Back to top

Az Aldi teljesen átalakíthatja az üzleteit, ha ez bejön

A Tesco és az Amazon után az Aldi is kényelmesebbé és gyorsabbá tenné a bevásárlást: Hollandiában jövőre tesztelik az első kassza nélküli boltot. Adatvédelmi szempontokat figyelembe véve, a fizetéshez egy applikációt kell letölteni, az áruk és az emberek mozgását pedig szenzorokkal követik.

Újít az Aldi: a boltlánc a hollandiai Utrechtben nyitja meg az első kassza nélküli üzletét az Aldi Nord. Az új üzlet 2022 elején nyílik majd, a boltban a távozás előtti fizetésről pedig a kasszák helyett szenzorok és egy alkalmazás gondoskodik majd – írja a Napi.hu a brit Retail Detail kiskereskedelmi szaklap cikkére hivatkozva. 

Az érzékelők regisztrálják, hogy a vásárlók melyik terméket teszik a kosarukba, így nincs szükség arcfelismerésre vagy más adatvédelmi szempontból érzékeny biometrikus funkciókra.

A rendszer csak a vevő és a termék mozgását követi. Jan Oostvogels, a hollandiai Aldi vezérigazgatója szerint azért esett a választás a holland városra, mivel a nagyfokú digitalizáció azt jelenti, hogy megfelelő környezetet biztosítanak az ilyen új technológiák kipróbálásához.

A pénztár nélküli bolt egyelőre csak tesztfázisban működik a következő évben, hogy ezután mi lesz, még nem tudni. Az Egyesült Királyságban egyébként már működik egy kassza nélküli Aldi, de ennek az Aldi Süd a tulajdonosa, amely az Aldi-birodalom másik szárnya.

Egyre többen szabadulnak a pénztártól

Nem az Aldi az egyetlen boltlánc, ahol a kasszák nélküli megoldással kísérletezik, ahogy arról korábban a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) beszámolt, gyorsabb és könnyebb lehet a vásárlás a Tescóban a brit piacon.

Az új üzletekben a vásárlók a termékek beszkennelése után távozhatnak is, nem kell sorban állniuk a kasszáknál.

A Tesco vezérigazgatója, Ken Murphy szerint még korai fázisban vannak a tervek, de reméli, hogy a megoldás hasonlóan népszerű lesz mint a hasonló scan-and-go, azaz az áruk beszkennelésére épülő, kassza nélküli boltok.

A pénztár nélküli, fizikai boltokkal már az Amazon is megjelent, az Amazon Fresh londoni üzleteiben azonban termékek beszkennelésére sincs szükség. A polcról levett árukat és az emberek mozgását különböző szenzorok és mesterséges intelligencia figyeli. Az Amazon Fresh üzletébe Londonban az Amazon-fiókkal rendelkezők mehetnek be a vállalat applikációjával, és ezen keresztül megy a fizetés is. Az Amazon több ilyen pénztár nélküli üzlet megnyitását tervezi az Egyesült Királyságban. Ezt a kínai kézben lévő online kereskedelmi portál, az Alibaba egy új koncepcióval fejelte meg, amelynek a lényege, hogy arcfelismeréssel lehetne fizetni. Emellett a vásárlók személyre szabott élelmiszerjavaslatokat is kaphatnak, valamint a vonalkódokból kiderülne a termék eredete és a beszerzésére vonatkozó információ is.

Illusztráció
Illusztráció

Eldugott településeken is segíthet a kasszamentes bolt

A kasszamentes boltok nem csak a nagyvárosokban, hanem a nehezen megközelíthető településeken is jól jöhetnek.

Svéd kisvárosokban például mesterséges intelligenciát vetnek be a boltokban.

A jobb élelmiszer ellátásért ugyanis személyzet nélküli, high-tech konténerboltokat nyitott a Lifvs nevű startup. A boltok egy applikáció segítségével nyílnak és a termékek vonalkódját a vásárlóknak kell beszkennelniük, fizetni pedig szintén az appon keresztül tudnak. Az üzletvezető mindössze hetente háromszor látogatja meg a boltokat.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.