Back to top

Ötből négy mezőgazdasági kkv több profitra számít

Gyümölcsöző időszaknak néznek elébe a mezőgazdasági mikro-, kis- és középvállalkozások saját meglátásuk szerint. A K&H agrárindexből kiderül, hogy szinte mindegyikük növekvő bevételre és nyereségre számít a következő egy évben, és beruházást is sokan terveznek. Nehézséget csupán a szakemberhiány jelenthet.

Kihívásokkal teli másfél évet tudhat maga mögött az agrárium a járvány, illetve az aszályok és fagyok okozta károk miatt. Az ágazat azonban tavaly mindezekkel együtt is rendre minden negyedévben jobban teljesített, mint az ipari és a szolgáltatási szektor. A jövővel kapcsolatban is nagyon pozitívak az ágazatban tevékenykedő kkv-k várakozásai, derült ki a K&H agrárindex legfrissebb eredményeiből.

A mutató -100 és 100 közötti értéket vehet fel, és most 33 ponton áll. Ennél magasabban éppen egy évvel korábban, 2020 második negyedévében volt, 42 ponttal.

Ez főként annak köszönhető, hogy e cégek 94 százaléka számít bevételei és 82 százaléka nyeresége növekedésére egyéves időtávon. Bevétel szempontjából ez 8,5, a profitnál pedig 5,1 százalékos átlagos emelkedést jelent.

A beruházások ideje következik a mezőgazdaságban

Pozitív fejlemény, hogy az emelkedő bevételek segítségével az agrárvállalkozások döntő többsége, 76 százaléka tervez különböző fejlesztéseket a következő egy évben. A legtöbben, a cégek 60 százaléka új gépek vásárlásában gondolkodik. A második legnépszerűbb beruházási cél az informatikai eszközök fejlesztése, amit minden ötödik cég tervez. „A mezőgazdasági cégek várhatóan már most erőteljesen elkezdenek felkészülni az EU-s Közös Agrárpolitika új ciklusára” – értékelte az eredményeket Tresó István, a K&H agrár üzletág vezetője.

„2023 után ugyanis jóval hangsúlyosabban fognak megjelenni a környezetkímélő szempontok, és ezeket az elvárásokat hatékony, az erőforrás-felhasználást csökkentő precíziós gépek és eszközök használatával lehet teljesíteni.

A következő másfél évben az ágazat vállalkozásainak meg kell teremteniük a fenntartható működéshez szükséges szakmai és technikai hátteret” – magyarázta a szakember.

Ez azt is jelenti, hogy még több képzett dolgozóra lesz szükség a szektorban. Nem mindenki tudja azonban könnyen megtalálni a megfelelő tudással rendelkezőket.

Az agrárcégek több mint negyede (26 százaléka) számolt be munkaerőhiányról,

és jelölte meg ezt a tevékenységét legerősebben akadályozó tényezőként, miközben 17 százalékuk szeretne felvenni új munkatársakat.

Támogatás és finanszírozás a szektorban

Nagy terhet vesz le az ágazat válláról, hogy az átálláshoz szükséges fejlesztéseket nem csak saját zsebből kell állniuk a gazdáknak. A három leggyakrabban említett lehetőség közül jelenleg a kkv-k 59 százaléka tervez pályázati forrásokat bevonni, jóval többen, mint az előző negyedévben (44%).

Önerőből szintén a cégek több mint fele szeretné finanszírozni működését vagy beruházásait (54%).

Hitelfelvételben pedig nagyjából minden harmadik agrár kkv (37%) gondolkodik. (A vállalkozások egyidejűleg többféle forrást is igénybe vehetnek).

Forrás: 
K&H sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Lassan a mélyebb talajrétegekbe is jut a nedvességből

Múlt péntek óta országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami a talajoknak már nem csak a felszín közeli, hanem középső rétegét is átnedvesítette. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is folytatódik, de a naptári tél beköszöntével időjárásunk is téliesebbre fordul, és az eső mellett síkvidéken is egyre többfelé lehet havas esőre, havazásra számítani.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Rágcsálók elleni védelem a kikötőből

Ha az egerek bejutnak a betárolt árpába, zabba vagy búzába, az nagy gondot okoz. A mérgezés és a csapdázás segíthet ugyan valamennyit, de a padlóra rakott raklapokon elhelyezett zsákokat elkerülhetetlenül kirágják, a lyukas zsákokból pedig szétszóródik a gabona.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Több mozgásteret kapnak az országok az új KAP-ban

Nagyobb autonómiához jutnak a tagállamok a következő, 2023-ban kezdődő EU-s ciklusban. Az országok maguk tervezhetik meg, hogy milyen célokra és mekkora támogatást nyújtanak az agrárcégeknek. A hangsúly a fenntarthatóságon lesz, de a tagállamok dönthetik el, hogyan valósítják meg a közös célokat. Magyarország várhatóan novemberben nyújtja be a Nemzeti Stratégiai Tervet az Európai Bizottságnak. Az ezzel kapcsolatos kihívásokat egyeztették a szakemberek a K&H Agrár Klubon.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.