Back to top

Gombatermesztés kenyérhulladékból

A belga Colruyt kiskereskedelmi vállalat bejelentette, hogy partnerséget kötött az ECLO városi mezőgazdasági csoporttal annak érdekében, hogy kenyérhulladékát gombatermesztésre használja fel.

Egy tesztidőszakot követően az első ilyen eljárással termesztett gombák, köztük az eryngii, az osztrigagomba és a shiitake, október közepétől kerülnek forgalomba a belga kiskereskedő Overijse, Antwerpen és Gent Cru market üzleteiben.

Városi farm Brüsszelben

Az ECLO, korábbi nevén Le Champignon de Bruxelles, egy nagy városi farmot működtet Brüsszelben, és fenntartható, körkörös módon termeszt helyben gombákat és kisebb zöldségeket.

A kiskereskedővel együttműködve a Colruyt kenyérmaradványait szubsztrátként dolgozzák fel, amelyen különböző gombák nőhetnek.

Miután ez a folyamat befejeződött, a szubsztrátumot trágyaként használják fel a kertészetben, így teljessé válik a körkörös folyamat.

„A Colruyt csoporttal való partnerség megerősíti azt a meggyőződésünket, hogy a helyi vállalkozói tevékenység a körforgásos gazdaságban a maradékanyagok áramlásával sikeres lehet” – mondta Hadrien Velge, az ECLO társalapítója és vezérigazgatója.

A kenyérhulladék összegyűjtése

A tesztidőszak másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ECLO összegyűjtötte a kenyérmaradékot a Bio-Planet Groot-Bijgaarden-i üzletéből, amelyet szubsztrátként dolgozott fel.

A gombák körülbelül 10 hét után voltak szedhetők, és hosszú eltarthatósággal büszkélkedhetnek -2 és 7 fok közötti hőmérsékleten 10 napig tárolhatók.

„Már jó ideje dolgozunk azon, hogyan lehetne a gombákat valamilyen folyamatosan termelődő hulladékon termeszteni, ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a projektet partnerünkkel, az ECLO-val közösen sikerült megvalósítanunk” – nyilatkozta Anna Gryseels, a Colruyt Group élelmiszeripari innovációs csapatának projektvezetője.

2020-ban a kenyérfélék a csoport élelmiszer-feleslegének mintegy 14%-át tette ki – közölte a kiskereskedő.

Júliusban a Colruyt bejelentette, hogy partnerséget kötött a Robinettóval egy fenntartható vízfogyasztási kezdeményezés keretében.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Talajtakaró fólia helyett lebomló papír

Bizonyos kertészeti kultúrákban úgyszólván nélkülözhetetlenek a különféle talajtakaró fóliák: segítenek visszaszorítani a gyomokat, hamarabb melegszik fel alattuk a talaj, és a párolgási veszteség is kevesebb a takart felületeken. Nem lebomló voltuk miatt azonban rengeteg fejtörést is okoznak a műanyag fóliák. Németországban ígéretes kísérletek zajlanak a papír alapú helyettesítő termékekkel.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.