Back to top

A Friss Csapat a gomba nyomában

Az Európai Friss Csapat időről időre egy-egy gyümölcs vagy zöldség nyomába ered, hogy népszerűsítse fogyasztását, bemutassa a termesztését illetve azt, hogy milyen egészséges fogások készülnek belőle. Most a gomba került terítékre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs programja a friss, szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztásának népszerűsítését szolgálja a fiatalok, elsősorban a 6-18 éves korosztály és szüleik számára. A három éves programot az Európai Unió támogatja.

Fotó: Sárközi Judit
A Friss csapat két népszerű kabalafigurája Frutti és Veggi az ország legnagyobb gombatermesztőjéhez, a Korona Gomba Ipari Egyesülés demjéni központjába látogatott el, ahol kiderült, a gomba nem zöldség, nem gyümölcs és nem is állat, viszont roppant egészséges.

Ennek ellenére Magyarországon keveset fogyasztunk belőle, átlagosan nem egészen 1,5 kilogrammot, ami fele az uniós átlagnak.

Ezért a cél mindenképpen az lenne, hogy a fogyasztók még jobban megismerjék a gombát, megszeressék, és minél többet fogyasszanak belőle, mert finom és sokféleképpen fel lehet használni, további előnye pedig, hogy kalóriaszegény, ezért mindenki beiktathatja az étrendjébe, mutatott rá  Rácz Gerely az egyesülés  tulajdonos tagja.  

Ezen dolgozik a Friss Csapat is, amelynek programja egy éve indult, és már is érezhető a hatása, de még nem értük utol a WHO által ajánlott napi 400 gr minimumot, figyelmeztetett Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke. A program célja a fiatalok megnyerése az ügynek, ezért az online csatornákon, az Instagramon és a TikTok-on is zajlik a népszerűsítő kampány, amiknek egyre több lelkes követője van. A két népszerű kabalafigura pedig rendre feltűnik egy-egy bevásárlóközpontban, ahová magukkal viszik a turmix biciklit is, amellyel az érdeklődők eddig közel 300 liter gyümölcslevet „tekertek” maguknak és fogyasztottak el.
Fotó: NAK

A zöldség és gyümölcs népszerűsítése nem könnyű feladat, de szerencsére egyre többen vállalják és pályáztak a #ZöldségGyümölcsHős cím elnyeréséért. Az idei győztes pedig Horváth Erika óvodavezető lett, aki egy évig viselheti a címet, és felkerült a program nemzetközi honlapjára, ezzel a nemzetközi verseny részesévé is vált. És nem mellesleg a hazai termelők jóvoltából 100 kg zöldség és gyümölcs a nyereménye. A jelképes gyümölcskosár és oklevél átadására is most került sor.

A nyeremény egy pici hátrányos helyzetű zalai település óvodájába, Orosztonyba került, ahol Horváth Erika saját óvodakert programot indított.

Mint mondta, már több mint 50 féle zöldség és gyümölcs nő a kertben, amit a gondozónőkkel közösen művelnek és az óvodásokat is bevonják az ültetésbe, művelésbe, a betakarításba és a tartósításba is.

A gyerekek hallgatnak az óvó nénire, amikor azt mondja „tudjátok, hogy nem beszélek zöldséget, amikor azt mondom, hogy egyetek zöldséget”. A kert egyébként az idei Magyarország Legszebb Konyhakertje verseny első helyezettje lett az óvodakert kategóriában.  

De miért is együnk több gombát és hogyan készítsük jól?

Fotó: Sárközi Judit
A program gasztro-szakemberei szerint a gombának számos jótékony hatása van. Havas Dóra, a Lila Füge gasztrobloggere és Fülöp Lili dietetikus kiemelte, hogy a gomba természetes forrása D-vitaminnak, ami az őszi-téli időszakban nagy segítséget jelent az immunrendszernek, és a vitamin főzés-sütés hatására sem károsodik. Emellett jelentős fehérjeforrás, ami a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. A gomba tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat is, amelyek a legfontosabbak a szervezetünk működéséhez. Tovább gazdag B-vitaminokban, és rostokban, viszont szegény kalóriában, ezért nagyon kell szeretnünk.

Sajnos a gyerekek hadilábon állnak a gombával, a kicsiknél nem is járunk sikerrel, iskolás korban viszont már lehet próbálkozni, becsempészni a fogásokba és fokozatosan megszerettetni velük.  

Elkészítése nem ró nagy terhet a háziasszonyokra és nagyon változatosan használható. Van viszont néhány szabály, amit érdemes betartani, figyelmeztet Havas Dóra. Például a gombát nem kell megpucolni, elegendő csak megmosni, de legtöbbször elég csak szárazon kefével óvatosan átdörzsölni. Elkészítéskor nagyon forró serpenyőbe dobjuk és hirtelen süssük, mivel a gombának magas a víztartalma ez a módszer megakadályozza, hogy kiengedje a nedvességet és „főjön a saját levében”. Kevesen tudják, hogy fogyasztásával csökkenthető a só használat, mert kiemeli az ételek természetes ízét.

A friss gomba hűtőben 4-7 napi is eláll, viszont a gombaételeket az elkészítése napján el kell fogyasztani.  

A gomba rendkívül sokoldalúan felhasználható például önálló fogásként, köretnek, ételek összetevőjeként vagy ízesítőként. Amiről meg is győztek, hiszen a helyszínen pillanatok alatt elkészült két könnyed fogás, a töltött gombafejek és egy gombasaláta, amelynek a receptje a többi zöldséges fogással együtt a Friss Csapat honlapján megtalálható.

Tehát gombára fel, hiszen a termesztett gomba az év minden szakában elérhető!

Fotó: Sárközi Judit

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?