0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Afrikai sertéspestis – 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Nagy vita övezi Lengyelországban az afrikai sertéspestis (ASP) kezelését, azon belül is a vaddisznók kilövésével kapcsolatos intézkedéseket.

A különböző fórumokon gyakran elhangzik, hogy a vaddisznó az ASP terjedésének vektora. De nem csak ez lenne az egyedüli megoldás, mondják az ellenzők, a védekezésben kulcsszerepet játszik a biológiai biztonság betartása is.

Sajnos ennek hiánya gyakran a vírus terjedését okozza. Voltak olyan területek, ahol nem jelentették az ASP miatt elhullott vaddisznókat, és a vírus hirtelen megjelent a gazdaságokban.

Azok, akik a vaddisznók kiirtását szorgalmazzák, gyakran idézik példaként Dániát, ahol a teljes vaddisznóállomány kilövésével sikerült megbirkózni a problémával. Ez a lengyel szakértők szerint viszont rossz példa, mert Dániában gyakorlatilag nincsenek erdők, és a teljes állomány kilövése előtt csak néhány száz vaddisznó élt ott. A lengyelországi természetes körülmények között lehetetlen az összes vaddisznót megszámolni vagy mindet kilőni.

Ezen állatok teljes populációjának kiirtása a természeti környezetre nézve is katasztrofális következményekkel járna.

Ennek ellenére a hatóságok bejelentették, hogy felgyorsítják a vaddisznók kilövésének folyamatát. Országosan hét járást jelöltek ki, ahol a vaddisznó állományt teljes egészében kiirtják. Azokra a körzetekre összpontosítanak, ahol a legnagyobb sertéstenyésztő központok találhatóak.

Forrás: farmer.pl