0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb ágazata, 2020-ban már meghaladta az 1,9 milliárd litert az éves termelés, a tejtermékek exportja pedig elérte a 124 milliárd forintot.

A tejimport elmúlt években történt visszaszorítása és a hazai piac bővülése komoly lehetőséget teremtett a szektornak, az egészséges és biztonságos magyar tejből és tejtermékekből az önellátottság így már lassan megközelíti a 100 százalékot – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy az ágazat több mint 3.300 árutermelő gazdálkodónak és csaknem 12 ezer alkalmazottjuknak ad megélhetést, a ráépülő tejfeldolgozásban pedig mintegy 6700 fő dolgozik.

Hangsúlyozta, a Magyar Államkincstár a nemzeti költségvetésből finanszírozott átmeneti nemzeti támogatási jogcímen a tervek szerint október végéig egy összegben kifizeti az így folyósítható 9,7 milliárd forint teljes egészét. A tejhasznú tehén termeléshez kötött támogatás esetében az év végéig 20,5 milliárd forint kifizetésével számolhatnak a gazdálkodók. Így a tejhasznú tehén támogatás 85%-a az uniós kifizetési határidőhöz képest mintegy fél évvel korábban érkezik meg az érintettekhez. A tehenenkénti támogatás mintegy 112 ezer forint lehet. Ezen felül az ágazatban tevékenykedő gazdák számára a területalapú támogatások és a zöldítés előlegfizetése is megindul – emelte ki a tárcavezető. Az Agrárminisztérium a szektor stabilitásának megőrzését reméli a kifizetések biztosításától.

Forrás: Agrárminisztérium