Back to top

Karácsonyi készülődés - Egyre növekszik a fagyasztott pulykák eladása

A fagyasztott pulykák értékesítése több mint 400%-kal nőtt, annak ellenére, hogy a karácsonyig csaknem három hónap van hátra. Az iparági szakértők szerint a fogyasztóknak a világjárvány idején a fagyasztott élelmiszerek vásárlása felé való elmozdulása és az élelmiszerhiány miatti aggodalmak ösztönzik a kereslet növekedését.

A főként fagyasztott élelmiszereket forgalmazó brit Iceland szupermarketben jelenleg 409%-kal nőtt a pulykák eladása tavalyi év hasonló időszakához képest. A fogyasztók a „karácsony” szóra az elmúlt héten több mint 17 000-szer kerestek rá az Iceland weboldalán, valamint máris elkezdték az ünnepi élelmiszerek vásárlását.

Az Iceland közölte, hogy a szokásosnál sokkal forgalmasabb szezonra készül, és 20%-kal növelte a fagyasztott pulykák berendelését.

Úgy döntöttek, az ünnepi időszakra tekintettel a karácsonyi húsok teljes választékát a szokásosnál két héttel korábban fogják piacra dobni.

Az Iceland vezetői elmondták, hogy a szupermarket számított a karácsonyi termékek iránti megnövekedett keresletre, miután a világjárvány idején megugrott a fagyasztott élelmiszerek eladása.

A Brit Fagyasztott Élelmiszer Szövetség (BFFF) 2021-es „Fagyasztott élelmiszerek” című jelentése szerint a vásárlók tavaly 872 millió fontot költöttek fagyasztott termékekre. A jelentés szerint a fagyasztott élelmiszer az alkohol után a leggyorsabban növekvő élelmiszer-kategória volt.

Richard Harrow, a BFFF vezérigazgatója szerint a fagyasztott pulykák értékesítésének növekedése „a fagyasztott élelmiszerek minőségének, kényelmének és az élelmiszer-pazarlás csökkentetésre való képességnek növekvő tudatosságát bizonyítja. Sok fogyasztó a hosszú eltarthatóság, az ár-érték arány és az ételkínálat változatossága miatt már állandó jelleggel vásárol több fagyasztott terméket. Ez az élelmiszerellátással kapcsolatos jelenlegi aggodalmakkal együtt azt jelenti, hogy idén karácsonykor sokan a fagyasztott árut választják majd” – közölte.

Augusztusban a Brit Baromfitanács, a baromfiágazat szakmai szövetsége közölte, hogy tagjai a Brexit okozta munkaerőhiány miatt 20%-kal csökkentették a karácsonyi pulykatermelést.

A múlt hónapban a kormány új terveket jelentett be, amelyek szerint 5500 baromfitenyésztő munkavállalónak adnának ideiglenes munkavállalási vízumot az Egyesült Királyságba karácsony előtt.

Richard Griffiths, a Brit Baromfitanács vezérigazgatója üdvözölte a döntést, mondván, hogy az Egyesült Királyságon kívülről érkező ideiglenes munkavállalók „már régóta létfontosságúak a karácsonyi ünnepek megszervezésében. A tavalyi év példátlan kihívásai miatt nagyobb szükség van rájuk, mint valaha. A brit pulyka és liba az egész országban a karácsonyi vacsorák központi elemei” – mondta.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Elektromos kamiont állít forgalomba egy magyar cég az Aldinak

Az Aldi a magyarországi kiskereskedelmi cégek közül elsőként állít napi rendszeres forgalomba e-kamionokat a WIN Capital segítségével.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.