0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A bagolylepkehernyók még rágnak – Növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Az utolsó károsítóknak is lecsökkent az aktivitása a hidegben, már a poloskák is csak a napos, melegebb órákban elevenek. A zöldségfélék kártevői közül viszont még táplálkoznak a lombon és a talajszinten károsító bagolylepkehernyók, illetve a káposztalepke hernyói. Sőt, növekedésükkel párhuzamosan egyre nő az étvágyuk.

Október első hetében véglegesen búcsút vehettünk az idei nyártól. A nyugat-délnyugati irányból érkező nedves és hűvös csapadékfrontok kisöpörték a melegebb levegőt a Kárpát-medencéből. A nappali maximumhőmérséklet csak a napos órákban haladta meg a 20 °C-ot, éjszakánként pedig derült időben mindössze 2-10 °C-ot mértek. Erős volt a páraképződés, ami elősegíti a gyümölcsök színeződését.

Az általános betakarítási időszak közepette a gyümölcskártevők szinte mindegyike befejezte a rajzását, így friss károsításokat már nem lehet észlelni. Október legelső napjaiban még gyengén, de rajzott a nyugati dióburok-fúrólégy, most a lehullott és megfeketedett dió burkában a kifejlődött lárvák tömegét látjuk.

A burok a szívogatástól és a rothasztó mikroorganizmusoktól gusztustalan, de talán egy gyors tisztítással a dió egy része még hasznosítható.

A menthetetlen termést a lehullott lombbal együtt érdemes megsemmisíteni, mielőtt a lárvák elindulnak bábozódni a talajba.

A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan a poloskák aktivitása is lelassult, már csak a napos, melegebb órákban elevenek. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska kifejlett egyedei tömegesen vándorolnak a téli telelőhelyek irányába, egyre gyakrabban találkozni velük a lakások, fészerek, garázsok bejáratánál, ablakainál. Sok poloskát látni a még le nem szüretelt szőlőfürtök bogyói között is, megérintve bűzös váladékot spriccelnek ki, amitől kellemetlen ízűvé válik a termés, illetve a must.

A poloskalárvák még táplálkoznak, csak az első fagyok fogják elpusztítani őket.

A zöldségfélék kártevői közül még táplálkoznak a lombon és a talajszinten károsító bagolylepkehernyók, illetve a káposztalepke hernyói. A lárvák különböző fejlettségűek, L1-L3-as méretűek. Növekedésükkel párhuzamosan egyre nő az étvágyuk, így gyakori, hogy a teljes levélfelületet lerágják. A hernyók csupán a levélereket hagyják meg a káposztaféléken. A vetési bagolylepke talajszinten károsító hernyója, a mocskospajor a gyökérnyaki rész elrágásával okozhat súlyos károkat a nemrég vetett vagy ültetett növényekben.

Ha hervadó növényeket látunk, szinte biztos, hogy ez a kártevő okozta.

Pázsitjainkról rendszeresen gyűjtsük össze a lehullott lombot, mert alatta a fű könnyen kisárgul, nedves időben pedig berothad. Az összegereblyézett leveleket rakjuk a komposztálóba vagy mulcsozzunk vele, hiszen hasznos táplálékká válik az érlelődés során.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet