Back to top

Ledér, Kató, Cérna és mások

Furioso, gidrán, nóniusz, lipicai, magyar hidegvérű és más lófajtákat mutattak be a tenyészállat felvezetésen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen az elkerített zöld gyepen. A közönség a lelátón, illetve a bekerített terület korlátaira támaszkodva figyelte a kecses mozgású állatokat és a program vezetője szavait.

Fotó: Csatlós Norbert
A lovakról a tudnivalókat közlő szakember ismertette, hogy nincs még egy olyan tenyészhely, mint a mezőhegyesi, amely nevéhez négy fajta ló kitenyésztése fűződik, köztük a nóniuszé is. A hazai fajta őse Franciaországból ered, a napóleoni háborúk során zsákmányolták.

A háborúban herélt lovakat használt a hadsereg, a kancát a gazdák tartották és dolgoztak velük a földeken.

A fajta Mezőhegyesre került, ott folytatták a tenyésztését. Mezőhegyesen is azt az elvet követték, hogy ha genetikailag beszűkült a tenyésztés, akkor bevittek egy-egy angol telivért a fajtába, majd visszazárták a tenyésztést. Ez az eljárás nagyon sikeres volt. A népies tenyésztés Békés, Bácska megyékben volt jellemző.

Fotó: Csatlós Norbert

A hortobágyi vegyes lóállomány szinte kipusztult, de mivel ott is a mezőhegyesi nóniuszt kezdték tenyészteni és kialakult egy másik tájváltozat.

Lipicai fajtából a Habsburg-család ménesét alakították ki a szilárd szerkezetű, pompára alkalmas lovakból. Legszívesebben szürke lovakat fogtak be, gyászkocsiba a feketét. A fajtiszta tenyészetbe a pej és a sárga is előfordult.

Csak néhány éve van jelen a hódmezővásárhelyi kiállításon a magyar hidegvérű fajta, ezt a Dunántúlon tenyésztik.

Az 1800-as években szabad határok voltak, a Nyugat-Dunántúlon kedvező kereskedelem alakult ki, Stájerországból nehezebb, tömegesebb lovakat hoztak be. Ezeknek jó volt a fogadtatásuk a pécsi piacon. A hidegvérűek elkeltek, a melegek nem.

A II. világháború után, amikor az egész ország romokban hevert és a mezőgazdaságba, valamint az újjáépítéshez igáslovak kellettek, akkor alapították meg dunántúli fedeztetésű állomány törzstenyészetet, 1953-ban állami elismerést kapott, mint állami hidegvérű. Ma az ország teljes területén megtalálhatók.

Fotó: Csatlós Norbert

A felvezetésen a műsorközlő ismertette a tenyészállat verseny eredményeit is, amelyeket a bíráló bizottság határozott meg. Elmondta az egyes fajtákban nyertes állatok nevét, születési és egyéb adatait. A győztesek között volt pl. a furioso-north star fajtájú Ledér nevű kanca, a hidegvérű fajta Kató kanca…

A 2016-os születésű Nonius XIV-2 Cérna nevet viselő nyári fekete színű nóniusz kanca a kiállítás lótenyésztési nagydíját is elnyerte.

Utóbbit ügetés közben is megnézhette a közönség. Az állat tulajdonosa a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Mezőhegyes.

MMG Gazdahang

Mi értelme az erdőknek? Milyen szolgáltatásokat nyújt egy erdő? Lokálisan vagy globálisan vizsgáljuk a fás területeket? Hogyan lehet évszázadokra előre megtervezi a fásítási programokat? Lomniczi Gergely erdőmérnökkel, stratégiai tanácsadóval beszélgetett Halmos B. Ágnes a Kistermelők Lapja főszerkesztője a sokoldalú erdős területeink fontosságáról.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Eric Navet: A gondolkodásmód számít

Kevesen tudják, hogy a lovassportban milyen fontos a mentális egészség, nemcsak a lónak, de a lovasnak is. Nem mindegy, milyen a gondolkodásmódunk, főleg azért nem, mert egy másik érző lénnyel együtt kell teljesítenünk a feladatot.

Az öttusalovak szakértője: Ladvenszky József

Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Első interjúalanyunk Ladvenszky József, akit a lovasok többnyire Ladóként ismernek.

Championátus döntő 2021

Szilvásváradon került megrendezésre a díjlovagló championátus döntője és a fiatal lovak championátusa. A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban gyönyörű őszi időjárás mellett, az európai színvonalú arénában verse-nyezhettek a lovasok.

Jövő évi nagy reménységek

Mágnás Miska nyerte a legfiatalabb évjárat utolsó kiemelt versenyét, a Kétévesek Kritériumát Régi Csibész és Spartan Devil előtt; a magyar tenyésztésű „csikók” nagydíjában pedig Golden Boy bizonyult a legjobbnak. A szezon kiemelt versenyeinek sorát a 2800 méteres Lovaregyleti Díj zárta, ahol Calabrese lett az első, eddigi pályafutása legnagyobb győzelmét aratva.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.