Back to top

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben határozott arról, hogy október 15-e a Vidéki Nők Napja legyen.  A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki értékekre és a falvakban élő nők helyzetére.

Ez alkalomból adták át Jászapátiban a Vidéki Nők Magyarországért Díjat, amelyet a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapított.

A díjat olyan személynek adományozzák, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az idei díjazott Nagyné Legény Ildikó, hajdúnánási családi gazdálkodó, szaktanácsadó, a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazdakör alelnöke. A pandémia miatt tavaly elmaradt a díjátadó, így a 2020-as elismerést most vehette át Kiss Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke.  

A díjat, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese adta át.

Fotó: Fekete István
- Ritkán adódik alkalom, hogy kifejezhessük köszönetünket és elismerésünket a nőknek azért a munkáért, amivel hozzájárulnak a magyar vidéki élet fenntartásához, és jobbá tételéhez. Kevésszer  gondolunk bele, hogy a családi gazdaságok működtetésében, feleségek, anyák, lánygyermekek és nagymamák is jelentős szerepet vállalnak. Egy jól működő családi gazdasághoz család is kell, és ennek megtartásában és működtetésében a nőknek óriási szerepe van, mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette:  a fizikai munka nehézségei miatt hagyományosan az agrárium a férfiak terepe volt eddig, de már kimutatható tendencia, hogy ebben a szektorban is egyre növekszik a nők, és a női vezetők aránya.  

Egy 2020-as felmérés szerint Magyarországon a gazdatulajdonosok 28%-a nő, akik innovatív szerepet vállalnak a gazdaságokban, nyitottak az agroturizmusra, érzékenyek a környezetvédelemre és a fenntarthatóság egyre fontosabb problémáira.

Nagyné Legény Ildikó, agrármérnök, mérnöktanár pályaválasztását meghatározta, hogy beleszületett a gazdálkodók világába, így a föld és a gazdaság szeretete magától értetődő számára. A gazdálkodáson túl a Magyar Nemzeti Agrárkamara szaktanácsadója, pályázatírója, ebben a minőségében segíti a gazdálkodók döntéseit, fejlődési lehetőségeit. Továbbá a Hajdú Bihar Megyei Ifjúgazdakör alelnöke és jelenleg Hajdúnánás alpolgármestere is.

A családi gazdaságot 1998-ban a szülei alapították, ő az egyetem elvégzése után 2006-tól vállalt meghatározó szerepet a vállalkozásukban.

Mivel több területen vállal feladatokat, ezért most főként a gazdaság adminisztrációja a feladata és a vetőmagüzem koordinálása. A gazdaságban fenntartható, tudatos gazdálkodásra törekszenek, amihez nélkülözhetetlen a naprakész tudás, ezért jelenleg is képezi magát, a növényvédelmi szakmérnöki vizsgára készül.

Szőnyi Kinga, Nagyné Legény Ildikó, Kiss Józsefné, Pócs János, Farkas Sándor
Szőnyi Kinga, Nagyné Legény Ildikó, Kiss Józsefné, Pócs János, Farkas Sándor
Fotó: Fekete István

- Amikor díjat kap az ember, felteszi magának a kérdést, hogy mivel érdemelte ki, mi az, ami méltóvá tette arra, hogy egy ilyen elismerés részese lehet. De nem tudom szétválasztani azokat a szerepeket, a mik az életemet meghatározzák, édesanyaként, családi gazdálkodóként, agrárszakemberként, vagy a város vezetésében is ugyanazok a célok visznek előre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ha minden nap elvégzem a munkámat, megnyugtat, hogy tettem valamit a gyermekeim jövőjéért, mondta Nagyné Legény Ildikó a díj átvételekor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Dolgoznak az erdészetek a tűzifaigény kielégítésén

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. A főváros környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.