0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gombatermesztés kenyérhulladékból

A belga Colruyt kiskereskedelmi vállalat bejelentette, hogy partnerséget kötött az ECLO városi mezőgazdasági csoporttal annak érdekében, hogy kenyérhulladékát gombatermesztésre használja fel.

Egy tesztidőszakot követően az első ilyen eljárással termesztett gombák, köztük az eryngii, az osztrigagomba és a shiitake, október közepétől kerülnek forgalomba a belga kiskereskedő Overijse, Antwerpen és Gent Cru market üzleteiben.

Városi farm Brüsszelben

Az ECLO, korábbi nevén Le Champignon de Bruxelles, egy nagy városi farmot működtet Brüsszelben, és fenntartható, körkörös módon termeszt helyben gombákat és kisebb zöldségeket.

A kiskereskedővel együttműködve a Colruyt kenyérmaradványait szubsztrátként dolgozzák fel, amelyen különböző gombák nőhetnek.

Miután ez a folyamat befejeződött, a szubsztrátumot trágyaként használják fel a kertészetben, így teljessé válik a körkörös folyamat.

„A Colruyt csoporttal való partnerség megerősíti azt a meggyőződésünket, hogy a helyi vállalkozói tevékenység a körforgásos gazdaságban a maradékanyagok áramlásával sikeres lehet” – mondta Hadrien Velge, az ECLO társalapítója és vezérigazgatója.

A kenyérhulladék összegyűjtése

A tesztidőszak másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ECLO összegyűjtötte a kenyérmaradékot a Bio-Planet Groot-Bijgaarden-i üzletéből, amelyet szubsztrátként dolgozott fel.

A gombák körülbelül 10 hét után voltak szedhetők, és hosszú eltarthatósággal büszkélkedhetnek -2 és 7 fok közötti hőmérsékleten 10 napig tárolhatók.

„Már jó ideje dolgozunk azon, hogyan lehetne a gombákat valamilyen folyamatosan termelődő hulladékon termeszteni, ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a projektet partnerünkkel, az ECLO-val közösen sikerült megvalósítanunk” – nyilatkozta Anna Gryseels, a Colruyt Group élelmiszeripari innovációs csapatának projektvezetője.

2020-ban a kenyérfélék a csoport élelmiszer-feleslegének mintegy 14%-át tette ki – közölte a kiskereskedő.

Júliusban a Colruyt bejelentette, hogy partnerséget kötött a Robinettóval egy fenntartható vízfogyasztási kezdeményezés keretében.

Forrás: esmmagazin.com