Back to top

Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

2021 és 27 között a KAP második pillérének keretéhez 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg, így az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. A Kaposvári Kán Egyetemi Napok keretében megtartott Vidékfejlesztési Konferencia több résztvevőjétől azt kérdeztük, milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

MMG - Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

A jövőben olyannak képzelem a magyar vidéket, ahol nemcsak születni, hanem élni is érdemes. Aki vidéken születik, az vidéken is marad

- mondta Lázár János, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja.

Lázár János, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Lázár János, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Fotó: Csatlós Norbert
Alapvetően a szülőhelyén, vagy a szülőhelyéhez nagyon közel találja meg az ember a boldogulását. Magyarország képes olyan szolgáltatásokat biztosítani minden vidéki polgár számára, amelyek megfelelnek egy osztrák vagy német kisváros, kis falu, vagy vidéki térség színvonalának. Én szeretném, ha 10 év múlva eljutnánk oda, hogy ha az ember átmegy Ausztriába, akkor ne legyenek sokkal jobb körülmények ott. Magyarországon is képesek legyünk egy olyan színvonalat biztosítani, mint amilyenre a fiatalok vágynak. Azt tartanám a legnagyobb sikernek a vidékfejlesztésben, hogyha a fiatalok vidéken maradnának.

Stumpf István, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja:

Stumpf István, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Stumpf István, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Fotó: Csatlós Norbert
Olyannak képzelem a jövő magyar vidékét, ami élhető, sok fiatalt tart meg, és a nemzet identitását azáltal erősíti, hogy egyre jobb és jobb minőségű termékek kerülnek oda, és egyre többen mennek a városokból a vidéket látogatni.

Bízom benne, hogy Magyarország egyik unikuma az lesz, hogy a magyar vidék dinamikusan fejlődik.

- Milyen fejlődésen megy keresztül?

- Nem csak az infrastruktúra fejlődik, hanem például tudásközpontok épülnek mindenhol. Itt Kaposvár is tudásközpontja lesz ennek a környéknek, ahogy Sárospatak is lett Zemplénnek, és azok az egyetemi városok, amelyek most elindulnak egy másik úton. Ezek kisugárzása „azt mondja”, hogy nem kell feltétlenül külföldre menned, ha minőségi oktatást akarsz. Nem kell feltétlenül városba költöznöd, hogyha egyetemre akarsz járni, hanem itt is lehetsz, és egy élhető, zöld, minőségi, biztonságos, jó életet élhetsz, és ide csábíthatod a családodat, rokonodat és ismerőseidet is.

Kapronczai István agrárszakértő:

Kapronczai István agrárszakértő
Kapronczai István agrárszakértő
Fotó: Csatlós Norbert
Ha nagyot álmodok, akkor arra gondolok, hogy 5-10 év múlva ez a magyar vidék ezen a jelentős pénzügyi forráson, ami most rendelkezésére fog állni a fejlesztéséhez, egy gazdaságilag, kulturálisan és morálisan is erősebb vidék lesz, mint mostanság. Ehhez nagyon sok mindent meg kell oldani.

Gazdaságilag nyilvánvaló kulcskérdés az agrárgazdaság fejlesztése.

Agrárgazdaságról beszélek, nem mezőgazdaságról, tehát beleértem a mezőgazdaságot, az élelmiszer-feldolgozást, élelmiszer-kereskedelmet is, de nem csak ezt.

Tudniillik azért ma már mezőgazdasági alapon a vidékfejlesztés szűkös, bizony oda kell vinni a szolgáltatást, bizonyos ipari tevékenységet is ahhoz, hogy a vidék gazdaságilag is erősödjön és meg tudja őrizni a lakosságot.

De azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontos a vidék lélekben való fejlődése is. Tehát az, hogy egy önbizalommal teli, morális értékeket őrző emberek lakják. Ebben az oktatásnak, és a vidéki értelmiségnek, a példamutatásnak van nagyon nagy szerepe.

Tehát ha vidékről gondolkodom, én komplexen gondolkodom: beleértem a vidék szociológiáját, a vidék infrastruktúráját, a vidék gazdaságát hangsúlyosan, de csak így, komplexen tudok egy szép jövőt elképzelni. De csak annak van értelme, hogy szép jövőt képzeljünk el!

Fotó: Csatlós Norbert
Molnár István, ügyvezető igazgató, Agrár Béta Kft.:

A közeljövő magyar vidékét tejben-vajban fürdő Kánaánnak képzelem.

A jelenlegi kilátások szerint tényleg nagyon nagy lehetőség van előttünk.

Amit szerintem közösen, a gazdák felkészültségével, az oktatással, mint szakmai támogatással jól megtervezve és végrehajtva tudunk megvalósítani. Ez alapján egy teljesen más alapokon nyugvó, teljesen más fejlesztési célokat kitűző és a környezeti adottságokhoz alkalmazkodó mezőgazdaságot képzelek el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.