0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 45 mg C-vitamint javasol, a Sorby Kutatóintézet 1944-ben végzett tanulmánya alapján. Azonban a Washingtoni Egyetem tudósai újra áttekintették a kutatást, és az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétették annak aktualizált összefoglalóját. A kutatás vezetőszerzője, Philippe Hujoel professzor elmondta, hogy a C-vitaminnal kapcsolatos kísérlet megdöbbentő kutatási módszerrel zajlott.

„Hosszú távon kimerítették a kutatásban részt vevő személyek C-vitamin-szintjét, ezáltal életveszélyes helyzeteket idéztek elő. Egy ilyen kísérletre ma már soha nem kerülhetne sor.”

A friss kutatási eredmények szerint a napi C-vitamin-adagok ajánlott mennyiségét fel kellene frissíteni, esetleg meg kellene duplázni.

Hogyan növelhetjük a C-vitamin bevitelünket, függetlenül attól, hogy elérjük-e az aktuálisan ajánlott adagot vagy sem? Természetesen szedhetünk táplálék kiegészítőt, de létezik néhány más módszer is a cél eléréséhez, amelyek még a narancsoknál is különlegesebbek…

Legyen kéznél a kimchi

Köztudott, hogy az erjesztett ételek jót tesznek a bélrendszerünknek, de vajon az is ennyire közismert, hogy a kimchi (egy koreai étel, amelynek nagy része erjesztett káposzta) tele van C-vitaminnal?

A nagyszerű egészségügyi előnyei mellett, remek ízének köszönhetően szinte bármilyen fogás mellé tehetjük, hogy csípős ízesítőként szolgáljon.

Különösen jó párosítás rizshez, levesekhez és pörköltekhez, de tésztákhoz adva is nagyszerű választás.

Válasszuk a kelbimbót

Eljött a kelbimbó ideje, mely már most megtalálható az áruházak polcain. Ezt a zöldséget az NHS (az Egyesült Királyság négy nemzeti egészségügyi rendszerének egyike) a legmagasabb C-vitamin tartalmú zöldségek közé sorolja. Fontos, hogy ne főzve fogyasszuk, inkább helyettesítsük velük étrendünkben a leveles zöldségeket és a káposztát. Például aprítsuk fel nyersen és tegyük a salátákba, vagy süssük meg gyökérzöldségek mellett, esetleg pároljuk vajjal, citrommal és borsóval.

Kivi, mint nassolnivaló

Sajnos a kivi nem kap elég figyelmet, pedig (méretétől és súlyától függően) nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, akár a 40 mg-os küszöbértéket is átlépheti.

Fogyasztása során érdemes a „főtt tojás” módszerét kipróbálni: vágjuk le a kivi tetejét, és egy teáskanállal kanalazzuk ki a zöld húsát.

Hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy megegyük a bolyhos héját csak rajtunk múlik…

Együnk minél több ananászt

Az ananászról gyakran csak az ananászos torta és a pina colada jut eszünkbe…pedig sokkal több rejlik ebben a gyümölcsben, melynek nem csak a C-vitamin tartalma izgalmas, hanem számtalan variációban illeszthető az ételekhez. Például maláj stílusú currykhez remek választás, vagy akár meg is grillezhetjük és fagylalttal tálalhatjuk. Ha ennél is izgalmasabb gasztronómiai élményt szeretnénk, ízesítsük chilivel és lime-mal, és rakjuk a sertés húsos taco tetejére.

Az ananászból készült pikáns saláták is közkedveltek, amelyet olajos halakhoz kínálhatunk… sőt akár még be is pácolhatjuk ezt a gyümölcsöt.

Brokkoliban a vitamin

Egy másik nagyra becsült zöldség, a brokkoli, amelyet izgalmas módszerekkel tehetünk a mindennapi fogásaink részévé. A sütéstől kissé megkeményedik ugyan, de egy kis narancslével pikánssá válik; aprítva, parmezánnal és tésztavízzel összeforgatva pedig smaragdzöld mártás lesz belőle.

Forrás: independent.co.uk