Back to top

Nyakunkon a telepítési időszak

Az ősz a telepítés ideje, ehhez adunk tanácsokat a Kerti Kalendárium októberi számában. Ültetés előtt azonban fajtát kell választani, a kertünk elhelyezkedésének és a saját erőforrásainknak az ismeretében.

MMG - A füvesítés alapjai

Mielőtt belevágunk a gyep telepítésébe, több fontos kérdést kell tisztáznunk: mennyi időt, energiát és vizet tudunk szánni a fű ápolására.

Igazán szép zöldfelületet ugyanis csak rendszeres öntözéssel, nyírással és trágyázással tudunk fenntartani.

De nincs veszve semmi, ha ritkábban tudunk öntözni és a heti fűnyíráshoz sem fűlik a fogunk, léteznek olyan fűmagkeverékek, amelyek vastagabb szálú, de ellenállóbb, kevésbé igényes fűfajokból állnak. Ilyenek a sport vagy a mediterrán keverékek, ezek jobban bírják a taposást és elég kéthetente nyírni a füvet.

Az előkészítés fontos lépése, hogy lazítsuk a talajt és szabaduljunk meg az évelő gyomoktól,

legfőképpen a taracktól, ami gyorsan elburjánzik a kertben, és nem lehet kiirtani a fű közül. Minél több szerves anyagot, komposztot vagy szerves trágyát tudunk kijuttatni, annál jobb szerkezetű, jobb vízmegtartó képességgel rendelkező lesz a talaj, érdemes erről is gondoskodni gyeptelepítés előtt. Nagyon kötött talajt homokkal lazíthatunk.

Nemcsak füvet vetünk ilyenkor, a gyümölcsfák, évelők ültetésére is az ősz a legjobb időszak. A Kerti Kalendárium Biokert rovatában régi almafajtákat mutatunk be, amelyek jó ellenálló képességük miatt szinte permetezés nélkül is termeszthetők.

Esetükben azonban figyelni kell arra, hogy milyen környezetben alakultak ki, mert ahhoz hasonló körülmények közé ültetve érzik jól magukat.

Nem különösebben érzékeny gyümölcs a tüske nélküli szeder, érdemes telepíteni belőle néhány tövet a kertbe. Fajtákról és művelésről adunk tanácsokat a lapban. Most kell gondoskodni jövő évi zöldségágyás előkészítéséről is, amikor kellően nedves és megmunkálható a talaj, kezdhetjük fölásni a területet, illetve tanácsot adunk ahhoz is, hogy kell-e ásni egyáltalán vagy elég lazítani a talajt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.