0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Karácsonyi készülődés – Egyre növekszik a fagyasztott pulykák eladása

A fagyasztott pulykák értékesítése több mint 400%-kal nőtt, annak ellenére, hogy a karácsonyig csaknem három hónap van hátra. Az iparági szakértők szerint a fogyasztóknak a világjárvány idején a fagyasztott élelmiszerek vásárlása felé való elmozdulása és az élelmiszerhiány miatti aggodalmak ösztönzik a kereslet növekedését.

A főként fagyasztott élelmiszereket forgalmazó brit Iceland szupermarketben jelenleg 409%-kal nőtt a pulykák eladása tavalyi év hasonló időszakához képest. A fogyasztók a „karácsony” szóra az elmúlt héten több mint 17 000-szer kerestek rá az Iceland weboldalán, valamint máris elkezdték az ünnepi élelmiszerek vásárlását.

Az Iceland közölte, hogy a szokásosnál sokkal forgalmasabb szezonra készül, és 20%-kal növelte a fagyasztott pulykák berendelését.

Úgy döntöttek, az ünnepi időszakra tekintettel a karácsonyi húsok teljes választékát a szokásosnál két héttel korábban fogják piacra dobni.

Az Iceland vezetői elmondták, hogy a szupermarket számított a karácsonyi termékek iránti megnövekedett keresletre, miután a világjárvány idején megugrott a fagyasztott élelmiszerek eladása.

A Brit Fagyasztott Élelmiszer Szövetség (BFFF) 2021-es „Fagyasztott élelmiszerek” című jelentése szerint a vásárlók tavaly 872 millió fontot költöttek fagyasztott termékekre. A jelentés szerint a fagyasztott élelmiszer az alkohol után a leggyorsabban növekvő élelmiszer-kategória volt.

Richard Harrow, a BFFF vezérigazgatója szerint a fagyasztott pulykák értékesítésének növekedése „a fagyasztott élelmiszerek minőségének, kényelmének és az élelmiszer-pazarlás csökkentetésre való képességnek növekvő tudatosságát bizonyítja. Sok fogyasztó a hosszú eltarthatóság, az ár-érték arány és az ételkínálat változatossága miatt már állandó jelleggel vásárol több fagyasztott terméket. Ez az élelmiszerellátással kapcsolatos jelenlegi aggodalmakkal együtt azt jelenti, hogy idén karácsonykor sokan a fagyasztott árut választják majd” – közölte.

Augusztusban a Brit Baromfitanács, a baromfiágazat szakmai szövetsége közölte, hogy tagjai a Brexit okozta munkaerőhiány miatt 20%-kal csökkentették a karácsonyi pulykatermelést.

A múlt hónapban a kormány új terveket jelentett be, amelyek szerint 5500 baromfitenyésztő munkavállalónak adnának ideiglenes munkavállalási vízumot az Egyesült Királyságba karácsony előtt.

Richard Griffiths, a Brit Baromfitanács vezérigazgatója üdvözölte a döntést, mondván, hogy az Egyesült Királyságon kívülről érkező ideiglenes munkavállalók „már régóta létfontosságúak a karácsonyi ünnepek megszervezésében. A tavalyi év példátlan kihívásai miatt nagyobb szükség van rájuk, mint valaha. A brit pulyka és liba az egész országban a karácsonyi vacsorák központi elemei” – mondta.

Forrás: independent.co.uk