Back to top

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Az ellentmondások nem is lehetnének súlyosabbak

A Földön megtermelt élelem több mint harmada származik olyan termelőktől, akik két hektárnál kisebb területen gazdálkodnak. Többségük a fejlődő országok valamelyikében él szerény körülmények között
A Földön megtermelt élelem több mint harmada származik olyan termelőktől, akik két hektárnál kisebb területen gazdálkodnak. Többségük a fejlődő országok valamelyikében él szerény körülmények között
Fotó: FAO
Emberek milliói éheznek és alultápláltak, míg sokan krónikus túlsúlytól szenvednek a rossz minőségű étrend miatt. A kistermelők – akik az élelem több mint harmadát állítják elő – élnek a legnehezebb körülmények között, mivel a mezőgazdasági munka továbbra is sok bizonytalanságot és veszélyt rejt magában. Az agrár-élelmezési rendszer hozzájárul a klímaváltozáshoz, ami cserébe az élelmiszertermelést fenyegeti a világ legszegényebb részein. A hatalmas élelmiszerveszteség és -pazarlás mellett sokan szorulnak élelmiszerbankokra és élelmiszersegélyre. A tények mindenki számára nyilvánvalóvá teszik az agrár-élelmezési rendszerek hibáit.

Sürgősen át kell alakítani az élelmiszer termelését és fogyasztását

– hirdeti a FAO, amely globális felhívásában részletes ajánlásokat tesz a termelők, fogyasztók, kormányok, gazdasági szereplők, kutatók és civil szervezetek számára.

Vásárlóerővel a változásért

Vevőként például a tápláló, környezetileg és társadalmilag fenntartható termékek választásával befolyásolhatjuk a piacot. Ez arra készteti a döntéshozókat, hogy fenntarthatóbb szakpolitikát alakítsanak ki és támogassák a jobb mezőgazdasági módszereket, illetve a fenntartható és egészséges táplálkozásba való befektetéseket.

A fenntartható fejlődésben kiemelt szerepük van a városoknak, amelyekben a Föld lakosságának több mint fele él, és a megtermelt élelmiszer 70 százalékát fogyasztják el
A fenntartható fejlődésben kiemelt szerepük van a városoknak, amelyekben a Föld lakosságának több mint fele él, és a megtermelt élelmiszer 70 százalékát fogyasztják el
Fotó: FAO

Elkezdhetjük új, helyben termett és szezonális alapanyagokkal gazdagítani az étrendünket, csökkenthetjük a pazarlást, elutasíthatjuk a túl sok csomagolást és ügyelhetünk az elfogyasztott étel környezeti, valamint társadalmi hatására.

A feldolgozott élelmiszerek helyett válasszunk változatos, tápláló ételeket, mert ezzel keresletet generálunk. Fogyasszunk több friss és őshonos alapanyagot, éljünk a növényi alapú fehérjék, mint az olajos magvak és hüvelyesek adta lehetőségekkel. Ezeket ugyanis olcsóbb előállítani, mint az állati proteint és a bolygót is kevésbé terhelik.

A szeméttelepek tele vannak kidobott élelmiszerrel, amiből a bomlás során metán, a szén-dioxidnál is sokkal károsabb gáz keletkezik.

A teljes üvegházhatású gázkibocsátás 10 százaléka hozható összefüggésbe az élelmiszer-pazarlással, amely a bevásárlás és főzés megtervezésével elkerülhető.

Keressük a FAO-ra való hivatkozást az élelmiszer-csomagoláson, ami garantálja a fenntartható termelési körülményeket. Váljunk a fenntartható és egészséges étrend szószólóivá! Álljunk ki az ügy mellett a környezetünkben.

Több mint 2 milliárd ember nem jut rendszeresen elegendő biztonságos és tápláló élelemhez, 3 milliárdnak elérhetetlen az egészséges táplálkozás, és az elhízás is világszerte terjed. Mindeközben a bolygónak 2050-re 10 milliárd embert kell majd tudni ellátni a mostani közel 8 milliárd helyett, még nagyobb nyomás alá helyezve a természeti erőforrásokat, a környezetet és az éghajlatot.

A Covid-19 járvány indukálta gazdasági visszaesés akár 100 millióval is megnövelheti az éhezők számát, ami már most is eléri a 690 milliót
A Covid-19 járvány indukálta gazdasági visszaesés akár 100 millióval is megnövelheti az éhezők számát, ami már most is eléri a 690 milliót
Fotó: FAO

A világszervezet szerint összefogásra van szükség az agrár-élelmezési rendszerek megjavításához, hogy mindenki hozzájusson az elegendő biztonságos és tápláló ételhez és az egész élelmiszerlánc fenntarthatóbbá, ellenállóbbá és befogadóbbá váljon, rendes körülményeket és szociális védőhálót biztosítva a benne dolgozóknak. Ebben a változásban mindenkinek szerepet kell vállalnia, például a kormányzatoknak új szakpolitikák, a privát szektornak üzleti modelljük átalakítása és a fogyasztóknak szokásaik és gondolkodásuk megváltoztatása révén.

Forrás: 
FAO

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Csibemájast hívtak vissza

Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Hiánycikk lehet a tojás a briteknél

A brit tojástermelők azzal riogatják az ország fogyasztóit, hogyha a kiskereskedelmi láncok nem hajlandóak kompenzálni a termelési költségek emelkedését, akkor veszélybe kerülhet a tojásellátás. Már korábban is kérték a kiskereskedőket, hogy a tojástermeléshez szükséges takarmányok és energia drágulása miatt legalább 40 pennyvel emeljék az egy tucatos kiszerelésű tojás árát.