Back to top

Kebele palackba zárt gyümölcsei

Őstermelőként gyümölcstermesztéssel és ezek a feldolgozásával foglalkozik Cseh János. A Marosvásárhelytől alig 10 kilométerre fekvő Kebelén legalább 20 féle gyümölcsfaj található, amiből 6000 tő fekete ribizli, 400 tő fekete törpeberkenye, hat féle körte, nyolc -féle alma, egy lengyel, bőtermő, folytontermő málna, több fajta szilva, naspolya, som, cseresznye, meggy színesíti a kínálatot.

Szinte csak a kajszival van baj, mivel a hegyvidéki területen virágzáskor rendszeresen elfagy. Pedig sokoldalúan felhasználható a gyümölcse. A három hektáros Cseh Tanyán nem értékesítenek friss termést, az utolsó darabig mindent feldolgoznak, s készülnek az igazi kézműves lekvárok, szörpök, gyümölcsborok.

Cseh János
Cseh János
Fotó: viniczai

„Beleszülettem a gazdálkodásba, sok, ma is termő fát a dédnagyapámtól örököltem, megtanultam tőle az oltást, a gondozást, benne van a véremben”- vallja az erdélyi „pomológus”, hogy a Kárpát-medence különleges adottságokkal rendelkezik. Bár a Nyárád-mentén, homokos talajon zöldségtermesztéssel foglalkoznak, míg a dombosabb Kebelén, jó fekvésben – ahol valamikor virágzott a szőlőkultúra - a gyümölcstermesztés vált sikeressé. Talajaik pH értéke 6-6,5-ös, ami például a fekete ribizlinek nagyon jó. Próbálkoztak áfonyával is, ám annak nem elég savanyú.

Ugyanakkor a málna nagyon szereti, viszont vízigényes növény. A biztonságos termesztés érdekében csöpögtető öntözőberendezést építettek ki, de ehhez föl kell pumpálni a vizet a hegytetőre.

Nem is tudom, Cseh Jánosnak és családjának mikor jut ideje a gazdálkodásra, vásárokon, rendezvényeken bukkan fel, s termékeit rendszeresen megméretteti a versenyeken. „Azt szeretem, ha nem csak a vásárló, hanem a szakma is értékeli a munkámat, ezekből sokat lehet tanulni”- vallja a szakember. Ám nem csak a bírák véleményére kíváncsi, rendszeresen jár továbbképzésekre, véleménye szerint folytonosan fejlődni kell, nem lehet leragadni bizonyos szinten.

Bár a piac kikényszerítené a bővítést, mivel nincsen munkaerő, elérték azt az üzemnagyságot, amit a saját erejükből meg tudnak művelni.

A feldolgozás jelenti azt a plusz hozzáadott értéket, amivel meg tudnak élni kisebb területen is.

„Már régóta ismernek minket, a vásárlók szinte hazajönnek Kebelére”- jegyezte meg Cseh János, uniós akkreditált feldolgozóval rendelkeznek. Termékeiket nem csak a környékbeliek vásárolják szívesen, de Magyarországon is keresettek, lekvárjaik, szörpjeik megjárták Amerikát, onnan ugyancsak érkeznek megrendelések.

A Cseh Tanya igazi családi gazdaság, nagyon kicsi termelők, de a számtalan pozitív visszajelzés büszkévé teszi a gazdát. „Ha ennyien kedvelik a termékeinket és keresnek minket, jól mutatja, valamit jól csinálunk”- zárta beszélgetésünket Cseh János.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

A tönk szélén a sertéstartók

Úgy tűnik, a sertéstartóknál – és más állattartóknál is – betelik a pohár. Sokan válaszút előtt állnak, folytassák-e, vagy inkább hagyjanak fel az állattartással? Többek közt ez derült ki a MOSZ sertéstenyésztő tagozatának legutóbbi ülésén, amiről már tudósítottunk.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

A Fülöp-szigetek ideiglenesen korlátozza a Vietnamból származó rizs behozatalát

A Fülöp-szigetek, a világ egyik legnagyobb rizsimportőre, lépéseket tesz a Vietnamból származó gabona behozatalának ideiglenes korlátozására, pont az aratás közepette - közölték a héten.