Back to top

Az se jó ha kevés, de az is baj, ha sok - a pára és a növények...

A termesztőberendezésekben szabályozott körülmények között kell megpróbálni a növények számára leginkább ideális körülményeket biztosítani. A túl száraz levegő sem jó a növényeknek, de a túl sok pára sem előnyös. Az AGAM páramentesítő berendezések nem csak páramentesítenek, hanem működésük közben számos más kedvező mellékhatás is kialakul...

MMG - A pára és a növények: az se jó ha kevés, de is baj, ha sok -

Milyen az ideális páratartalom a növényeknek?

A növények a leveleiken található gázcserenyílásokon keresztül, táplálkozásukhoz szén-dioxidot, lélegzésükhöz oxigént vesznek fel, de ezzel együtt párologtatnak is.

Minél magasabb a környezet páratartalma, annál kevesebb vizet párologtatnak a növények.

A gépet Szoó György mutatta be
A gépet Szoó György mutatta be
Fotó: Nagy Z. Róbert
Ha alacsony a páratartalom, a növény rövid idő alatt is jelentős mennyiségű vizet párologtat el, ha túl sokat és nincs megfelelő vízutánpótlás a gyökér irányából, akkor lankadni is kezdhet.

A levegő páratartalmát relatív páratartalomként mérjük, a 0% a teljesen száraz levegőt jelenti, a 100% pedig a párával teljesen telített levegőt jelzi. Amikor ködös idő van, akkor közel 100% páratartalom. A száraz levegőt kedvelő kaktuszok is legalább 40% páratartalmat kívánnak. A 60% körüli értéket közepesnek tekintjük, amelyet majdnem minden szobanövényünk jól tolerál.

Ha tartósan alacsony a páratartalom, ekkor a növényt gyakrabban kell öntözni, ha túl magas a környezeti páratartalom az meg azért gond, mert ekkor csökken a párologtatás, ami miatt lassul a növényben a gyökértől felfelé irányuló vízmozgás, amiben az oldott ásványi anyagok is szállítódnak

– így az anyagcsere és a növény fejlődése lassul. 70% feletti pártartalomnál már érzékelhető a növény fejlődésének a megtorpanása.

Párát csökkent, pótfűtést biztosít, levegőt tisztít és csíramentesít...
Párát csökkent, pótfűtést biztosít, levegőt tisztít és csíramentesít...
Fotó: Amiex Kft.

Az AGAM berendezés hatása

Az AGAM berendezés megvásárolható kertészeti, üvegház korszerűsítési, energia hatékonysági pályázatok keretében is. Egy ilyen gép  körülbelül 1000 m2 alapterületű termesztő berendezést tud kiszolgálni. Az, hogy pontosan mennyi kell belőle egy termesztőházba, függ annak pontos méretétől, a magasságától és a növény sűrűségtől. A gép működéséhez 2,5 KW elektromos áramforrás és 60-85 oC-os meleg víz szükséges. A meleg víz elsősorban a sóoldat regeneráláshoz kell, illetve ha szükséges a berendezés képes hőcserélőként működve fűteni is.

A rendszer óránként 15-20 liter vizet von ki a levegőből. A gép elhelyezhető akár az utakon akár a ház végében, elejében is. Létezik keskeny felépítményű változat is szűk utakhoz, de akár felfüggesztett elhelyezés is megoldható.

Minden üvegházi és fóliasátras kultúrában alkalmazható a gép
Minden üvegházi és fóliasátras kultúrában alkalmazható a gép
Fotó: Amiex Kft.
A berendezést páratartalom és hőmérséklet érzékelőkkel, valamint központi vezérlőegységgel látták el. A gazda beállítja a kívánt páratartalom és hőmérséklet szintet a vezérlőn, majd rendszer ezen paraméterektől függően lép automatikusan működésbe.

A páramentesítés mellett a gép kiegészítő fűtő hatással is rendelkezik, emellett tisztítja a levegőt és csírátlanítja is azt.

A különböző gombás és baktériumos betegségek akkor kezdenek felszaporodni, ha az termesztő-berendezésben számukra megfelelően magas páratartalom van. Ezért is kell csökkentenünk a páratartalmat. Ezen felül óránként nagyjából 9.000 m3 levegő halad, mosódik át a berendezésben, a koncentrált sóoldaton át, mely a spórák számát 80%-kal csökkenti, így csökkentve a fertőző betegségek kockázatát.

MMG Direkt

Mi értelme az erdőknek? Milyen szolgáltatásokat nyújt egy erdő? Lokálisan vagy globálisan vizsgáljuk a fás területeket? Hogyan lehet évszázadokra előre megtervezi a fásítási programokat? Lomniczi Gergely erdőmérnökkel, stratégiai tanácsadóval beszélgetett Halmos B. Ágnes a Kistermelők Lapja főszerkesztője a sokoldalú erdős területeink fontosságáról.

MMG - Direkt | Látjuk-e a fától az erdőt? Avagy mire jók az erdők? | Lomniczi Gergely, erdőmérnök

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.