0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Akkora medúza jelent meg a horvát tengerparton, hogy a kutatók is meglepődtek

A horvátországi Split Oceanográfiai és Halászati Intézetének kutatói egy akkora medúzával találkoztak a Trogir melletti Marina-öbölben, amekkorát korábban még nem láttak - írja a Croatia Week.

Az iránytű medúza (Chrysaora hysoscella) egy gyakori medúzafaj, amely az Atlanti-óceán északkeleti, mérsékelt égövi régióinak part menti vizeiben él, beleértve az Északi-tengert és a Földközi-tengert is. Bár viszonylag ritka faj, és leggyakrabban kora nyáron közelíti meg a partokat, az utóbbi években egyre gyakoribb lakója lett az Adriai-tengernek – írja a Napi.hu.

Tekintettel arra, hogy átlagosan 20 cm hosszúra és 6 cm átmérőjűre nő, ez a Horvátországban talált példány még a szakértőket is meglepte – olvasható a portálon.

Az intézet Facebook-oldalán fotókat is közzétettek az állatról:

Az állat jellemzően a felszín közelében 10 méteres mélységig fordul elő. Nevét az iránytűre emlékeztető sárga kalapjáról kapta. Ez akár 30 centiméteresre is megnőhet, csápjai pedig az 1 méteres hosszúságot is elérhetik.

A medúza zooplanktonokkal táplálkozik, természetes ellenségei a tengeri teknősök és a Holdhalak (Mola Mola).

Mit kell tenni, ha megcsíp egy iránytű medúza? Miután kijöttünk vízből az érintett területet jól ki kell mosni tengervízzel, hogy a bőrünkre tapadt csápokat eltávolítsuk. Sem az édesvíz, sem pedig az alkohol nem megfelelő erre a célra. Ha van kéznél ecet vagy citromlé azt is tehetünk érintett területre.

Forrás: Napi.hu