0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magasabb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodók

A 2018-ban meghirdetett ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatai felhívás esetében átlagosan 74%-kal megemelkedik a támogatási összegek mértéke a programban részt vevő több mint 2000 gazdálkodó számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez jut a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, a vidéki térségek gazdasága és közösségei pedig tovább erősödhetnek.

Ennek érdekében Magyarország Kormánya 80%-os nemzeti kiegészítő forrást biztosít a Vidékfejlesztési Programhoz.

Így már az átmeneti időszakban lehetőség nyílik új pályázatok meghirdetésére, egyes nyitott felhívások keretösszegének emelésére, illetve a korábbi támogatások aktualizálására – tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, az Agrárminisztérium minden lehetséges módon segíteni kívánja az ökológiai gazdálkodás hazai előremozdítását. A Vidékfejlesztési Program keretében 2018-ban elindított, öt éves ökológiai gazdálkodást segítő program mellett ezért a biogazdálkodásra átállást, annak fenntartását érdemben ösztönző újabb pályázatot szeptemberben írták ki. Ennek a programnak a támogatási összegeit összhangba hozzuk az új felhívással, hiszen minden biogazdálkodó tevékenysége azonosan értékes. A támogatási összegek mértékét átlagosan 74%-kal emeli meg az agrártárca, ehhez igazítva pedig 42 milliárd forintra növekszik a 2018-as program finanszírozása – hangsúlyozta a Nagy István.

A miniszter kitért arra is, hogy a felhívásban több mint 2.000 gazdálkodó, hozzávetőlegesen 100 ezer hektár támogatott területtel vesz részt.

A megemelt összegek a 2022. évtől lesznek igényelhetők a gazdálkodók számára. A 2018-ban megjelent és a közelmúltban meghirdetett két felhíváson keresztül együttesen 82 milliárd forint támogatást szán az Agrárminisztérium a hazai ökológiai gazdálkodás fenntartására és előremozdítására – emelte ki a tárcavezető.

Forrás: Agrárminisztérium