Back to top

Semmiből a biokertészetben sem lesz valami

A komposzthasználat előmozdítása volt a célja az ökológiai gazdálkodást folytató kertészetek számára szervezett tanácskozásnak az OMÉK-on, ahol az ÖMKI on-farm kutatásainak eredményeit, és egy intenzív zöldségtermesztő gazdaság gyakorlatát is bemutatták.

Hazánkban 4348 hektáron termesztenek ökológiai módszerekkel friss zöldséget, a bio gyümölcsültetvények területe pedig 7306 hektár,

Allacherné Szépkuthy Katalin: az ültetvények átállásához érdemes igénybe venni az AKG-támogatást
Allacherné Szépkuthy Katalin: az ültetvények átállásához érdemes igénybe venni az AKG-támogatást
Fotó: Dudás Ágnes
tudtuk meg Allacherné Szépkuthy Katalin előadásából. Ezek legalább 0,1 hektáros bioterületeket jelentik, ahol azonos kultúra található. A zöldségek közül a csemegekukorica, valamint a paradicsom, paprika és tökfélék teszik ki az összterület majdnem háromnegyedét, a gyümölcsök körében az almástermésűek, a dió és a bodza biotermesztése jelentős.

Magyarországon a mezőgazdasági terület tizedének átállítása a cél ökológiai termesztésre.

Az ültetvények átállása azonban három év, ezért az előadó felhívta a figyelmet a most ugyancsak három évre megnyíló AKG programra, aminek a kifutásával egyben az átállás is megvalósítható. Már a biotermesztésben is védeni kell az ültetvényeket a fagytól, jégtől és más káros természeti hatásoktól, amiknek a gyakoribbá válása a klímaváltozás következménye. Ehhez profi ültetvények kellenek, és amúgy is szükség van az elöregedett ültetvények leváltására.

A biotermesztés elterjedése a fogyasztóktól is függ, európai felmérések szerint a tojás esetében a legnagyobb arányú a biotermék forgalma, körülbelül 20%, míg friss zöldségből 5, gyümölcsből 7-8% körüli az európai átlag. Alapos javításra szorul a jelenlegi tápanyag-utánpótlási gyakorlat is, még ökológiai termesztésben sem semmiből valami, fogalmazott Szépkuthy Katalin.

Kérdésekre válaszol Tóth Ferenc és Dezsény Zoltán
Kérdésekre válaszol Tóth Ferenc és Dezsény Zoltán
Fotó: Dudás Ágnes

Amennyi tápanyagot a gyümölccsel elviszünk az ültetvényből, ugyanannyit vissza is kell pótolni.

Ennek elősegítésére egy 18 éves szilvaültetvényben vizsgálja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) a friss, helyben elérhető szerves trágya, a kereskedelmi forgalomban kapható baromfitrágya-pellet és a vinasz hatását a termés mennyiségére és minőségére a nem trágyázott területhez képest.

Fotó: Dudás Ágnes
A zöldkomposzt hatását hasonlították össze országos kísérletben különböző avartakarásokkal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állattan és Ökológiai Tanszékén. Az eredményekről Tóth Ferenc számolt be. A vizsgálat kiindulópontja az a sajnálatos gyakorlat volt, miszerint az önkormányzatok ugyan összegyűjtik és komposztálják a települési zöldhulladékot, de a legtöbben nem hasznosítják, hanem megszabadulnak tőle. Paradicsom és burgonya termésmennyiségére, egészségére, valamint a hasznos és káros szervezetek mennyiségére vizsgálták a dióavar-, a vegyes avar-, a szalma- és a komposzttakarás hatását.

Általában minden takarásnál nőtt a pókok, futóbogarak, ászkarákok és földigiliszták száma, valamint a komposzt alatt kisebb volt a gyökérgubacs fonálférgek kártétele.

A földigiliszták legjobban a dióleveleket kedvelték, a komposzttakarás alatt kevesebbet találtak a felmérések során.

A termés mennyiségére egyértelműen a komposztnak volt a legkedvezőbb hatása.

Általában 15 centiméter vastagon borították a talajt a különböző anyagokkal, és a tenyészidő végére a takarás 5 centiméter vastagra esett össze. Bármivel takarták is a talajt akár fél méter magasan, az évelő gyomokat nem nyomta el ez a réteg, igaz, a burgonya is átnőtt rajta. A magról kelő gyomoknál várhatunk csak kedvező hatást a vastag növényi takarótól.

Fotó: Pixabay

Dezsény Zoltán a MagosVölgy ökológiai gazdaság gyakorlatát mutatta be. Fiatal gazda pályázaton indulva a feleségével kettesben vettek meg egy portát Terényben, és intenzív ökológiai zöldségtermesztésbe fogtak 8000 négyzetméteren.

Állandó ágyásokat alakítottak ki, amelyeket minden évben komposzttal borítanak 5-8 centiméter vastagon és egymás után 2-3 zöldséget termesztenek rajtuk.

Ez körülbelül fél talicska (35 liter) komposzt négyzetméterenként. Összesen 45 zöldségfaj több mint 120 fajtáját nevelik és 200 háztartást látnak el velük közvetlenül. Ez az üzleti modell megengedi a nagy tömegű komposzt használatát, amit drága pénzen szállítanak Terénybe, mert a közelben nem volt megbízható minőségű komposzt.

Fotó: Dudás Ágnes

Ebben a gazdaságban vizsgálták baromfitrágya, baktériumkészítmény és talajgomba adagolásának hatását a Herencsényi paradicsom tájfajtával. Mint Boziné Pullai Krisztina (MATE) előadásából kiderült, a nagy mennyiségű komposzt mellé már nem volt érdemes további talajjavító anyagokat vagy szerves trágyát adni, mert egyik kezeléssel sem értek el bizonyítható kedvező hatást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Termékké és szolgáltatássá fogja fejleszteni kutatási eredményeit a MATE

Minden egyetemi polgárnak, minden szakterületen, a nagy potenciált rejtő ötletek minden fázisában képes segítséget nyújtani a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Innovációs Központja, a közelmúltban bevezetett innovációs szolgáltatások révén. Az elsőként támogatott projektek az agrárium széles spektrumát fedik le – a precíziós növényvédelmi felmérések előkészítésétől speciális halgazdálkodási eszközök fejlesztésééig.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Miniszteri elismerés az AGRA Alapítványnak

A „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázaton társadalmi kategóriában díjazták az SZTE MGK Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítványának tevékenységét.

Üzemanyagban – is – utazva

Gázolajkutak, szállítható tartályok, AdBlue tartályok, folyékony műtrágya tárolás…, mindez pedig a Derby-Túr Kft. Az 1997-re datált indulás óta eltelt időszak alatt nagyot fejlődött a cég. Egy valami az évek alatt sem változott, a filozófiájuk: „Az a jó üzlet, ahol azzal mindkét fél évek múlva is elégedett."

Bárki számára hozzáférhetők a meteorológiai adatok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat fontos feladata, hogy ellássa a mezőgazdaságot meteorológiai paraméterekkel. Ezévtől még könnyebben lehet majd hozzáférni ezekhez a nyílt meteorológiai adatpolitika révén, amit 2021. január 1-től vezettek be hazánkban.

Hungarian Food Business Program

A 80. OMÉK egyik legfontosabb élelmiszeripart érintő eseménye volt a Hungarian Food Business Program elindítása. Különösen akkor, ha belegondolunk, hogy a hazai élelmiszeripari exportunk 10 év alatt megduplázódott és a jelenlegi 3,6 milliárd eurós kivitelünket a következő időszakban a feldolgozott termékek területén jelentősen bővíteni szeretnénk.