0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Wagyu marhahús egyenesen a laboratóriumból

A híres japán Wagyu marhahúsból egy kilónyi adag egyes exkluzív éttermekben akár 200 dollárnál is többe kerülhet, ám ez a különlegesség sokkal megfizethetőbbé válhat a laboratóriumban előállított másolatként.

Japán tudósok azt állítják, hogy sikerült a zsírmárványosságáról híres Wagyu marhát laboratóriumban rekonstruálniuk. Az általuk előállított „valami” nemcsak úgy nézhet ki, de olyan ízű is lehet, mint az eredeti steak. A wagyu marhahús egy fekete szarvasmarhafajtából származik, amelyet leginkább a nyugat-japáni Kobe régióban tenyésztenek.A Mcihiya Matsusaki által vezetett kutató csoport az Osaka Egyetemről háromdimenziós bioprintereket és szarvasmarha őssejteket használt arra, hogy a Wagyu jellegzetes márványosságát tömör, steak-szerű darabkában reprodukálja, nem pedig darált formában, ami az eddigi tenyésztett húsokra volt jellemző.

Jelenleg körülbelül három-négy hétig tart egy köbcentiméternyi tenyésztett hús előállítása, emiatt egyelőre még nem kerülhet a boltok polcaira.

De ahogy a technológia és a hatékonyság javul, ezzel a módszerrel majd olyasmit is elő lehet állítani, ami alig megkülönböztethető az igazitól, mondta Matsusaki.

„Ha képesek leszünk néhány sejtből rövid időn belül nagy mennyiségű húst előállítani, akkor van rá esély, hogy a jövőben jobban tudunk majd reagálni az élelmiszer- és fehérjehiány problémáira” – mondta Matsusaki.

A húsiparral kapcsolatos környezetvédelmi és etikai aggályok felkeltették az érdeklődést a növényi alternatívák és a laboratóriumban termesztett termékek lehetőségei iránt. Ez erős növekedést eredményezett a húshelyettesítők fejlesztőinél, köztük a növényi alapú burgereket gyártó Impossible Foods vállalatnál, amely a források szerint 10 milliárd dollárt is meghaladó tőzsdei bevezetésre készül.

Matsusaki elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bioprintelési és sejttenyésztési technikákat az emberi gyógyászatban is alkalmazhatják, például a sérült izmok pótlása során.

Jelenleg körülbelül 10 000 jenbe (89,40 dollár) kerül egyetlen gramm laboratóriumban előállított Wagyu hús előállítása, de nagyobb automatizálással az ár olyan mértékben csökkenhet, hogy öt éven belül a nagyközönség számára is piacképessé válhat, mondta.

Forrás: esmmagazin.com