Back to top

Indul a gombaszezon – az óvatosság különösen fontos

Az erdészek arra intenek, hogy minden esetben vizsgáltassuk be szakértővel a gombát, mielőtt az az asztalra kerülne.

A Pilisi Parkerdő területén mintegy kétezer gombafaj él, közülük 58 faj védett - írja az Infostart. A főváros környéki területeken leginkább őzláb-, szarvas-, róka-, galamb- és tinóru gombákra bukkanhatunk – mondta el a Pilisi Parkerdő szóvivője.

Illusztráció
Illusztráció
Az őzlábgomba a leggyakoribb, de nem elfejetendő, ennek van egy „testvére”, amit vörhenyes őzlábgomba névvel illetnek, fontos, hogy ne keverjük össze a kettőt, hiszen utóbbi mérgező – emelte ki Mészáros Péter. Mint hozzátette, az erdőjárók találkozhatunk még tuskógombával, amit ugyancsak könnyű összetéveszteni a kénvirággombával, igaz, nyersen előbbi is enyhén mérgező, ezért fogyasztás előtt abálni kell. A hideg beálltával a késői laskagomba és az ízletes rizike is meg fog jelenni, ha pedig visszatérne a melegebb idő, ízletes vargányára is jó eséllyel lehetne bukkanni.

A fent említett gombák őshonosak a Pilisben, a különböző erdőállományokban más-más gombák vannak jelen, nemcsak a Pilis mélyén, hanem akár Budapest közelében lévő erdőségekben is

– tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a Pilisi Parkerdőt illetően össze is gyűjtöttek egy úgynevezett gomba kisokost. A szóvivő emlékeztetett egy ember egy napon két kilogramm gombát gyűjthet maximálisan. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget szeretne hazavinni, kérvényeznie kell az erdőgazdálkodótól.

Mészáros Péter szerint mivel a gombaszedés akár egy izgalmas családi, kisgyermekes program is lehet, az óvatosság különösen fontos. Vagyis az összeszedett gombákat mindenképp szükséges egy gombaszakértővel ellenőriztetni, akár a piaci gombaárusokkal, akik rendelkeznek ilyen típusú képzettséggel. A szakértő tanácsa szerint törekedni kell arra, hogy csak olyan fajokat gyűjtsünk, amelyeket ismerünk, továbbá arról is meg kell győződni, hogy a terület, ahol gombát szeretnénk gyűjteni, védett-e, mert ebben az esetben – bármiféle növény – leszedése tilos.

A fokozottan védett területek határát egyébként tábla is jelzi, ezeken a helyeken nem szabad letérni a turistautakról.

A Pilisi Parkerdő a gombaszedőktől azt is kéri, hogy óvják a gombák élőhelyeit, ne pusztítsák el a mérgező gombákat sem, hiszen emberi fogyasztásra valóban nem alkalmasak, de ettől még az erdei ökoszisztéma hasznos tagjai.

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Adományként végzik a kétes eredetű bútorok

A nemzetközi IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

A mesebeli Görbe Erdő valóságos problémája

Amikor a Görbe Erdő területére érünk, olyan, mintha egy titokzatos mesefilm díszletei között találnánk magunkat. Mindez pedig egy valóságos erdőrész a lengyelországi Szczecin közelében, ahol a fák úgy növekedtek, hogy a törzsek különös módon hajlottak meg.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Német védelem a fatolvajok ellen

A jeladókat és a telematikai eszközöket is bevetik a Németországban a fatolvajok ellen.