A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs programja a friss, szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztásának népszerűsítését szolgálja a fiatalok, elsősorban a 6-18 éves korosztály és szüleik számára. A három éves programot az Európai Unió támogatja.
A Friss csapat két népszerű kabalafigurája Frutti és Veggi az ország legnagyobb gombatermesztőjéhez, a Korona Gomba Ipari Egyesülés demjéni központjába látogatott el, ahol kiderült, a gomba nem zöldség, nem gyümölcs és nem is állat, viszont roppant egészséges.
Ezért a cél mindenképpen az lenne, hogy a fogyasztók még jobban megismerjék a gombát, megszeressék, és minél többet fogyasszanak belőle, mert finom és sokféleképpen fel lehet használni, további előnye pedig, hogy kalóriaszegény, ezért mindenki beiktathatja az étrendjébe, mutatott rá Rácz Gerely az egyesülés tulajdonos tagja.

A zöldség és gyümölcs népszerűsítése nem könnyű feladat, de szerencsére egyre többen vállalják és pályáztak a #ZöldségGyümölcsHős cím elnyeréséért. Az idei győztes pedig Horváth Erika óvodavezető lett, aki egy évig viselheti a címet, és felkerült a program nemzetközi honlapjára, ezzel a nemzetközi verseny részesévé is vált. És nem mellesleg a hazai termelők jóvoltából 100 kg zöldség és gyümölcs a nyereménye. A jelképes gyümölcskosár és oklevél átadására is most került sor.
Mint mondta, már több mint 50 féle zöldség és gyümölcs nő a kertben, amit a gondozónőkkel közösen művelnek és az óvodásokat is bevonják az ültetésbe, művelésbe, a betakarításba és a tartósításba is.
A gyerekek hallgatnak az óvó nénire, amikor azt mondja „tudjátok, hogy nem beszélek zöldséget, amikor azt mondom, hogy egyetek zöldséget”. A kert egyébként az idei Magyarország Legszebb Konyhakertje verseny első helyezettje lett az óvodakert kategóriában.
De miért is együnk több gombát és hogyan készítsük jól?
A program gasztro-szakemberei szerint a gombának számos jótékony hatása van. Havas Dóra, a Lila Füge gasztrobloggere és Fülöp Lili dietetikus kiemelte, hogy a gomba természetes forrása D-vitaminnak, ami az őszi-téli időszakban nagy segítséget jelent az immunrendszernek, és a vitamin főzés-sütés hatására sem károsodik. Emellett jelentős fehérjeforrás, ami a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges. A gomba tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat is, amelyek a legfontosabbak a szervezetünk működéséhez. Tovább gazdag B-vitaminokban, és rostokban, viszont szegény kalóriában, ezért nagyon kell szeretnünk.
Elkészítése nem ró nagy terhet a háziasszonyokra és nagyon változatosan használható. Van viszont néhány szabály, amit érdemes betartani, figyelmeztet Havas Dóra. Például a gombát nem kell megpucolni, elegendő csak megmosni, de legtöbbször elég csak szárazon kefével óvatosan átdörzsölni. Elkészítéskor nagyon forró serpenyőbe dobjuk és hirtelen süssük, mivel a gombának magas a víztartalma ez a módszer megakadályozza, hogy kiengedje a nedvességet és „főjön a saját levében”. Kevesen tudják, hogy fogyasztásával csökkenthető a só használat, mert kiemeli az ételek természetes ízét.
A gomba rendkívül sokoldalúan felhasználható például önálló fogásként, köretnek, ételek összetevőjeként vagy ízesítőként. Amiről meg is győztek, hiszen a helyszínen pillanatok alatt elkészült két könnyed fogás, a töltött gombafejek és egy gombasaláta, amelynek a receptje a többi zöldséges fogással együtt a Friss Csapat honlapján megtalálható.
Tehát gombára fel, hiszen a termesztett gomba az év minden szakában elérhető!