Back to top

Wagyu marhahús egyenesen a laboratóriumból

A híres japán Wagyu marhahúsból egy kilónyi adag egyes exkluzív éttermekben akár 200 dollárnál is többe kerülhet, ám ez a különlegesség sokkal megfizethetőbbé válhat a laboratóriumban előállított másolatként.

Japán tudósok azt állítják, hogy sikerült a zsírmárványosságáról híres Wagyu marhát laboratóriumban rekonstruálniuk. Az általuk előállított "valami" nemcsak úgy nézhet ki, de olyan ízű is lehet, mint az eredeti steak. A wagyu marhahús egy fekete szarvasmarhafajtából származik, amelyet leginkább a nyugat-japáni Kobe régióban tenyésztenek.

A Mcihiya Matsusaki által vezetett kutató csoport az Osaka Egyetemről háromdimenziós bioprintereket és szarvasmarha őssejteket használt arra, hogy a Wagyu jellegzetes márványosságát tömör, steak-szerű darabkában reprodukálja, nem pedig darált formában, ami az eddigi tenyésztett húsokra volt jellemző.

Jelenleg körülbelül három-négy hétig tart egy köbcentiméternyi tenyésztett hús előállítása, emiatt egyelőre még nem kerülhet a boltok polcaira.

De ahogy a technológia és a hatékonyság javul, ezzel a módszerrel majd olyasmit is elő lehet állítani, ami alig megkülönböztethető az igazitól, mondta Matsusaki.

„Ha képesek leszünk néhány sejtből rövid időn belül nagy mennyiségű húst előállítani, akkor van rá esély, hogy a jövőben jobban tudunk majd reagálni az élelmiszer- és fehérjehiány problémáira” – mondta Matsusaki.

A húsiparral kapcsolatos környezetvédelmi és etikai aggályok felkeltették az érdeklődést a növényi alternatívák és a laboratóriumban termesztett termékek lehetőségei iránt. Ez erős növekedést eredményezett a húshelyettesítők fejlesztőinél, köztük a növényi alapú burgereket gyártó Impossible Foods vállalatnál, amely a források szerint 10 milliárd dollárt is meghaladó tőzsdei bevezetésre készül.

Matsusaki elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bioprintelési és sejttenyésztési technikákat az emberi gyógyászatban is alkalmazhatják, például a sérült izmok pótlása során.

Jelenleg körülbelül 10 000 jenbe (89,40 dollár) kerül egyetlen gramm laboratóriumban előállított Wagyu hús előállítása, de nagyobb automatizálással az ár olyan mértékben csökkenhet, hogy öt éven belül a nagyközönség számára is piacképessé válhat, mondta.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.