Back to top

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Idén a zselízi (Szlovákia) Biocentrum családi vállalkozás tulajdonosai, apa és fia vették át a Bokodi Sándor díjat, amit hét év után egy külföldi magyar vállalkozás kapott.

Palikék ökológiai gazdálkodásukban szántóföldi növénytermesztéssel és szőlővel, állattenyésztéssel foglalkoznak, az általuk termelt húst, zöldséget, gyümölcsöt elsősorban feldolgozva értékesítik, bort, lekvárt, pálinkát készítenek bio minősítéssel.

Központjuk, Zselíz mellett másik két telephelyük Vadalmáson és Peszektergenyén található, ahol történetesen a régi, 230 éves Eszterházy-pincét is felújították.

Palikék az OMÉK-on (balról): Palik Dóra, Palik Gábor, Palik Klára és Palik László
Palikék az OMÉK-on (balról): Palik Dóra, Palik Gábor, Palik Klára és Palik László
Fotó: viniczai

Palik László a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, a MATE elődjén szerzett diplomát, majd ott is doktorált. Innen haza, a Felvidékre vezetett az útja. Ám sokak számára kérdés, hogy miként jutott egy nagyüzemi képzést preferáló intézményből odáig, hogy a biogazdálkodással kezdjen foglalkozni?

„Az egyetemet követően egy állami gazdaságban helyezkedtem el, s három hónapot ott dolgoztam, akkor kellett menni regrutának, ahonnan négy és fél hónap után »szabadultam«. Innen a szőgyéni - az akkori Csehszlovákia egyik legjobb - mezőgazdasági szövetkezetében helyezkedtem el” - idézi a kezdeteket, hogy már akkor működött náluk a KITE rendszer, elnökhelyettesként pedig nem csak a szántóföldi növénytermesztésre volt rálátása, de az állattenyésztést is felügyelnie kellett.

Színes volt a gazdálkodás, szarvasmarha és sertés is szerepelt a listán, de volt víziszárnyas, baromfi, s emellett 27 darab – egyenként negyed hektáros - fólia kivi ültetvénnyel, üvegházak virágokkal.

„Sok mindennel foglalkoztam, a szakmai munkán túl irányítottam a kultúrházat, az üzemi konyhát, úgyhogy volt lehetőségem mindent megtanulni” - hangsúlyozta, hogy a mai napig nem jelent gondot számára egy heti menüt összeállítani.

Ezután adódott egy lehetőség átmenni a szomszéd faluba, s fölajánlották vagy elnök lesz, vagy főagronómus. Ez utóbbi mellett döntött, mert akkor még nem rendelkezett kapcsolatokkal. Egy barátját beszélte rá az elnöki pozícióra, aki két év után ment nyugdíjba, majd átvette a vezetést, s vele egy időben a doktori címet.

Illusztráció
Illusztráció
„Amikor 1990-ben elnök lettem, bárhová mentem megbeszélésre vagy gyűlésekre, a mérnökök neve elé odaírták, hogy ing. nekem még a doktor is kijárt” - hívta fel a figyelmet, hogy akkoriban ez ritka volt, s sok ismeretséget szerzett. Tíz évig dolgozott a szövetkezetben, utána feleségével a felvidéki Zselízben megalapította családi biogazdaságát.

„Gyerekeink kiskoruktól fogva bekapcsolódtak a munkákba. Egyszer találtam azt mondani, reggelente nem fogom etetni, hétvégén pedig tisztítani az állatokat.

Ők kijelentették, hogy elvégzik, csak minden tojásért adjak nekik egy koronát. Abban a pillanatban meg is született az üzlet.

Még ha tojásonként száz koronát kérnek, azt is jóváhagytam volna” - magyarázta, hogy Gábor fiának kiküldetésből öt kiló szöget és három kalapácsot hozott haza. Pedig csak három éves volt. „Nem egyszerűbb ezt venni 30 koronából, mint egy távirányítós autót 1200 koronáért, és a gyerek lefoglalja magát egész nyáron keresztül” - meséli, hogy a fia elültette a kalapácsot is, meg a fogót is, de hát egyik sem kelt ki. Mindkettőjüknek volt kiskertje, amit önállóan gondoztak, de soha nem voltak rákényszerítve, hogy ezen a vonalon dolgozzanak tovább. „A fiam pszichológiát tanult, a lányom építészetet, de rájöttek, hogy a mezőgazdaság a legszebb szakma a világon” - fogalmazta meg, mindig a paraszt volt a legokosabb ember a világon, az tudott mindent.

Mára 600 hektár szántóföldön gazdálkodik a család, folyamatos ellenőrzés alatti regisztrált bioterületen. Ezt egészíti ki 15 hektáros szőlőjük és 5,5 hektár, gyümölcsültetvény. A szakember tapasztalata szerint a gyümölcsöt nem éri meg eladni.

Először szárították, majd lekvárokat, pálinkákat készítettek, később rájöttek, kiváló bort is lehet csinálni.

Ehhez jönnek a zöldségfélék, amit Palik László felsorolni sem tud. „Még földimogyorót is termeltünk, s a minap hallottam a földi manduláról, hát majd abból is vetünk fél hektáros területet, meglátjuk, mi lesz az eredmény.”

Illusztráció
Illusztráció

Beszélgetünk, s számomra egyre kevésbé felfogható, hány élete van a zselízi gazdának, miként lehet ennyi felé figyelni. Még akkor is, ha a család minden tagja megtalálta helyét a gazdaságban. „Azt szoktam mondani, hogy az utóbbi két-három évben a napi 26 óra helyett csak 22-t dolgozunk” - mosolyog, s nem is érti a felvetésemet, hiszen nem csak a gazdaság tölti ki az idejét. Bemutatóknak, rendezvényeknek a házigazdája, de rendszeresen találkozunk a Kárpát-medence legkülönbözőbb helyein is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bővülő kínálat: XXII. Országos rozé borverseny

Kényszerű egy éves kihagyás után december 6-án, hagyományosan Miklós napján rendezték meg a XXII. Országos rozé borverseny. Ezúttal 284 mintával neveztek a borászatok, rozé, siller, és gyöngyöző borok minőségének megmérettetésére.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

Globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít a BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója

A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék CO2-kibocsátásukat.

Génszerkesztéssel javítanának az állatjóléten

Talán első hallásra paradoxonnak tűnik, azonban génszerkesztéssel el lehetne érni, hogy csak bizonyos nemű utódok szülessenek a haszonállatoknál. Ily módon ki lehetne küszöbölni például a tejelő teheneknél született bikaborjak, illetve tojótyúk állományban kelt kakasok elpusztítását, hiszen meg sem születétnek.

A piac egy külön világ

A kertészkedést soha nem lehet, és nem is szabad abbahagyni – mondja Molnár Zoltán, aki Keszthelyen, a Balaton-part közelében termel csodálatos salátákat, paprikákat és paradicsomokat, és nemcsak családja számára, hanem vásárlóknak is. Utóbbiak többsége a tapolcai piacon veszi tőle a házi zöldségeket.

Fizetnének a takarónövények után a gazdáknak

Az Egyesült Királyság jövő évtől fizetne azoknak a gazdáknak, akik a talajvédelem jegyében télre ahelyett, hogy "csupaszon" hagynák a földjeiket, talajtakaró növényeket ültetnek.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ötven magyar bort mutattak be a Berlini Magyar Szüreten

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.