Back to top

Megéri vegának lenni? - A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Az évek során egyre szélesebb körben terjedt el a vegetarianizmus, és már a világ összes pontján vannak követői ennek a táplálkozási irányzatnak.

Míg egyesek környezetvédelmi okokból váltottak a csak növényi alapú étrendre, másokat a vegetarianizmusnak tulajdonított egészségügyi előnyök térítettek át.

Ezért van az, hogy ma már a világ minden sarkában találunk vegetáriánusokat, ami növeli a növényi alapú ételek iránti keresletet. Ez még nem minden. Ma már szinte minden étterem étlapján találunk vegetáriánus ételeket. Emellett azt is láthatjuk, hogy az emberek már otthon is kísérleteznek a vega ételek elkészítésével, hogy azokat még finomabbá varázsolják.

Na de lássuk csak, hogy mik tartoznak a vegetarianizmus egészségi előnyei közé.

A vegetáriánus étrend 5 egészségügyi előnye:

1. A fogyás elősegítése: A növényi alapú étrend gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket stb. tartalmaz, amelyek tele vannak fehérjével, rosttal és számos alapvető tápanyaggal.

Ezeknek a tápanyagoknak az étrendünkbe való beiktatása elősegíti az anyagcserét, ami tovább fokozza a fogyás mértékét.

A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány szerint megállapították, hogy a növényi alapú étrenden élők csoportjánál az étkezést követő kalóriaégetési folyamat fokozódott (kb. 18,7 százalékkal); míg a másik csoportnál (akik vegyes étrenden éltek) nem volt jelentős változás.

2. Elősegíti a bélrendszer egészségét: Mint korábban említettük, a növényi alapú étrend tele van fehérjével és rosttal. Ezek a tápanyagok elősegítik az emésztést és az anyagcserét, fokozva a bélrendszer egészségét. Számos egészségügyi szakértő világszerte azt állítja, hogy az egészséges bélrendszer segít az immunrendszer egészségének fokozásában és a gyulladások csökkentésében.

3. Fokozza a szív egészségét: Az USA-ban bemutatott kutatás szerint a növényi alapú étrend segíthet a szív egészségének fokozásában. "Az eredmények rávilágítanak arra, hogy már az állati eredetű termékek - elsősorban a kevésbé egészséges élelmiszerek, például a feldolgozott húskészítmények - napi fogyasztásának kis mértékű csökkentése az egészséges növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának növelésével együtt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség javulásához" - állítják a kutatók.

4. Kezeli a cukorbetegséget: A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) amerikai állatjogi szervezet hivatalos weboldalán megjelent cikk szerint több tanulmány is megállapította, hogy a növényi alapú étrend segíthet a vércukorszint kezelésében, és 78%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

5. Egészségesen tartja a bőrt: Egy indiai agrárlap szerint

a növényi alapú étrend elősegítheti a bőr egészségét, köszönhetően az étrendben szereplő zöldségeknek és gyümölcsöknek.

A vegetáriánus ételek antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítenek kihajtani a méreganyagokat a szervezetből, ezzel elősegítve az egészséges bőrt.

Forrás: 
food.ndtv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.