Back to top

Kebele palackba zárt gyümölcsei

Őstermelőként gyümölcstermesztéssel és ezek a feldolgozásával foglalkozik Cseh János. A Marosvásárhelytől alig 10 kilométerre fekvő Kebelén legalább 20 féle gyümölcsfaj található, amiből 6000 tő fekete ribizli, 400 tő fekete törpeberkenye, hat féle körte, nyolc -féle alma, egy lengyel, bőtermő, folytontermő málna, több fajta szilva, naspolya, som, cseresznye, meggy színesíti a kínálatot.

Szinte csak a kajszival van baj, mivel a hegyvidéki területen virágzáskor rendszeresen elfagy. Pedig sokoldalúan felhasználható a gyümölcse. A három hektáros Cseh Tanyán nem értékesítenek friss termést, az utolsó darabig mindent feldolgoznak, s készülnek az igazi kézműves lekvárok, szörpök, gyümölcsborok.

Cseh János
Cseh János
Fotó: viniczai

„Beleszülettem a gazdálkodásba, sok, ma is termő fát a dédnagyapámtól örököltem, megtanultam tőle az oltást, a gondozást, benne van a véremben”- vallja az erdélyi „pomológus”, hogy a Kárpát-medence különleges adottságokkal rendelkezik. Bár a Nyárád-mentén, homokos talajon zöldségtermesztéssel foglalkoznak, míg a dombosabb Kebelén, jó fekvésben – ahol valamikor virágzott a szőlőkultúra - a gyümölcstermesztés vált sikeressé. Talajaik pH értéke 6-6,5-ös, ami például a fekete ribizlinek nagyon jó. Próbálkoztak áfonyával is, ám annak nem elég savanyú.

Ugyanakkor a málna nagyon szereti, viszont vízigényes növény. A biztonságos termesztés érdekében csöpögtető öntözőberendezést építettek ki, de ehhez föl kell pumpálni a vizet a hegytetőre.

Nem is tudom, Cseh Jánosnak és családjának mikor jut ideje a gazdálkodásra, vásárokon, rendezvényeken bukkan fel, s termékeit rendszeresen megméretteti a versenyeken. „Azt szeretem, ha nem csak a vásárló, hanem a szakma is értékeli a munkámat, ezekből sokat lehet tanulni”- vallja a szakember. Ám nem csak a bírák véleményére kíváncsi, rendszeresen jár továbbképzésekre, véleménye szerint folytonosan fejlődni kell, nem lehet leragadni bizonyos szinten.

Bár a piac kikényszerítené a bővítést, mivel nincsen munkaerő, elérték azt az üzemnagyságot, amit a saját erejükből meg tudnak művelni.

A feldolgozás jelenti azt a plusz hozzáadott értéket, amivel meg tudnak élni kisebb területen is.

„Már régóta ismernek minket, a vásárlók szinte hazajönnek Kebelére”- jegyezte meg Cseh János, uniós akkreditált feldolgozóval rendelkeznek. Termékeiket nem csak a környékbeliek vásárolják szívesen, de Magyarországon is keresettek, lekvárjaik, szörpjeik megjárták Amerikát, onnan ugyancsak érkeznek megrendelések.

A Cseh Tanya igazi családi gazdaság, nagyon kicsi termelők, de a számtalan pozitív visszajelzés büszkévé teszi a gazdát. „Ha ennyien kedvelik a termékeinket és keresnek minket, jól mutatja, valamit jól csinálunk”- zárta beszélgetésünket Cseh János.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Hamarosan dönteni kell a csoportos társasági adóalanyiságról

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívja fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.