Back to top

Hungarian Food Business Program

A 80. OMÉK egyik legfontosabb élelmiszeripart érintő eseménye volt a Hungarian Food Business Program elindítása. Különösen akkor, ha belegondolunk, hogy a hazai élelmiszeripari exportunk 10 év alatt megduplázódott és a jelenlegi 3,6 milliárd eurós kivitelünket a következő időszakban a feldolgozott termékek területén jelentősen bővíteni szeretnénk.

MMG - Új online platformon a magyar élelmiszeripari szereplőknek

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, a nemzetközi kiállítások az elmúlt másfél évben a pandémia miatt bizony kevéssé kerültek megszervezésre, és az az élelmiszeripari szereplők számára történő bemutatkozási, üzletkötési lehetőség bizony csökkent emiatt.

Fotó: Csatlós Norbert

Éppen ezért fontos, hogy új online platformon is egységesen tudjuk bemutatni a magyar élelmiszeripari szereplők döntő többségét,

olyan formában, amely a cégeket, termékeket egyaránt olyan módon mutatja be a külföldi beszerző partnerek számára, ahol felkelti az érdeklődését, és meg is találja azt, amit ő keres. Ebben fontos, hogy ez az új, online élelmiszer katalógus, élelmiszeripari platform elindul a magyar vállalkozások számára.

Nyilván nagyon sok fog múlni rajtunk, ipari szereplőkön – mondta el Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója – mert egyrészt van egy platform, de azt a felületet fel kell tudni tölteni adatokkal, és nagyon fontos, hogy tényleg dedikált kollégákat tudjunk mögé tenni. Hogyha bárhonnan a világból megtalálnak minket, akkor tudjunk egzakt, szakszerű válaszokat adni, és gyakorlatilag az üzletet tudjuk felpörgetni. Tehát ez igazából akkor tud jó lenni, hogyha a mi részünkről is egy élő együttműködés lesz.

Fotó: Csatlós Norbert

A Hungarian Food Business program azonban lényegesen több, mint egy online katalógus.

Az első pillére a külföldi kiállítások, amit az Agrármarketing Centrummal már nagyon régóta végzünk, ez nem jelent mást, mint azt, hogy a legnagyobb, legfontosabb külföldi nemzetközi nagy élelmiszeripari szakkiállításokon közösségi standot építünk, és ott lehetőséget biztosítunk a piaci árnál lényegesen kedvezményesebb feltételek mellett a magyar gyártóknak arra, hogy bemutatkozhassanak, új üzleti kapcsolatokat alakíthassanak ki, illetve a meglévő kapcsolataikat ápolhassák és piaci tapasztalatokat szerezzenek első kézből. Ez továbbra is fontos elem lesz, azonban a jövőben ezt némileg koncentráltabban fogjuk majd végezni.

A második pillér már az új rendszerhez kapcsolódik, ez nem más, mint egy online élelmiszeripari katalógus, amivel nem csináltunk mást, mint digitalizáltuk és összefogtuk, egységes körülmények közé emeltük a magyar élelmiszeripari kínálatot.

Fotó: Csatlós Norbert
Tehát egy egységes fotózás mellett, egységes háttérrel, egységes logisztikai és áradatokkal jelenítjük meg mindazt a nagyszerű termékkínálatot, amelyet a magyar élelmiszeripari szereplők előállítanak. És ezt valós időben a világ bármely pontján elérhetővé és letölthetővé, illetve minden szempont szerint szűrhetővé tesszük a beszerzőknek és az érdeklődőknek.

A program eleme az úgynevezett B2B személyes találkozásokat menedzselő szoftver, de megtalálható egy képzési program is az exportpiacokra most kilépő kisebb vállalkozásoknak, illetve lesz egy kifejezetten egy-egy célországra fókuszáló piacra jutást segítő platform is.

Feldman Zsolt: Első körben azoknak a támogatását tudja ez a program elősegíteni, akik már most kint vannak, vannak tapasztalataik.

Fotó: Csatlós Norbert
A végén az a 70-80 százalékos exportőr réteg, aki az élelmiszeriparban tevékenykedik, azt gondolom, hogy a legnagyobb és a közepes vállalkozások zömét is magába fogja foglalni. Viszont gondolnunk kell azokra, akik még nem ismerik az exportpiacok működési logikáját, hogyan is kell ezt pontosan csinálni, és ez a most elinduló program, számukra is egy olyan támogató szolgáltatást nyújtó lehetőséget jelent, ahol ezeket az ismereteket, ezt a tudást, és ezt a megjelenési lehetőséget magukévá tudják tenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Elismeréseket adott át az agrárminiszter

A tét a magyar mezőgazdaság erősödése, illetve, a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Határon átnyúló program keretében bővült a Nyugat-Pannon régió kínálata

Kiemelt szerepe van a határon átívelő közös természetvédelmi munkának, hiszen a megváltozott társadalmi igények, az aktív kikapcsolódás népszerűsége a hálózatos gondolkodásra ösztönöznek – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Hévízen, az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencián.

Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó beruházásokat támogató pályázati felhívás

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.