Back to top

Tetanusz: Leginkább a lovak, juhok, tenger­i­malacok és az ember érzékeny rá

A tetanusz egy spórás baktérium, a Clostridium tetani által kiváltott, az izmok merevgörcsével járó idegrendszeri megbetegedés. Mivel a baktérium csak szigorúan levegőmentes (anaerob) körülmények között képes szaporodni, így a kórkép elsősorban mély sérülésekhez (pl. szúrt sebekhez), vagy kölyökkutyák esetén fogváltáshoz társulva fordulhat elő.

Fotó: https://www.horsean dhound.co.uk/horse-ca re/vet-advice/tetan us-in -horses-85521
A kórokozó a környezetben rendkívül ellenálló, inaktív spórák formájában van jelen, melyek évekig képesek túlélni a talajban. Megfelelően oxigénmentes helyre kerülve a spórák kicsíráznak, a baktériumok szaporodni kezdenek és a többi között egy tetanospazmin nevű toxint termelnek, ami a tünetek kiváltásáért felelős.

A fertőzés állatról állatra vagy állatról emberre nem terjed, csak sebzésen keresztül, de azonos területen élő állatoknál, egy időben történő invazív beavatkozások után megfigyelték már „járványszerű” felbukkanását is.

A tetanusz megbetegedésre való fogékonyság állatfajonként eltér, leginkább a lovak, juhok, tengerimalacok és az ember érzékeny a tetanospazmin toxinra, míg kutyáknál ritkán és macskáknál csak elvétve találkozunk a megbetegedéssel, a madarak pedig szinte rezisztensek a fertőzésre. A fogékonyság attól függ, hogy a toxin mennyire képes bejutni az idegszövetbe és kötődni az egyes receptorokhoz.

A baktériumtoxin az idegek és izmok közötti kommunikációba avatkozik be, az úgynevezett gátló neurotranszmitterek [gamma-amino-vajsav (GABA), glicin] működését gátolva merevgörcsöt okoz.

A tünetek súlyossága függ az állatfaj érzékenységétől is, megkülönböztetünk egy-egy testrészre/testtájékra kiterjedő lokális és az egész testet érintő, generalizált formát.

A betegség tünetei a fertőzéstől számítva 5-10 nappal később az izmok merevségével jelentkeznek. Az eleinte merevebb mozgást súlyosabb formában felváltja a teljes mozgásképtelenséggel járó merevgörcs, az úgynevezett fűrészbakszerű testtartás és zászlós farok­tartás.

Kutyáknál gyakori az arckifejezés megváltozása az arcizmok merevsége miatt (gúnyo­ros arc/Risus sardonicus), kancsalság; a rágóizmok görcse miatt szájzár (trismus), a garatizmok görcse miatt pedig nyelési nehézség vagy félrenyelés következhet be.

A súlyos tünetek, akár elfekvő állapot mellett a betegek tudata általában tiszta, ugyanakkor minden környezeti ingerre (hang- és fényingerekre) fokozódó merevgörccsel reagálnak.

Ritkán generalizált görcsrohamok is jelentkezhetnek. Az esetleges elhullás oka gyakran a gégeizmok vagy a légzőizmok bénulása.

A súlyos esetek mindenképpen intenzív ellátást igényelnek. A kezelés magas költségei miatt elsősorban társállatokat (kutya, macska) szoktak kezeltetni. Az antitoxin adása a terápia részét képezi, amit sérülések esetén megelőzésre is adhatunk, továbbá a sebek feltárása és sebészi ellátása mellett a megfelelő antibiotikum-kezelés is javallott. A tüneti terápia szintén alapvető része a gyógykezelésnek, amely során egy sötét, csendes helyiségben, kifejezetten ingerszegény környezetben helyezzük el a beteget, és a merevgörcs csillapítására izomlazító készítményeket (benzo­diaze­pi­neket, barbiturátokat, methocar­ba­molt) adunk, súlyosságtól függően akár folyamatos, 24 órás cseppinfúzióban.

Mivel a generalizált tetanuszos állat nem képes nyelni, és a merevgörccsel járó állapot igen nagy energiát emészt fel a szervezettől, nyelőcső- vagy gyomorszondán keresztül kell a betegeket táplálni, amíg a normál nyelési funkció vissza nem tér.

A merevgörcs általában 7-10 nap után kezd oldódni, de a mozgászavar teljes gyógyulása hónapokig is elhúzódhat. Enyhébb esetekben megfelelő terápia mellett a betegség kórjóslata kedvező, de intenzív kezeléssel a súlyos esetek 70-80 százalékát is sikerül megmenteni.

Megelőzni a betegséget – az arra érzékeny állatfajokban és az emberben – vakcinázással lehet, míg a kedvtelésből tartott társállatoknál sérülések esetén fontos a sebek megfelelő sebészi feltárása, kitisztítása, valamint az esetleges antibiotikum-kezelés. Indokolt esetben antitoxint is lehet adni, de rutinszerű alkalmazását nem javasolják.

Dr. Vizi Zsuzsanna

Állatorvostudományi Egyetem
Belgyógyászat Tanszék

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Szabó Kriszta: Az Unikornis Lovarda vezetője

Decemberben indult sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Interjúalanyunk ezúttal a pilisjász­fa­lui Unikornis Lovardát vezető Szabó Kriszta.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.