Back to top

Tetanusz: Leginkább a lovak, juhok, tenger­i­malacok és az ember érzékeny rá

A tetanusz egy spórás baktérium, a Clostridium tetani által kiváltott, az izmok merevgörcsével járó idegrendszeri megbetegedés. Mivel a baktérium csak szigorúan levegőmentes (anaerob) körülmények között képes szaporodni, így a kórkép elsősorban mély sérülésekhez (pl. szúrt sebekhez), vagy kölyökkutyák esetén fogváltáshoz társulva fordulhat elő.

Fotó: https://www.horsean dhound.co.uk/horse-ca re/vet-advice/tetan us-in -horses-85521
A kórokozó a környezetben rendkívül ellenálló, inaktív spórák formájában van jelen, melyek évekig képesek túlélni a talajban. Megfelelően oxigénmentes helyre kerülve a spórák kicsíráznak, a baktériumok szaporodni kezdenek és a többi között egy tetanospazmin nevű toxint termelnek, ami a tünetek kiváltásáért felelős.

A fertőzés állatról állatra vagy állatról emberre nem terjed, csak sebzésen keresztül, de azonos területen élő állatoknál, egy időben történő invazív beavatkozások után megfigyelték már „járványszerű” felbukkanását is.

A tetanusz megbetegedésre való fogékonyság állatfajonként eltér, leginkább a lovak, juhok, tengerimalacok és az ember érzékeny a tetanospazmin toxinra, míg kutyáknál ritkán és macskáknál csak elvétve találkozunk a megbetegedéssel, a madarak pedig szinte rezisztensek a fertőzésre. A fogékonyság attól függ, hogy a toxin mennyire képes bejutni az idegszövetbe és kötődni az egyes receptorokhoz.

A baktériumtoxin az idegek és izmok közötti kommunikációba avatkozik be, az úgynevezett gátló neurotranszmitterek [gamma-amino-vajsav (GABA), glicin] működését gátolva merevgörcsöt okoz.

A tünetek súlyossága függ az állatfaj érzékenységétől is, megkülönböztetünk egy-egy testrészre/testtájékra kiterjedő lokális és az egész testet érintő, generalizált formát.

A betegség tünetei a fertőzéstől számítva 5-10 nappal később az izmok merevségével jelentkeznek. Az eleinte merevebb mozgást súlyosabb formában felváltja a teljes mozgásképtelenséggel járó merevgörcs, az úgynevezett fűrészbakszerű testtartás és zászlós farok­tartás.

Kutyáknál gyakori az arckifejezés megváltozása az arcizmok merevsége miatt (gúnyo­ros arc/Risus sardonicus), kancsalság; a rágóizmok görcse miatt szájzár (trismus), a garatizmok görcse miatt pedig nyelési nehézség vagy félrenyelés következhet be.

A súlyos tünetek, akár elfekvő állapot mellett a betegek tudata általában tiszta, ugyanakkor minden környezeti ingerre (hang- és fényingerekre) fokozódó merevgörccsel reagálnak.

Ritkán generalizált görcsrohamok is jelentkezhetnek. Az esetleges elhullás oka gyakran a gégeizmok vagy a légzőizmok bénulása.

A súlyos esetek mindenképpen intenzív ellátást igényelnek. A kezelés magas költségei miatt elsősorban társállatokat (kutya, macska) szoktak kezeltetni. Az antitoxin adása a terápia részét képezi, amit sérülések esetén megelőzésre is adhatunk, továbbá a sebek feltárása és sebészi ellátása mellett a megfelelő antibiotikum-kezelés is javallott. A tüneti terápia szintén alapvető része a gyógykezelésnek, amely során egy sötét, csendes helyiségben, kifejezetten ingerszegény környezetben helyezzük el a beteget, és a merevgörcs csillapítására izomlazító készítményeket (benzo­diaze­pi­neket, barbiturátokat, methocar­ba­molt) adunk, súlyosságtól függően akár folyamatos, 24 órás cseppinfúzióban.

Mivel a generalizált tetanuszos állat nem képes nyelni, és a merevgörccsel járó állapot igen nagy energiát emészt fel a szervezettől, nyelőcső- vagy gyomorszondán keresztül kell a betegeket táplálni, amíg a normál nyelési funkció vissza nem tér.

A merevgörcs általában 7-10 nap után kezd oldódni, de a mozgászavar teljes gyógyulása hónapokig is elhúzódhat. Enyhébb esetekben megfelelő terápia mellett a betegség kórjóslata kedvező, de intenzív kezeléssel a súlyos esetek 70-80 százalékát is sikerül megmenteni.

Megelőzni a betegséget – az arra érzékeny állatfajokban és az emberben – vakcinázással lehet, míg a kedvtelésből tartott társállatoknál sérülések esetén fontos a sebek megfelelő sebészi feltárása, kitisztítása, valamint az esetleges antibiotikum-kezelés. Indokolt esetben antitoxint is lehet adni, de rutinszerű alkalmazását nem javasolják.

Dr. Vizi Zsuzsanna

Állatorvostudományi Egyetem
Belgyógyászat Tanszék

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Apró figyelmességek télvíz idején

A hideg idő beköszöntött, és minden lónak jól jöhet egy kis plusz kényeztetés. A hideg, a sok csapadék, a korai sötétedés és a karámban töltött órák számának csökkenése befolyásolhatja a lovak hangulatát. Kedveskedhetünk nekik sokféleképpen.

Eric Navet: A gondolkodásmód számít

Kevesen tudják, hogy a lovassportban milyen fontos a mentális egészség, nemcsak a lónak, de a lovasnak is. Nem mindegy, milyen a gondolkodásmódunk, főleg azért nem, mert egy másik érző lénnyel együtt kell teljesítenünk a feladatot.

Az öttusalovak szakértője: Ladvenszky József

Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Első interjúalanyunk Ladvenszky József, akit a lovasok többnyire Ladóként ismernek.

Championátus döntő 2021

Szilvásváradon került megrendezésre a díjlovagló championátus döntője és a fiatal lovak championátusa. A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban gyönyörű őszi időjárás mellett, az európai színvonalú arénában verse-nyezhettek a lovasok.

Jövő évi nagy reménységek

Mágnás Miska nyerte a legfiatalabb évjárat utolsó kiemelt versenyét, a Kétévesek Kritériumát Régi Csibész és Spartan Devil előtt; a magyar tenyésztésű „csikók” nagydíjában pedig Golden Boy bizonyult a legjobbnak. A szezon kiemelt versenyeinek sorát a 2800 méteres Lovaregyleti Díj zárta, ahol Calabrese lett az első, eddigi pályafutása legnagyobb győzelmét aratva.

Megfertőződtek az antwerpeni állatkert vízilovai

Koronavírusos az antwerpeni állatkert két vízilova. Az állatok jól vannak, csak az orruk folyik, jelenleg karanténban vannak - írja a BBC hírportálja.

Madárinfluenza: további enyhítések Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A madárinfluenza járvány lassú, döntően védőkörzeten belüli terjedésének köszönhetően további enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!