Back to top

Augusztusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Az emelkedést a növényi termékek húzták, az átlagos árszintjük 32,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 4,9 százalékponttal több a júliusinál. Az élő állatok és állati termékek átlagos éves áremelkedése az előző havi 9,1 százalékosról 7,9 százalékosra szelídült.

A gabonafélék felvásárlási ára 40,3 százalékkal volt magasabb a tavaly augusztusinál: a búza 30,5 százalékkal lett drágább a tavaly augusztusinál, míg az előző hónapban csak 21,2 százalékos volt az éves áremelkedés.

A kukorica 50,4 százalékkal került többe, ami 10,3 százalékpontos ugrást mutat a júliusi szinthez képest. Az ipari növények 41,2, ezen belül az olajos növények 44,4 százalékkal drágultak egy év alatt, ami mérsékeltebb az előző havi 50 százalék feletti emelkedésnél.

A burgonya ára 23,2 százalékkal lett magasabb a tavaly augusztusinál, ami szerény 0,5 százalékponttal több az előző havinál. A zöldségfélék a júliusinál 2,3 százalékponttal nagyobb emelkedéssel átlagosan 6,9 százalékkal kerültek többe.

Júliusban még olcsóbb volt a vöröshagyma, mint egy évvel azelőtt, augusztusra viszont 13,8 százalékkal drágább lett.

Az uborka ára is hasonlóan alakult, az éves drágulás 9,8 százalékos volt, ami 12,7 százalékpontos élénkülést jelent. A karfiol 5,5 százalékos éves drágulása is 10,0 százalékponttal magasabb a júliusinál, amikor olcsóbb volt a tavalyi áránál. A paradicsom 20,7 százalékkal kerül többe, de júliusban még 33,8 százalékkal volt drágább mint egy éve. A fejeskáposzta ára 18,0 százalékkal, a fejes salátáé 3,9 százalékkal nőtt egy év alatt augusztusig. A zöldbab 29,8 százalékkal drágább, a spenót felvásárlási ára 13,0 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A gyümölcsök ára átlagosan 19,8 százalékkal nőtt, az alma 23,3 százalékkal, a körte 11,0 százalékkal, a meggyfélék 8,6 százalékkal, a szilva 3,5 százalékkal olcsóbb lett tavaly augusztushoz képest, az őszibarack viszont 47,5 százalékkal drágább.

Az élő állatok felvásárlási ára 6,2 százalékkal emelkedett, a vágósertés ára 6,2 százalékkal esett, a vágómarha 13,7 százalékkal, a baromfi 16,2 százalékkal drágult.

Az állati termékek közül a tej ára 8,4 százalékkal, a tojás 8,9 százalékkal drágább, mint tavaly augusztusban.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minikivi-ültetvény akár száz évre

Van Dabason egy rendhagyó ültetvény, amelyet hazánkban különlegességnek számító gyümölcsből, minikiviből hoztak létre öt évvel ezelőtt. E növény annak ellenére nem terjedt el a Kárpát-medencében, hogy megfelelő hozzá az éghajlat. Dabason is sok kísérletezés kellett a megvalósításig, mert a minikivi termesztésének szinte nincs szakirodalma.

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.