0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben határozott arról, hogy október 15-e a Vidéki Nők Napja legyen.  A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki értékekre és a falvakban élő nők helyzetére.

Ez alkalomból adták át Jászapátiban a Vidéki Nők Magyarországért Díjat, amelyet a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapított.

A díjat olyan személynek adományozzák, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Az idei díjazott Nagyné Legény Ildikó, hajdúnánási családi gazdálkodó, szaktanácsadó, a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazdakör alelnöke. A pandémia miatt tavaly elmaradt a díjátadó, így a 2020-as elismerést most vehette át Kiss Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke.  

A díjat, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese adta át.

– Ritkán adódik alkalom, hogy kifejezhessük köszönetünket és elismerésünket a nőknek azért a munkáért, amivel hozzájárulnak a magyar vidéki élet fenntartásához, és jobbá tételéhez. Kevésszer  gondolunk bele, hogy a családi gazdaságok működtetésében, feleségek, anyák, lánygyermekek és nagymamák is jelentős szerepet vállalnak. Egy jól működő családi gazdasághoz család is kell, és ennek megtartásában és működtetésében a nőknek óriási szerepe van, mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette:  a fizikai munka nehézségei miatt hagyományosan az agrárium a férfiak terepe volt eddig, de már kimutatható tendencia, hogy ebben a szektorban is egyre növekszik a nők, és a női vezetők aránya.  

Egy 2020-as felmérés szerint Magyarországon a gazdatulajdonosok 28%-a nő, akik innovatív szerepet vállalnak a gazdaságokban, nyitottak az agroturizmusra, érzékenyek a környezetvédelemre és a fenntarthatóság egyre fontosabb problémáira.

Nagyné Legény Ildikó, agrármérnök, mérnöktanár pályaválasztását meghatározta, hogy beleszületett a gazdálkodók világába, így a föld és a gazdaság szeretete magától értetődő számára. A gazdálkodáson túl a Magyar Nemzeti Agrárkamara szaktanácsadója, pályázatírója, ebben a minőségében segíti a gazdálkodók döntéseit, fejlődési lehetőségeit. Továbbá a Hajdú Bihar Megyei Ifjúgazdakör alelnöke és jelenleg Hajdúnánás alpolgármestere is.

A családi gazdaságot 1998-ban a szülei alapították, ő az egyetem elvégzése után 2006-tól vállalt meghatározó szerepet a vállalkozásukban.

Mivel több területen vállal feladatokat, ezért most főként a gazdaság adminisztrációja a feladata és a vetőmagüzem koordinálása. A gazdaságban fenntartható, tudatos gazdálkodásra törekszenek, amihez nélkülözhetetlen a naprakész tudás, ezért jelenleg is képezi magát, a növényvédelmi szakmérnöki vizsgára készül.

– Amikor díjat kap az ember, felteszi magának a kérdést, hogy mivel érdemelte ki, mi az, ami méltóvá tette arra, hogy egy ilyen elismerés részese lehet. De nem tudom szétválasztani azokat a szerepeket, a mik az életemet meghatározzák, édesanyaként, családi gazdálkodóként, agrárszakemberként, vagy a város vezetésében is ugyanazok a célok visznek előre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ha minden nap elvégzem a munkámat, megnyugtat, hogy tettem valamit a gyermekeim jövőjéért, mondta Nagyné Legény Ildikó a díj átvételekor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu