Back to top

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Régen "Életnek" is nevezték...
Régen "Életnek" is nevezték...
Fotó: wikipedia
A gabonatermesztés járult hozzá ahhoz, hogy az ember a nomád életformáról letelepedett életformára váltson, és később városokat hozzon létre.

Hogyan lett a kenyér kenyér?

Egyes népcsoportok a kenyeret eleinte sós víz hozzáadásával készítették, ettől ízletesebbé vált. A tészta elkészítése is többféle módon történhetett. Laposra formálva kövön, később edényzetben a belső peremre tapasztva, vagy puffadtra kialakítva sütötték a különböző népek.

Valószínűleg Egyiptomból származik a kelesztett tészta és ugyanitt voltak az első pékek is, akik már hivatásszerűen, értékesítésre készítették a kenyeret.

A pörkölt gabonamagvak fogyasztása mindeközben napjainkig megmaradt. A pörkölt mag azonban kemény a kisgyermekek és idősebbek fogai számára, ezzel szemben a kenyeret bárki fogyaszthatja. Mint annyi más, a kovászos kenyér is a Földközi tenger keleti partvidékéről terjedt el. A világ számos helyén készítenek keletlen tésztájú kenyeret, Indiában a csaptit, vagy a török-arab világban elterjedt lapos pitát. A távol keleten pedig rizsből készül többféle kenyér, változatos eljárással.

Kárpát-medence kenyere

Hazánkban az előttünk itt élt népek is és a bevándorolt magyarok is jól ismerték a gabonatermesztést és a kenyér sütést. A magyar nép – a hiedelmekkel ellentétben – fejlett mezőgazdasági kultúrával bírt.
A Kárpát-medence éghajlata és termékeny földje olyan gabonát képes teremni, amiből a kenyér messze földön híres fogalommá vált. Az itt termett gabona sikértartalma és tápértéke kiváló. A kenyérliszt az összes feldolgozóipari igényt kielégíti, s mivel ma is az egyik legfontosabb táplálékunk a kenyér, nemzetünk a szerencsések közé tartozik.

Régen macerásabb volt a kenyérsütés, de nem is tartalmazott "segédanyagokat"
Régen macerásabb volt a kenyérsütés, de nem is tartalmazott "segédanyagokat"
Fotó: wikipedia

Őseink kenyere

A mai kenyér alapjául szolgáló gabonafélék nem mindig voltak ismertek.

5-10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen növény őrölt magjából valamilyen kenyeret készítettek ami erre alkalmasnak bizonyult.

Az egyiptomiak például a lótuszvirág magját gyűjtögették, őrölték, meggyúrták, majd hosszú ideig a lótuszkenyér volt a fő táplálékuk. Állítólag kb. 5000 évvel ezelőtt Kínában, és a magas hegyek között Tibetben árpakenyeret készítettek. Az árpa hamar elterjedt és nyoma van az egyiptomiaknál is.

Kenyérből puding, pörkölt, kenyérvíz, és kenyérkávé

A kenyérpuding egy maradék kenyérből is készíthető sütemény. Gyors, egyszerű és finom. A kenyér széleit levágjuk és a szeletekből kis háromszögeket alakítunk ki, amiket tepsibe rakunk összeforgatva, ahogy egymáshoz illenek. E kenyérdarabokat fahéjjal, vagy mazsolával rétegezzük. Egy lábosban tejet és habtejszínt langyosra melegítünk. Egy tálba felverünk 4 tojást és cukrot keverünk bele, amihez hozzáöntjük a meleg tejet és simára keverjük. Ezt ráöntjük a rétegzett kenyérre, hagyjuk állni 20 percig, végül pedig 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

A kenyérpörkölt is egyszerűen elkészíthető népszerű étel volt. A pörkölt alapot hagyományos módon elkészítették, és a felkockázott, megszárított, majd kissé megpirított (hogy minél később nedvesedjen át az ételben) kenyérdarabokat belekeverték ebbe.

Kenyérvízhez pirítsunk 3 szelet teljes kiőrlésű búzaliszt alapú kenyeret aranybarnára, majd darálóval őröljük meg. Tegyük egy kannába, öntsünk rá 2 liter forró vizet, hagyjuk 5 percig „kivonódni”, s kész (szűrjük le, és csak a levét fogyasztjuk). A kenyérvíz gyakran ajánlott ital a “Mazdaznan öngyógymódban”.

Kenyérkávé készítéséhez a fölöslegben maradt kenyeret, kekszet, süteményeket, kukoricakenyeret és hasonlókat jó barnára megpirítunk, s közép-finomra megdarálunk. Ebből egy telt csészényire öntsünk rá egy és negyed liter tejet, hevítsük míg forr, szűrjük át, s e kávét öntsük csészékbe.

Kukorica darából készült "kenyér helyettesítő"
Kukorica darából készült "kenyér helyettesítő"
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.