Back to top

A bagolylepkehernyók még rágnak – Növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Az utolsó károsítóknak is lecsökkent az aktivitása a hidegben, már a poloskák is csak a napos, melegebb órákban elevenek. A zöldségfélék kártevői közül viszont még táplálkoznak a lombon és a talajszinten károsító bagolylepkehernyók, illetve a káposztalepke hernyói. Sőt, növekedésükkel párhuzamosan egyre nő az étvágyuk.

Október első hetében véglegesen búcsút vehettünk az idei nyártól. A nyugat-délnyugati irányból érkező nedves és hűvös csapadékfrontok kisöpörték a melegebb levegőt a Kárpát-medencéből. A nappali maximumhőmérséklet csak a napos órákban haladta meg a 20 °C-ot, éjszakánként pedig derült időben mindössze 2-10 °C-ot mértek. Erős volt a páraképződés, ami elősegíti a gyümölcsök színeződését.

Az általános betakarítási időszak közepette a gyümölcskártevők szinte mindegyike befejezte a rajzását, így friss károsításokat már nem lehet észlelni. Október legelső napjaiban még gyengén, de rajzott a nyugati dióburok-fúrólégy, most a lehullott és megfeketedett dió burkában a kifejlődött lárvák tömegét látjuk.

A burok a szívogatástól és a rothasztó mikroorganizmusoktól gusztustalan, de talán egy gyors tisztítással a dió egy része még hasznosítható.

A menthetetlen termést a lehullott lombbal együtt érdemes megsemmisíteni, mielőtt a lárvák elindulnak bábozódni a talajba.

A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan a poloskák aktivitása is lelassult, már csak a napos, melegebb órákban elevenek. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska kifejlett egyedei tömegesen vándorolnak a téli telelőhelyek irányába, egyre gyakrabban találkozni velük a lakások, fészerek, garázsok bejáratánál, ablakainál. Sok poloskát látni a még le nem szüretelt szőlőfürtök bogyói között is, megérintve bűzös váladékot spriccelnek ki, amitől kellemetlen ízűvé válik a termés, illetve a must.

A poloskalárvák még táplálkoznak, csak az első fagyok fogják elpusztítani őket.

Káposzta-bagolylepke kártétele
Káposzta-bagolylepke kártétele
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A zöldségfélék kártevői közül még táplálkoznak a lombon és a talajszinten károsító bagolylepkehernyók, illetve a káposztalepke hernyói. A lárvák különböző fejlettségűek, L1-L3-as méretűek. Növekedésükkel párhuzamosan egyre nő az étvágyuk, így gyakori, hogy a teljes levélfelületet lerágják. A hernyók csupán a levélereket hagyják meg a káposztaféléken. A vetési bagolylepke talajszinten károsító hernyója, a mocskospajor a gyökérnyaki rész elrágásával okozhat súlyos károkat a nemrég vetett vagy ültetett növényekben.

Ha hervadó növényeket látunk, szinte biztos, hogy ez a kártevő okozta.

Pázsitjainkról rendszeresen gyűjtsük össze a lehullott lombot, mert alatta a fű könnyen kisárgul, nedves időben pedig berothad. Az összegereblyézett leveleket rakjuk a komposztálóba vagy mulcsozzunk vele, hiszen hasznos táplálékká válik az érlelődés során.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.