Back to top

Vegán proteinnel robbant az Abonett

Növényi fehérjével dúsított extrudált kenyeret fejlesztett ki az Abonett Kft., amely fennállása során először átlépte az egymilliárd forintos árbevételt.

A járvány miatt megváltozott vásárlási szokások hatása tartósnak bizonyult: az Abonyban 35 éve gyártott extrudált kenyerek iránti keresletnövekedés megmaradt a korlátozások feloldása óta is, és ezt fejeli meg a cég a legújabb innovációjával, a lencsés-zöldborsós VeganProval. Az elmúlt másfél év jelentős átalakulást hozott a hazai élelmiszervásárlási szokásokban, és 2021 második féléve mutathatja meg azt, hogy ezek közül mi bizonyul tartósnak a járvány csillapultával is.

Fotó: Abonett Kft.

Az Abonett Kft. eladásaiból az látszik, hogy az extrudált kenyerek azok közé a termékek közé tartoznak, amelyeknek a fogyasztása a korábbinál magasabb szinten maradt.

Nem a fogyasztói szokások változtak az esetünkben, hanem inkább a fogyasztás mennyisége – értékelte az új piaci helyzetet Szebeni Zoltán, az abonyi cég ügyvezetője. A tavaly március-áprilisi időszakban volt a leglátványosabb a kiugrás, amikor a készletező vásárlások miatt mintegy 50 százalékkal növekedett meg az igény a termékeik iránt. A forgalom azonban ezután is magasabb szinten stabilizálódott, jelenleg is a korábbi mennyiségnél mintegy 30 százalékkal nagyobb a kereslet. A magyar termékek előnyben részesítése, a kényelmes, gyors megoldások választása, és az egészségtudatos életmód felé fordulás együttesen magyarázhatja a jelentős bővülést – állítja Szebeni Zoltán, aki szerint az elmúlt években éppen olyan fejlesztéseket hajtottak végre, amelyekre most a legnagyobb volt a vásárlói igény, így élni tudtak a piaci lehetőségekkel.

A cég a fogyasztói igények változását látva gluténmentes alapanyagokból is elkezdett extrudált kenyeret gyártani.

Különböző ízesítésű Abonetteket is kifejlesztett, szuperélelmiszernek számító magokat is felhasznált, valamint édes és sós töltelékű szendvicsekkel is piacra lépett. Ma már 14 féle extrudált kenyeret és négyféle szendvicset gyártanak az abonyi üzemben, ahol megkezdődött a legújabb innováció, a növényi fehérjével dúsított VeganPro készítése. A lencséből és zöldborsóból készülő extrudált kenyérrel vegán módon juthatunk hozzá a szükséges fehérjékhez.

Fotó: Abonett Kft.

Az egyelőre a cég webshopjában, majd hamarosan már a boltokban is kapható piaci újdonságnak számító fejlesztés is mutatja, hogy a 35 éves Abonett „alaplap” mennyire alkalmas a különböző funkcionális összetevők beépítésére. Erre példa a másik újdonság, a máriatövises Abonett is. A technológia kínálta variációs lehetőségek további termékfejlesztések előtt is kinyitják az ajtót a családi tulajdonban lévő cégnek, amelyet 2018-tól az alapító Szebeni Zoltán két fia, ifjabb Szebeni Zoltán és Szebeni Ákos irányít.

Az Abonett elődje, az Újvilág Szövetkezet 1986 őszén kezdett Magyarországon először extrudált kenyeret gyártani, és az Abonett márka máig meg tudta őrizni dominanciáját a hazai piacon.

Ennek bizonyítéka az is, hogy az abonyi cég árbevétele 2020-ban fennállása során először átlépte az egymilliárd forintot: a 2019-es 892 millió után tavaly 1,155 milliárd forintot tett ki, és várhatóan az idén is tartani tudja ezt a szintet.

Mi is az az extrudált kenyér?

Az extrudálás során magas hőmérsékleten és nyomás alatt a gabonasejtmag szétrobban. Ettől lesz olyan levegős az Abonett. A folyamat hasonló, mint amikor a pattogatott kukorica készül. Mivel ezt a kenyeret nem sütik, az extrudálás során a gabonamag teljesen megőrzi tápanyagértékét. Az extrudált kenyérnek magas a rosttartalma, alacsony a zsírtartalma, egy szelet csupán 18 kalória, ezért fogyókúrázóknak is ideális. Hosszan és könnyen eltartható, bármikor, bárhol fogyasztható.

Fotó: Abonett Kft.

Mitől vegán az új kenyér?

Az Abonett bátor húzással vegán terméket fejlesztett ki. Mondhatná erre bárki, hogy mi ebben a nagy dolog, hiszen a gabonaalapú extrudált kenyereik eddig sem tartalmaztak állati fehérjét.

A VeganPro olyan növényekből, főként zöldborsóból és lencséből készül, amelyeknek magas a fehérjetartalma.

A 24 százalékos fehérjetartalmú újdonság különösen azoknak lehet vonzó, akiknek fokozottabb fehérjebevitelre van szükségük (például sokat sportolnak), vegánok, vagy csak egyszerűen kevesebb állati fehérjét szeretnének fogyasztani, a manapság egyre népszerűbb flexitáriánus étrendűek.

Forrás: 
Abonett Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.