Back to top

Nem mindennapi módszerek a C-vitamin bevitel megduplázására

A tudósok azt javasolják, hogy duplázzuk meg a C-vitamin bevitelünket, ugyanis a jelenlegi ajánlások részben mára elavult második világháborús tanulmányok alapján készültek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 45 mg C-vitamint javasol, a Sorby Kutatóintézet 1944-ben végzett tanulmánya alapján. Azonban a Washingtoni Egyetem tudósai újra áttekintették a kutatást, és az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétették annak aktualizált összefoglalóját. A kutatás vezetőszerzője, Philippe Hujoel professzor elmondta, hogy a C-vitaminnal kapcsolatos kísérlet megdöbbentő kutatási módszerrel zajlott.

„Hosszú távon kimerítették a kutatásban részt vevő személyek C-vitamin-szintjét, ezáltal életveszélyes helyzeteket idéztek elő. Egy ilyen kísérletre ma már soha nem kerülhetne sor.”

A friss kutatási eredmények szerint a napi C-vitamin-adagok ajánlott mennyiségét fel kellene frissíteni, esetleg meg kellene duplázni.

Hogyan növelhetjük a C-vitamin bevitelünket, függetlenül attól, hogy elérjük-e az aktuálisan ajánlott adagot vagy sem? Természetesen szedhetünk táplálék kiegészítőt, de létezik néhány más módszer is a cél eléréséhez, amelyek még a narancsoknál is különlegesebbek…

Legyen kéznél a kimchi

Köztudott, hogy az erjesztett ételek jót tesznek a bélrendszerünknek, de vajon az is ennyire közismert, hogy a kimchi (egy koreai étel, amelynek nagy része erjesztett káposzta) tele van C-vitaminnal?

A nagyszerű egészségügyi előnyei mellett, remek ízének köszönhetően szinte bármilyen fogás mellé tehetjük, hogy csípős ízesítőként szolgáljon.

Különösen jó párosítás rizshez, levesekhez és pörköltekhez, de tésztákhoz adva is nagyszerű választás.

Válasszuk a kelbimbót

Eljött a kelbimbó ideje, mely már most megtalálható az áruházak polcain. Ezt a zöldséget az NHS (az Egyesült Királyság négy nemzeti egészségügyi rendszerének egyike) a legmagasabb C-vitamin tartalmú zöldségek közé sorolja. Fontos, hogy ne főzve fogyasszuk, inkább helyettesítsük velük étrendünkben a leveles zöldségeket és a káposztát. Például aprítsuk fel nyersen és tegyük a salátákba, vagy süssük meg gyökérzöldségek mellett, esetleg pároljuk vajjal, citrommal és borsóval.

Kivi, mint nassolnivaló

Sajnos a kivi nem kap elég figyelmet, pedig (méretétől és súlyától függően) nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, akár a 40 mg-os küszöbértéket is átlépheti.

Fogyasztása során érdemes a „főtt tojás” módszerét kipróbálni: vágjuk le a kivi tetejét, és egy teáskanállal kanalazzuk ki a zöld húsát.

Hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy megegyük a bolyhos héját csak rajtunk múlik…

Együnk minél több ananászt

Az ananászról gyakran csak az ananászos torta és a pina colada jut eszünkbe…pedig sokkal több rejlik ebben a gyümölcsben, melynek nem csak a C-vitamin tartalma izgalmas, hanem számtalan variációban illeszthető az ételekhez. Például maláj stílusú currykhez remek választás, vagy akár meg is grillezhetjük és fagylalttal tálalhatjuk. Ha ennél is izgalmasabb gasztronómiai élményt szeretnénk, ízesítsük chilivel és lime-mal, és rakjuk a sertés húsos taco tetejére.

Az ananászból készült pikáns saláták is közkedveltek, amelyet olajos halakhoz kínálhatunk… sőt akár még be is pácolhatjuk ezt a gyümölcsöt.

Brokkoliban a vitamin

Egy másik nagyra becsült zöldség, a brokkoli, amelyet izgalmas módszerekkel tehetünk a mindennapi fogásaink részévé. A sütéstől kissé megkeményedik ugyan, de egy kis narancslével pikánssá válik; aprítva, parmezánnal és tésztavízzel összeforgatva pedig smaragdzöld mártás lesz belőle.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.