Back to top

Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

2021 és 27 között a KAP második pillérének keretéhez 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg, így az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. A Kaposvári Kán Egyetemi Napok keretében megtartott Vidékfejlesztési Konferencia több résztvevőjétől azt kérdeztük, milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

MMG - Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

A jövőben olyannak képzelem a magyar vidéket, ahol nemcsak születni, hanem élni is érdemes. Aki vidéken születik, az vidéken is marad

- mondta Lázár János, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja.

Lázár János, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Lázár János, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Fotó: Csatlós Norbert
Alapvetően a szülőhelyén, vagy a szülőhelyéhez nagyon közel találja meg az ember a boldogulását. Magyarország képes olyan szolgáltatásokat biztosítani minden vidéki polgár számára, amelyek megfelelnek egy osztrák vagy német kisváros, kis falu, vagy vidéki térség színvonalának. Én szeretném, ha 10 év múlva eljutnánk oda, hogy ha az ember átmegy Ausztriába, akkor ne legyenek sokkal jobb körülmények ott. Magyarországon is képesek legyünk egy olyan színvonalat biztosítani, mint amilyenre a fiatalok vágynak. Azt tartanám a legnagyobb sikernek a vidékfejlesztésben, hogyha a fiatalok vidéken maradnának.

Stumpf István, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja:

Stumpf István, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Stumpf István, kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja
Fotó: Csatlós Norbert
Olyannak képzelem a jövő magyar vidékét, ami élhető, sok fiatalt tart meg, és a nemzet identitását azáltal erősíti, hogy egyre jobb és jobb minőségű termékek kerülnek oda, és egyre többen mennek a városokból a vidéket látogatni.

Bízom benne, hogy Magyarország egyik unikuma az lesz, hogy a magyar vidék dinamikusan fejlődik.

- Milyen fejlődésen megy keresztül?

- Nem csak az infrastruktúra fejlődik, hanem például tudásközpontok épülnek mindenhol. Itt Kaposvár is tudásközpontja lesz ennek a környéknek, ahogy Sárospatak is lett Zemplénnek, és azok az egyetemi városok, amelyek most elindulnak egy másik úton. Ezek kisugárzása „azt mondja”, hogy nem kell feltétlenül külföldre menned, ha minőségi oktatást akarsz. Nem kell feltétlenül városba költöznöd, hogyha egyetemre akarsz járni, hanem itt is lehetsz, és egy élhető, zöld, minőségi, biztonságos, jó életet élhetsz, és ide csábíthatod a családodat, rokonodat és ismerőseidet is.

Kapronczai István agrárszakértő:

Kapronczai István agrárszakértő
Kapronczai István agrárszakértő
Fotó: Csatlós Norbert
Ha nagyot álmodok, akkor arra gondolok, hogy 5-10 év múlva ez a magyar vidék ezen a jelentős pénzügyi forráson, ami most rendelkezésére fog állni a fejlesztéséhez, egy gazdaságilag, kulturálisan és morálisan is erősebb vidék lesz, mint mostanság. Ehhez nagyon sok mindent meg kell oldani.

Gazdaságilag nyilvánvaló kulcskérdés az agrárgazdaság fejlesztése.

Agrárgazdaságról beszélek, nem mezőgazdaságról, tehát beleértem a mezőgazdaságot, az élelmiszer-feldolgozást, élelmiszer-kereskedelmet is, de nem csak ezt.

Tudniillik azért ma már mezőgazdasági alapon a vidékfejlesztés szűkös, bizony oda kell vinni a szolgáltatást, bizonyos ipari tevékenységet is ahhoz, hogy a vidék gazdaságilag is erősödjön és meg tudja őrizni a lakosságot.

De azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontos a vidék lélekben való fejlődése is. Tehát az, hogy egy önbizalommal teli, morális értékeket őrző emberek lakják. Ebben az oktatásnak, és a vidéki értelmiségnek, a példamutatásnak van nagyon nagy szerepe.

Tehát ha vidékről gondolkodom, én komplexen gondolkodom: beleértem a vidék szociológiáját, a vidék infrastruktúráját, a vidék gazdaságát hangsúlyosan, de csak így, komplexen tudok egy szép jövőt elképzelni. De csak annak van értelme, hogy szép jövőt képzeljünk el!

Fotó: Csatlós Norbert
Molnár István, ügyvezető igazgató, Agrár Béta Kft.:

A közeljövő magyar vidékét tejben-vajban fürdő Kánaánnak képzelem.

A jelenlegi kilátások szerint tényleg nagyon nagy lehetőség van előttünk.

Amit szerintem közösen, a gazdák felkészültségével, az oktatással, mint szakmai támogatással jól megtervezve és végrehajtva tudunk megvalósítani. Ez alapján egy teljesen más alapokon nyugvó, teljesen más fejlesztési célokat kitűző és a környezeti adottságokhoz alkalmazkodó mezőgazdaságot képzelek el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

Agrárgazdasági ügyekben kizárólagos hatáskörrel

Általános tapasztalat Magyarországon, hogy a peres ügyeket több évbe telik lezárni. Ezalatt emberéletek és vállalkozások mehetnek tönkre. Van-e rá mód, hogy rövidebb idő alatt ítélet, méghozzá jogerős és végrehajtható ítélet szülessen? – kérdeztük az Mmg Direkt agrárJogos kérdések sorozatának legutóbbi részében Lovászy Csaba választottbírót.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.