Back to top

Biodiverzitás: segítő hátország a szőlőben

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás. De vajon mit értünk alatta és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

A biodiverzitás az élővilág sokfélesége, ami több szinten értelmezhető: egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot, de egy kisebb területen belül is értelmezhető. Egy-egy területen előforduló fajok száma és az egyedek mennyisége nagymértékben függ az ökológiai viszonyoktól, a társulásban résztvevő növényfajoktól, állatfajoktól, továbbá a termesztési körülményektől, a termesztéstechnológiától, a felhasznált vegyszerektől, vagyis az emberi tevékenységtől.

Az emberi beavatkozások hatására nő a biológiai sokféleségre nehezedő nyomás. Ma a fajok kihalásának elsődleges oka az élőhelyek átalakítása, ami hozzájárult egyes fajok eltűnéséhez, mások felszaporodásához.

Az apró szulák vonzza az atkákat
Az apró szulák vonzza az atkákat
Az élőlények közötti egyensúly megbomlása számos problémához vezet, ami termesztési szempontból sem elhanyagolható. A kemikáliák használatával csak látszólagos „tisztaságot” tudtunk elérni az ültetvényeinkben, nem gondolva arra, hogy közben megváltoztatjuk a növények védelmi rendszerét, a totális szerekkel pedig mindent kiirtunk a környezetünkből.

Új jövevény a kígyóaknás szőlőmoly, egyelőre szórványosan károsít hazánkban
Új jövevény a kígyóaknás szőlőmoly, egyelőre szórványosan károsít hazánkban
Ez nemcsak a szőlőnövény környezetére igaz, hanem a talaj élővilágára. De tisztában vagyunk-e egyáltalán azzal, milyen élőlények vannak kárunkra és melyek hasznunkra, milyen fajszámban és mennyiségben vannak jelen az ültetvényben, és egy-egy beavatkozás milyen változásokat okoz az ökoszisztémában.

Ha valamit nem ismerünk, védekezni sem tudunk ellene, de az sem biztos, hogy minden esetben csak a kemikáliák segítenek.

A kórokozókhoz hasonlóan a rovarok elleni védekezés gerincét is csak két-három kártevőre korlátozzuk. Elsősorban a szőlőmolyok (tarka és nyerges), atkák (szőlőlevélatka, gubacsatka, takácsatkák) és most már az amerikai szőlőkabóca ellen végzünk vegyszeres védekezést. Rajtuk kívül esetileg és földrajzi fekvéstől, környezeti tényezőktől függően az ültetvényekben megtalálhatók a cserebogarak, a pajzstetvek, a darazsak és még sorolhatnánk. A globális fölmelegedéssel járó betelepülő fajokról még nem is esett szó, mint pl. a kígyóaknás molyok, vagy az életmódot váltó levéltetvek, amelyek a virágzás időszakában jelennek meg a hajtásokon. Kárt ugyan még nem okoznak, de vírusterjesztők lehetnek.

A pajzstetveknek is több természetes ellenségük van
A pajzstetveknek is több természetes ellenségük van

Vannak azonban az ültetvényben számunkra hasznos rovarok is, amelyek segítenek az ökoszisztéma természetes állapotának fenntartásában, és ragadozói, természetes ellenségei a kártevőknek.

Ezek közül legismertebbek a ragadozó atkák, a katicák, fürkészdarazsak, fátyolkák, de léteznek ragadozó poloskák is, melyeknek élőhelyet kell hagynunk, hogy szaporodjanak, fennmaradjanak és tevékenységükkel az ültetvények peszticidterhelését csökkenteni lehessen. Ilyen élőhelyek lehetnek az ültetvények körül elhelyezkedő érintetlen területek, árokpartok, erdők, de lehetnek az ültetvényben megjelenő gyomok is, amelyek egyrészt alternatív táplálékot adnak a pollen által, másrészt peterakó helyek a hasznos szervezetek számára.

A gyomirtás megtervezésénél számolni kell az atkák köztesnövényének számító gyomok (disznóparéj, herefélék, kakaslábfű, muharfélék, selyemkóró) megfelelő irtásával.

Védett nappali pávaszem hernyók villányi bioszőlőben
Védett nappali pávaszem hernyók villányi bioszőlőben
Az apró szulák az atkák különösen kedvelt tápnövénye, ha megtalálható a területen, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk az atkák megjelenésére is. Azonkívül érzékeny a lisztharmatfertőzésre, de ez a mi esetünkben jó is lehet, hiszen a tizenkét pettyes katica az apró szulákon fejlődik ki és a gombafonalakkal táplálkozik.

A növényi kórokozókkal szembeni védekezésre olyan hasznos élő szervezeteket használhatunk fel, amelyek képesek elpusztítani azokat, vagy a szaporodásukat gátolni, illetve megvédeni a növényt a fertőzéstől.

A kártevők ellen a biológiai védekezéskor elsősorban ragadozó és parazitoid ízeltlábúakat, valamint ragadozó fonálférgeket alkalmaznak, de a növényi kártevőkben betegséget kiváltó vírusokat (pl. bakulovírusok), baktériumokat (pl. Bacillus thuringiensis) és gombákat (pl. Lagenidium giganteum) is használnak.

A pókok jelenléte arra utal, hogy nem károsítottuk különösebben az ökoszisztémát
A pókok jelenléte arra utal, hogy nem károsítottuk különösebben az ökoszisztémát

A szőlőültetvényekben jelen lévő élőlények egymáshoz való viszonyának ismerete nélkül nehéz elképzelni, hogy egy-egy kémiai beavatkozással milyen károkat okozhatunk. Léteznek ugyanis olyan kulcsfajok, amelyek jelentős ökológiai funkcióval bírnak: lehetnek például predátorok, zsákmányok, termelők vagy mutualisták (kölcsönösen előnyös kapcsolatban állók).

A gyomnövények táplálékot és peterakó helyet adnak a hasznos rovaroknak
A gyomnövények táplálékot és peterakó helyet adnak a hasznos rovaroknak

Ezen kulcsfajok eltávolítása az élőlényközösségből súlyos következményekkel járhat, sokszor egész sor további élőlény helyi kihalását eredményezi.

Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a faj- és genetikai diverzitás csökkenő mértéke jelentősen hat az élőlényközösségek környezeti változásokra adott válaszaira is. A környezeti tényezők mai gyors változása nagy alkalmazkodóképességet kíván. Minél több faj alkot egy élőlényközösséget, annál nagyobb esélye van az alkalmazkodásra, nem mellékesen a környezet peszticidterhelése is jelentősen csökkenthető.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Átadták a siófoki öntözési rendszert

Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai öntözés fejlesztésében, ezért mind anyagi, mind intézményi, mind jogi szabályozás tekintetében minden támogatást megad a gazdák számára. Az siófoki öntözési rendszer átadó eseménye is egy fontos állomás ezen az úton.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Az Egyesült Királyság zöld utat adhat a génszerkesztett élelmiszereknek

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég jelentett be, hogy megváltoztatja a génszerkesztésre vonatkozó szabályozást. Ezzel megalapozta, hogy a brit vásárlók hamarosan a boltok polcain találkozhatnak az így előállított élelmiszerekkel.