Back to top

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

A tudományos diákkör az oktatás és a kutatás között képez hidat, akár egy állásinterjún is jó ajánlólevél egy OTDK-n való részvétel. Ezt sajtótájékoztatón mondta a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja, Mikó Edit. A hódmezővásárhelyi kar megújította a tudományos diákköri konferencia felhívását.

A középiskolásokat ösztöndíjjal, a felsőoktatásban tanuló hallgatókat pedig tandíj kedvezménnyel motiválják a részvételre.

Pár éve nyitottak a középiskolások felé, ők külön szekcióban versenyezhetnek, és bármilyen iskolából jelentkezhetnek. A felhívás sikeres, a fiatalok nagyon komoly előadásokkal szoktak jelentkezni, emelte ki a dékán.

SZTE MGK, Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia, a TDT elnöke
SZTE MGK, Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia, a TDT elnöke
Fotó: Králik Emese

Hupuczi Júlia tudományos munkatárs, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke rámutatott: a középiskolás korosztályban szeretnék még jobban támogatni a tehetséggondozást, illetve még több középiskolásnak felhívni arra a figyelmét, hogy ez egy színvonalas verseny és jó belépés az egyetemre.

Az első három helyezett középiskolás, ha a vásárhelyi karon kezdi a tanulmányait, ösztöndíjban részesül.

A középiskolások a mezőgazdaság, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, vállalatgazdálkodás vagy a településfejlesztés témakörében alkothatják meg dolgozataikat, de mesélhetnek saját gazdaságukról, megálmodhatják jövőbeli vállalkozásukat. A részletes pályázati kiírás a www.mgk.u-szeged.hu oldalon, a „Tudományos diákkör” fülre kattintva, a „Formai követelmények” címszó alatt érhető el. A dolgozatokat 2021. november 21-ig a tdt@mgk.u-szeged.hu e-mali címre kell elküldeni.

Az egyetemisták versengéséről Hupuczi Júlia elmondta: ösztönözni kívánják a hallgatók tudományos tevékenységét.

Azoknak a hallgatóknak, akik részt vesznek a TDK-n, majd az OTDK-n, - akár helyezést sem kell elérni – ha a vásárhelyi karra mennek szakmérnök-képzésre, elengedik az utolsó félév tandíját. Fontos kiemelni, hogy nem csak az egyetem saját hallgatói előtt áll nyitva a lehetőség.

A felsőoktatásban tanuló hallgatók számára szervezett konferenciára elsősorban az agrárium, a vidékfejlesztés, a természetvédelem, az ökonómia és vadgazdálkodás területéről várnak pályamunkákat. A végzős BSc-s hallgatók szakdolgozatukat is benyújthatják tudományos diákköri munkának. A formai és tartalmi követelmények ide kattintva érhetők el. A pályamunkákat elektronikus formában kell benyújtani a tdt@mgk.u-szeged.hu címre 2021. november 12-én éjfélig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Turistaszállás karbonlábnyom nélkül

A Telki határában található Anna-lak még a 20. század elején épült, ám a hajdani erdészlak évtizedekig zárva volt a túrázók előtt. A közelmúltban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével felújították, így újra várja a Budai-hegységben túrázókat.

Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget

Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget: tudósok felfedezték, hogy tengeri állatok élnek a hulladékhalmon. Egy részük partvidéki fajokhoz tartozik, melyek megszokott élőhelyüktől mérföldekre élnek, Kalifornia és Hawaii között félúton.

Globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít a BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója

A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék CO2-kibocsátásukat.

Bayer–Microsoft partnerség

A Bayer stratégiai partnerséget köt a Microsofttal, hogy új felhőalapú digitális eszközöket és megoldásokat fejlesszen ki a mezőgazdaság és a kapcsolódó iparágak számára. A hangsúly az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok értékesítési láncain van.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

Egészséges fauna – egészséges erdők

A Pécsi Akadémiai Bizottság Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága „A fauna szerepe az erdei ökoszisztémában” címmel rendezett konferenciát, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

Fertőznek, így mennek a vágóhídra a Yellowstone Park bölényei

900 bölény kilövésére és befogására adtak engedélyt a hatóságok, hogy a telente vándorló állatok ne tudják megfertőzni az útjukba eső haszonállatokat, elsősorban a szarvasmarhákat.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.