Back to top

Mi történik a testünkkel, ha csípős ételeket fogyasztunk?

Egyesek élnek halnak a csípős ételekért, míg mások nem igazán tudják ezeket a fogásokat megemészteni. Erre az egyik magyarázat, hogy a chili paprika olyan anyagokat tartalmaz, amit a szervezetünk egyénenként változóan dolgoz fel; vannak, akik hirtelen izzadni kezdenek már egy falat után, mások pedig zokszó nélkül kérik egymás után a paprikákat.

A csípős ételek természetesen sokféle dolgot takarhatnak, de itt most kifejezetten a chili paprikáról van szó. Ezek egy kapszaicin nevű hatóanyagot tartalmaznak, amely Stuart Bloom professzor, a HCA Healthcare UK-hoz tartozó The Wellington Hospital gasztroenterológus szakorvosa szerint valójában „irritáló hatású”. Szóval, mi történik valójában a szervezetünkkel, amikor csípős, fűszeres ételt eszünk?

Fizikai reakciók

„A kapszaicin nevű hatóanyag serkenti a bélben a véráramlást és fokozza a nyálkatermelést, ezenkívül hasmenést is okozhat” – magyarázza Bloom. Bármennyire is finom lehet sokak számára a csípős étel, Bloom szerint mégis irritáló hatása van a szervezetre: „mindenképpen fokozott emésztési zavarokkal és gyomorégéssel jár az ilyen ételek fogyasztása.”

A szervezetre gyakorolt hatása azonban személyenként teljesen eltérő lehet, ez magyarázza azt, hogy egyesek miért tesznek boldogan chilit mindenre, mások pedig miért kezdenek el izzadni már a látványától is.

Bloom elmondása szerint: „ha olyan alapbetegségeink vannak, mint az IBS emésztési zavarok, vagy akár a vastagbélgyulladás, vagy éppen a Crohn-betegség, akkor a fűszeres ételek súlyosbíthatják a tüneteket. A fűszeres fogások könnyen hasmenést okoznak, így ha olyan IBS-ünk van, ami miatt amúgy is gyomorpanaszaink vannak, akkor ezek az ételek könnyen súlyosbíthatják a problémáinkat.”

Időnként fizikailag is reagálunk arra, amit eszünk, (a bélrendszerünkön és az emésztésünkön túl) előfordulhat, hogy forrónak, zaklatottnak, kissé izzadtnak érezzük magunkat. „A csípős ételek serkentik a véráramlást, és egyfajta reflexreakciót váltanak ki, például a pórusok tágulását. Ezenfelül a fűszeres ételekben lévő olajok némelyike izzadási reakciót vált ki” - magyarázza Bloom.

Azonban arra is van egy magyarázat, hogy miért lehetséges az, hogy folyamatosan egyre csípősebb és csípősebb ételek után nyúlunk.

A chili paprikák fogyasztása potenciálisan endorfint szabadíthat fel, ami megmagyarázza, hogy miért érzünk ekkora löketet egy csípős étel után, még akkor is, ha a szánk egy kicsit zsibbad is utána.

Ha valami rendkívül csípős, és most indokolatlanul csípősről beszélünk, mint például a hírhedt szellempaprika, akkor még nagyobb fizikai reakciót válthat ki, beleértve akár a hányást is.

Immunrendszerre gyakorolt hatások

Léteznek olyan vélemények, amelyek szerint a fűszeres ételek erősíthetik az immunrendszert, ám Bloom professzor szerint ez még nincs teljesen alátámasztva, mivel nem végeztek elég kutatást a témában. De nincs minden veszve, különösen, ha kedveljük a kurkuma ízű, csípős curryket. „Úgy tűnik, a kurkuma valóban erősíti az immunrendszert, és sok kutatás foglalkozik a kurkuma vastagbélgyulladásra és Crohn-betegségre gyakorolt hatásával. Bár ez nem egy csípős fűszer, de úgy gondolom, hogy sok csípős ételben megtalálható” – magyarázza Bloom.

Fűszeres ételek és az étvágy

Bloom ezt a kutatási területet különösen érdekesnek tartja, mivel a bizonyítékok ellentmondásosak. Egy 2014-es kínai Kadoorie Biobank tanulmányra hívja fel a figyelmet, amely „kimutatta, hogy a fűszeres ételek összefüggésbe hozhatók a súlygyarapodással”, de hozzáteszi, hogy nem vizsgálta az ok-okozati összefüggéseket.

„Ennek bármilyen oka lehet, elképzelhető, hogy azok az emberek, akik jobban szeretik az ételeket, ennek részeként gyakrabban fogyasztanak fűszeres fogásokat” – teszi hozzá Bloom.

Ellenpéldaként Bloom más tanulmányokat is megemlít, amelyek szerint a kapszaicin „valóban növelheti a kalória felhasználást és csökkentheti az étvágyat. Tehát van egy kis bizonyíték arra, hogy a fűszeres ételek segíthetnek az étvágy szabályozásában, nem pedig a hízásban.”

Félreértések a fűszeres ételek körül

Bloom néhány mítoszt is szeretne lerombolni a fűszeres ételek körül. „Sokan azt hiszik, hogy a fűszeres ételek fekélyt okoznak, de valójában nincs bizonyíték ara, hogy ez megtörténik. Valamint a fűszereknek nagy szerepe van a savtermelés csökkentésében, a lúgképződés, a nyálkahártya és a véráramlás serkentésében is. Ha valamit, akkor azt lehet állítani, hogy a fűszeres ételek valójában segítik az emésztést, és segítik a vér áramlását a bélrendszerben” – mondja.

Azt az elképzelést is meg akarja vitatni, hogy a fűszeres ételek súlyosbítják az aranyeret vagy rákot okozhatnak, mondván, hogy erre nincs olyan bizonyíték, ami alátámasztaná ezeket a feltevéseket.

Tehát az, hogy a szervezetünk hogyan reagál a csípős, fűszeres ételekre, egyénenként eltérő lehet, valószínűleg attól függ, hogy milyen emésztési problémáink vannak, mennyire érzékeny a szervezetünk, és persze attól is függ, hogy szeretjük-e vagy sem.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.