Back to top

Kebele palackba zárt gyümölcsei

Őstermelőként gyümölcstermesztéssel és ezek a feldolgozásával foglalkozik Cseh János. A Marosvásárhelytől alig 10 kilométerre fekvő Kebelén legalább 20 féle gyümölcsfaj található, amiből 6000 tő fekete ribizli, 400 tő fekete törpeberkenye, hat féle körte, nyolc -féle alma, egy lengyel, bőtermő, folytontermő málna, több fajta szilva, naspolya, som, cseresznye, meggy színesíti a kínálatot.

Szinte csak a kajszival van baj, mivel a hegyvidéki területen virágzáskor rendszeresen elfagy. Pedig sokoldalúan felhasználható a gyümölcse. A három hektáros Cseh Tanyán nem értékesítenek friss termést, az utolsó darabig mindent feldolgoznak, s készülnek az igazi kézműves lekvárok, szörpök, gyümölcsborok.

Cseh János
Cseh János
Fotó: viniczai

„Beleszülettem a gazdálkodásba, sok, ma is termő fát a dédnagyapámtól örököltem, megtanultam tőle az oltást, a gondozást, benne van a véremben”- vallja az erdélyi „pomológus”, hogy a Kárpát-medence különleges adottságokkal rendelkezik. Bár a Nyárád-mentén, homokos talajon zöldségtermesztéssel foglalkoznak, míg a dombosabb Kebelén, jó fekvésben – ahol valamikor virágzott a szőlőkultúra - a gyümölcstermesztés vált sikeressé. Talajaik pH értéke 6-6,5-ös, ami például a fekete ribizlinek nagyon jó. Próbálkoztak áfonyával is, ám annak nem elég savanyú.

Ugyanakkor a málna nagyon szereti, viszont vízigényes növény. A biztonságos termesztés érdekében csöpögtető öntözőberendezést építettek ki, de ehhez föl kell pumpálni a vizet a hegytetőre.

Nem is tudom, Cseh Jánosnak és családjának mikor jut ideje a gazdálkodásra, vásárokon, rendezvényeken bukkan fel, s termékeit rendszeresen megméretteti a versenyeken. „Azt szeretem, ha nem csak a vásárló, hanem a szakma is értékeli a munkámat, ezekből sokat lehet tanulni”- vallja a szakember. Ám nem csak a bírák véleményére kíváncsi, rendszeresen jár továbbképzésekre, véleménye szerint folytonosan fejlődni kell, nem lehet leragadni bizonyos szinten.

Bár a piac kikényszerítené a bővítést, mivel nincsen munkaerő, elérték azt az üzemnagyságot, amit a saját erejükből meg tudnak művelni.

A feldolgozás jelenti azt a plusz hozzáadott értéket, amivel meg tudnak élni kisebb területen is.

„Már régóta ismernek minket, a vásárlók szinte hazajönnek Kebelére”- jegyezte meg Cseh János, uniós akkreditált feldolgozóval rendelkeznek. Termékeiket nem csak a környékbeliek vásárolják szívesen, de Magyarországon is keresettek, lekvárjaik, szörpjeik megjárták Amerikát, onnan ugyancsak érkeznek megrendelések.

A Cseh Tanya igazi családi gazdaság, nagyon kicsi termelők, de a számtalan pozitív visszajelzés büszkévé teszi a gazdát. „Ha ennyien kedvelik a termékeinket és keresnek minket, jól mutatja, valamit jól csinálunk”- zárta beszélgetésünket Cseh János.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ukrajna gabonaexportja a csúcson van

Ukrajna a 2021 július – 2022 júniusi szezonban eddig csaknem 24,8 millió tonna gabonát exportált, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, ami akkor 21 millió tonna volt - derült ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium pénteki adataiból.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

Olasz faiskolát bírságoltak

A fajtaoltalommal foglalkozó holland Plantipp BV vállalat 2020 márciusában a Vanin Vivai Società Agricola faiskola ellen eljárást indított, és a velencei bíróság 2021. július 12-én precedens értékű döntést hozott. A bírósági eljárás azt követően indult el, hogy az olasz piacon olyan dugványokat találtak, amelyekkel feltételezhetően megsértették az európai növényfajta-oltalmat.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.