0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyakunkon a telepítési időszak

Az ősz a telepítés ideje, ehhez adunk tanácsokat a Kerti Kalendárium októberi számában. Ültetés előtt azonban fajtát kell választani, a kertünk elhelyezkedésének és a saját erőforrásainknak az ismeretében.

youtube://v/XqJd6CDEPCI

Mielőtt belevágunk a gyep telepítésébe, több fontos kérdést kell tisztáznunk: mennyi időt, energiát és vizet tudunk szánni a fű ápolására.

Igazán szép zöldfelületet ugyanis csak rendszeres öntözéssel, nyírással és trágyázással tudunk fenntartani.

De nincs veszve semmi, ha ritkábban tudunk öntözni és a heti fűnyíráshoz sem fűlik a fogunk, léteznek olyan fűmagkeverékek, amelyek vastagabb szálú, de ellenállóbb, kevésbé igényes fűfajokból állnak. Ilyenek a sport vagy a mediterrán keverékek, ezek jobban bírják a taposást és elég kéthetente nyírni a füvet.

Az előkészítés fontos lépése, hogy lazítsuk a talajt és szabaduljunk meg az évelő gyomoktól,

legfőképpen a taracktól, ami gyorsan elburjánzik a kertben, és nem lehet kiirtani a fű közül. Minél több szerves anyagot, komposztot vagy szerves trágyát tudunk kijuttatni, annál jobb szerkezetű, jobb vízmegtartó képességgel rendelkező lesz a talaj, érdemes erről is gondoskodni gyeptelepítés előtt. Nagyon kötött talajt homokkal lazíthatunk.

Nemcsak füvet vetünk ilyenkor, a gyümölcsfák, évelők ültetésére is az ősz a legjobb időszak. A Kerti Kalendárium Biokert rovatában régi almafajtákat mutatunk be, amelyek jó ellenálló képességük miatt szinte permetezés nélkül is termeszthetők.

Esetükben azonban figyelni kell arra, hogy milyen környezetben alakultak ki, mert ahhoz hasonló körülmények közé ültetve érzik jól magukat.

Nem különösebben érzékeny gyümölcs a tüske nélküli szeder, érdemes telepíteni belőle néhány tövet a kertbe. Fajtákról és művelésről adunk tanácsokat a lapban. Most kell gondoskodni jövő évi zöldségágyás előkészítéséről is, amikor kellően nedves és megmunkálható a talaj, kezdhetjük fölásni a területet, illetve tanácsot adunk ahhoz is, hogy kell-e ásni egyáltalán vagy elég lazítani a talajt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu