0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megéri vegának lenni? – A növényi alapú étrend 5 egészségügyi előnye

A fogyás elősegítése mellett a cukorbetegség kezelésében is előnyben részesülnek a vegetáriánusok.

Az évek során egyre szélesebb körben terjedt el a vegetarianizmus, és már a világ összes pontján vannak követői ennek a táplálkozási irányzatnak.

Míg egyesek környezetvédelmi okokból váltottak a csak növényi alapú étrendre, másokat a vegetarianizmusnak tulajdonított egészségügyi előnyök térítettek át.

Ezért van az, hogy ma már a világ minden sarkában találunk vegetáriánusokat, ami növeli a növényi alapú ételek iránti keresletet. Ez még nem minden. Ma már szinte minden étterem étlapján találunk vegetáriánus ételeket. Emellett azt is láthatjuk, hogy az emberek már otthon is kísérleteznek a vega ételek elkészítésével, hogy azokat még finomabbá varázsolják.

Na de lássuk csak, hogy mik tartoznak a vegetarianizmus egészségi előnyei közé.

A vegetáriánus étrend 5 egészségügyi előnye:

1. A fogyás elősegítése: A növényi alapú étrend gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket stb. tartalmaz, amelyek tele vannak fehérjével, rosttal és számos alapvető tápanyaggal.

Ezeknek a tápanyagoknak az étrendünkbe való beiktatása elősegíti az anyagcserét, ami tovább fokozza a fogyás mértékét.

A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány szerint megállapították, hogy a növényi alapú étrenden élők csoportjánál az étkezést követő kalóriaégetési folyamat fokozódott (kb. 18,7 százalékkal); míg a másik csoportnál (akik vegyes étrenden éltek) nem volt jelentős változás.

2. Elősegíti a bélrendszer egészségét: Mint korábban említettük, a növényi alapú étrend tele van fehérjével és rosttal. Ezek a tápanyagok elősegítik az emésztést és az anyagcserét, fokozva a bélrendszer egészségét. Számos egészségügyi szakértő világszerte azt állítja, hogy az egészséges bélrendszer segít az immunrendszer egészségének fokozásában és a gyulladások csökkentésében.

3. Fokozza a szív egészségét: Az USA-ban bemutatott kutatás szerint a növényi alapú étrend segíthet a szív egészségének fokozásában. „Az eredmények rávilágítanak arra, hogy már az állati eredetű termékek – elsősorban a kevésbé egészséges élelmiszerek, például a feldolgozott húskészítmények – napi fogyasztásának kis mértékű csökkentése az egészséges növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának növelésével együtt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség javulásához” – állítják a kutatók.

4. Kezeli a cukorbetegséget: A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) amerikai állatjogi szervezet hivatalos weboldalán megjelent cikk szerint több tanulmány is megállapította, hogy a növényi alapú étrend segíthet a vércukorszint kezelésében, és 78%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

5. Egészségesen tartja a bőrt: Egy indiai agrárlap szerint

a növényi alapú étrend elősegítheti a bőr egészségét, köszönhetően az étrendben szereplő zöldségeknek és gyümölcsöknek.

A vegetáriánus ételek antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítenek kihajtani a méreganyagokat a szervezetből, ezzel elősegítve az egészséges bőrt.

Forrás: food.ndtv.com