Back to top

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben határozott arról, hogy október 15-e a Vidéki Nők Napja legyen.  A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki értékekre és a falvakban élő nők helyzetére.

Ez alkalomból adták át Jászapátiban a Vidéki Nők Magyarországért Díjat, amelyet a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapított.

A díjat olyan személynek adományozzák, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az idei díjazott Nagyné Legény Ildikó, hajdúnánási családi gazdálkodó, szaktanácsadó, a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazdakör alelnöke. A pandémia miatt tavaly elmaradt a díjátadó, így a 2020-as elismerést most vehette át Kiss Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke.  

A díjat, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese adta át.

Fotó: Fekete István
- Ritkán adódik alkalom, hogy kifejezhessük köszönetünket és elismerésünket a nőknek azért a munkáért, amivel hozzájárulnak a magyar vidéki élet fenntartásához, és jobbá tételéhez. Kevésszer  gondolunk bele, hogy a családi gazdaságok működtetésében, feleségek, anyák, lánygyermekek és nagymamák is jelentős szerepet vállalnak. Egy jól működő családi gazdasághoz család is kell, és ennek megtartásában és működtetésében a nőknek óriási szerepe van, mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette:  a fizikai munka nehézségei miatt hagyományosan az agrárium a férfiak terepe volt eddig, de már kimutatható tendencia, hogy ebben a szektorban is egyre növekszik a nők, és a női vezetők aránya.  

Egy 2020-as felmérés szerint Magyarországon a gazdatulajdonosok 28%-a nő, akik innovatív szerepet vállalnak a gazdaságokban, nyitottak az agroturizmusra, érzékenyek a környezetvédelemre és a fenntarthatóság egyre fontosabb problémáira.

Nagyné Legény Ildikó, agrármérnök, mérnöktanár pályaválasztását meghatározta, hogy beleszületett a gazdálkodók világába, így a föld és a gazdaság szeretete magától értetődő számára. A gazdálkodáson túl a Magyar Nemzeti Agrárkamara szaktanácsadója, pályázatírója, ebben a minőségében segíti a gazdálkodók döntéseit, fejlődési lehetőségeit. Továbbá a Hajdú Bihar Megyei Ifjúgazdakör alelnöke és jelenleg Hajdúnánás alpolgármestere is.

A családi gazdaságot 1998-ban a szülei alapították, ő az egyetem elvégzése után 2006-tól vállalt meghatározó szerepet a vállalkozásukban.

Mivel több területen vállal feladatokat, ezért most főként a gazdaság adminisztrációja a feladata és a vetőmagüzem koordinálása. A gazdaságban fenntartható, tudatos gazdálkodásra törekszenek, amihez nélkülözhetetlen a naprakész tudás, ezért jelenleg is képezi magát, a növényvédelmi szakmérnöki vizsgára készül.

Szőnyi Kinga, Nagyné Legény Ildikó, Kiss Józsefné, Pócs János, Farkas Sándor
Szőnyi Kinga, Nagyné Legény Ildikó, Kiss Józsefné, Pócs János, Farkas Sándor
Fotó: Fekete István

- Amikor díjat kap az ember, felteszi magának a kérdést, hogy mivel érdemelte ki, mi az, ami méltóvá tette arra, hogy egy ilyen elismerés részese lehet. De nem tudom szétválasztani azokat a szerepeket, a mik az életemet meghatározzák, édesanyaként, családi gazdálkodóként, agrárszakemberként, vagy a város vezetésében is ugyanazok a célok visznek előre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ha minden nap elvégzem a munkámat, megnyugtat, hogy tettem valamit a gyermekeim jövőjéért, mondta Nagyné Legény Ildikó a díj átvételekor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Felbecsülhetetlen károkat okozott a műtrágyakartellezés

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

200 milliárd forintot is meghaladta az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági pályázati felhívásra

A digitális megoldások széleskörű alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium előtt álló nagy feladatok egyike. Az agrárgazdaságokat ebben segítő első pályázat a napokban zárult le, amelyet várhatóan a későbbiekben több is követ – mondta el Feldman Zsolt egy agrárdigitalizációval foglalkozó szerdai konferencián.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

Zöldpárti agrárminisztere lehet Németországnak

Megállapodtak a pártok Németországban a kormányalakításról, a december 6-ával kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot kancellárrá. Az agrárminiszter a zöldpárti Cem Özdemir lehet.