0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.

Az eseményen Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, az Agrárminisztérium az E.ON Hungária Csoporttal és a nemzeti parkokkal együttműködésben

különös hangsúlyt fektet a nagytestű madarak védelmére, valamint a jelenleg ismert technológiák alkalmazása mellett az új, innovatív megoldások fejlesztését is fontosnak tartja.

Ovádi Péter méltatta az E.ON Hungária Csoport elkötelezettségét, hogy a működési területén élő túzokállományra veszélyt jelentő legkritikusabb szabadvezetékeket földkábelbe fekteti, és hozzátette, nemcsak a társállatok, hanem minden állat élete számít, ezért is kulcsfontosságú az E.ON Hungária Csoport kezdeményezése. A miniszteri biztos örömét fejezte ki, hogy van olyan vállalat Magyarországon, amely célul tűzte ki az állatok védelmét, és a civil szervezetek összefogásával kizárólag madárbarát hálózatokat telepít. Ez is azt bizonyítja, hogy összefogással hatalmas fejlődés érhető el – tette hozzá Ovádi Péter.

A mintegy 645 millió forintos madárvédelmi beruházás keretében a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén 27,7 kilométer légvezetéket bontottak el, és 32,6 kilométer új, földalatti kábelt építettek ki helyette.

A teljes egészében természetvédelmi célok mentén tervezett és megvalósított átépítés része Ausztria és Magyarország közös, határokon átnyúló túzokvédelmi programjának, amelyet az Európai Unió támogat.

Forrás: Agrárminisztérium