Back to top

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Idén a zselízi (Szlovákia) Biocentrum családi vállalkozás tulajdonosai, apa és fia vették át a Bokodi Sándor díjat, amit hét év után egy külföldi magyar vállalkozás kapott.

Palikék ökológiai gazdálkodásukban szántóföldi növénytermesztéssel és szőlővel, állattenyésztéssel foglalkoznak, az általuk termelt húst, zöldséget, gyümölcsöt elsősorban feldolgozva értékesítik, bort, lekvárt, pálinkát készítenek bio minősítéssel.

Központjuk, Zselíz mellett másik két telephelyük Vadalmáson és Peszektergenyén található, ahol történetesen a régi, 230 éves Eszterházy-pincét is felújították.

Palikék az OMÉK-on (balról): Palik Dóra, Palik Gábor, Palik Klára és Palik László
Palikék az OMÉK-on (balról): Palik Dóra, Palik Gábor, Palik Klára és Palik László
Fotó: viniczai

Palik László a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, a MATE elődjén szerzett diplomát, majd ott is doktorált. Innen haza, a Felvidékre vezetett az útja. Ám sokak számára kérdés, hogy miként jutott egy nagyüzemi képzést preferáló intézményből odáig, hogy a biogazdálkodással kezdjen foglalkozni?

„Az egyetemet követően egy állami gazdaságban helyezkedtem el, s három hónapot ott dolgoztam, akkor kellett menni regrutának, ahonnan négy és fél hónap után »szabadultam«. Innen a szőgyéni - az akkori Csehszlovákia egyik legjobb - mezőgazdasági szövetkezetében helyezkedtem el” - idézi a kezdeteket, hogy már akkor működött náluk a KITE rendszer, elnökhelyettesként pedig nem csak a szántóföldi növénytermesztésre volt rálátása, de az állattenyésztést is felügyelnie kellett.

Színes volt a gazdálkodás, szarvasmarha és sertés is szerepelt a listán, de volt víziszárnyas, baromfi, s emellett 27 darab – egyenként negyed hektáros - fólia kivi ültetvénnyel, üvegházak virágokkal.

„Sok mindennel foglalkoztam, a szakmai munkán túl irányítottam a kultúrházat, az üzemi konyhát, úgyhogy volt lehetőségem mindent megtanulni” - hangsúlyozta, hogy a mai napig nem jelent gondot számára egy heti menüt összeállítani.

Ezután adódott egy lehetőség átmenni a szomszéd faluba, s fölajánlották vagy elnök lesz, vagy főagronómus. Ez utóbbi mellett döntött, mert akkor még nem rendelkezett kapcsolatokkal. Egy barátját beszélte rá az elnöki pozícióra, aki két év után ment nyugdíjba, majd átvette a vezetést, s vele egy időben a doktori címet.

Illusztráció
Illusztráció
„Amikor 1990-ben elnök lettem, bárhová mentem megbeszélésre vagy gyűlésekre, a mérnökök neve elé odaírták, hogy ing. nekem még a doktor is kijárt” - hívta fel a figyelmet, hogy akkoriban ez ritka volt, s sok ismeretséget szerzett. Tíz évig dolgozott a szövetkezetben, utána feleségével a felvidéki Zselízben megalapította családi biogazdaságát.

„Gyerekeink kiskoruktól fogva bekapcsolódtak a munkákba. Egyszer találtam azt mondani, reggelente nem fogom etetni, hétvégén pedig tisztítani az állatokat.

Ők kijelentették, hogy elvégzik, csak minden tojásért adjak nekik egy koronát. Abban a pillanatban meg is született az üzlet.

Még ha tojásonként száz koronát kérnek, azt is jóváhagytam volna” - magyarázta, hogy Gábor fiának kiküldetésből öt kiló szöget és három kalapácsot hozott haza. Pedig csak három éves volt. „Nem egyszerűbb ezt venni 30 koronából, mint egy távirányítós autót 1200 koronáért, és a gyerek lefoglalja magát egész nyáron keresztül” - meséli, hogy a fia elültette a kalapácsot is, meg a fogót is, de hát egyik sem kelt ki. Mindkettőjüknek volt kiskertje, amit önállóan gondoztak, de soha nem voltak rákényszerítve, hogy ezen a vonalon dolgozzanak tovább. „A fiam pszichológiát tanult, a lányom építészetet, de rájöttek, hogy a mezőgazdaság a legszebb szakma a világon” - fogalmazta meg, mindig a paraszt volt a legokosabb ember a világon, az tudott mindent.

Mára 600 hektár szántóföldön gazdálkodik a család, folyamatos ellenőrzés alatti regisztrált bioterületen. Ezt egészíti ki 15 hektáros szőlőjük és 5,5 hektár, gyümölcsültetvény. A szakember tapasztalata szerint a gyümölcsöt nem éri meg eladni.

Először szárították, majd lekvárokat, pálinkákat készítettek, később rájöttek, kiváló bort is lehet csinálni.

Ehhez jönnek a zöldségfélék, amit Palik László felsorolni sem tud. „Még földimogyorót is termeltünk, s a minap hallottam a földi manduláról, hát majd abból is vetünk fél hektáros területet, meglátjuk, mi lesz az eredmény.”

Illusztráció
Illusztráció

Beszélgetünk, s számomra egyre kevésbé felfogható, hány élete van a zselízi gazdának, miként lehet ennyi felé figyelni. Még akkor is, ha a család minden tagja megtalálta helyét a gazdaságban. „Azt szoktam mondani, hogy az utóbbi két-három évben a napi 26 óra helyett csak 22-t dolgozunk” - mosolyog, s nem is érti a felvetésemet, hiszen nem csak a gazdaság tölti ki az idejét. Bemutatóknak, rendezvényeknek a házigazdája, de rendszeresen találkozunk a Kárpát-medence legkülönbözőbb helyein is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Digitalizált szőlő ültetvények

„Minden innovatív törekvés egyben precíziósnak is tekinthető. Ugyanakkor tisztán precíziós mezőgazdaságról nem beszélhetünk, csak mezőgazdaságról, mert aki nem fejleszt, lemarad” - fogalmazta meg Szabó Péter a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kertvarázs Badacsonyörsön – Folly Arborétum a Balaton édenkertje

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált. Így többek között étterem, látogatóközpont, grillterasz, Panoráma terasz–kávézó, saját cukrászműhely került kialakításra, interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi, chill terasz és szabadtéri színház nyílik majd, valamint számos fejlesztés zajlik, amely a vendégek komfortérzetét növeli.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Már csak holnap éjfélig lehet pályázni kapacitásbővítő támogatásra

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.