0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az érő szőlőfürtök védelme

Tartósan csapadékos időben, a szüret előtti időszakban még szükség lehet szürkerothadás elleni védekezésre. Az érő fürtökön a legnagyobb kárt a betegség gyors fellépése és lefolyása okozza. Ezért ahol feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, és kiverődik az egérszürke, bársonyos penészgyep, azonnal védekezni kell!

A szőlő szürkerothadása (botrítisz) sok gazda­növényű gomba, amely azzal, hogy több mint 200 növényt képes megfertőzni, folyamatosan jelen van a környezetünkben. Előrejelzése nem megoldott, ezért a fertőzés szempontjából leg­kritikusabb időszakokban (virágzás, fürtzáródás, zsendülés, érés) célzott kezelésekkel védekezhetünk ellene hatásosan.

A szürkerothadás kórokozója a szőlő minden zöld részét képes fertőzni, de a fürtökre a legveszélyesebb.

Az éredő, alacsony cukortartalmú bogyókon a fertőzés szürkésbarna elszíneződést, nedves időben a bogyók vagy az egész fürt rothadását, száraz időben zsugorodását, elértéktelenedését okozza. Az érettebb, puhuló, magas cukortartalmú bogyók fertőződése csak csapadékos, párás időben káros, olyankor fürtpusztulást okoz. Fölmelegedő, száraz időben viszont a fertőzött bogyók a gyors vízleadás következtében összeaszalódnak.

A szőlő ilyen körülmények között aszúsodik.

A kórokozó a szüret előtti időszakban is képes súlyos termésveszteséget okozni, az érő fürtök 50-60%-a is elrohadhat. Főleg a fertőzésnek kedvező meleg, csapadékos időben és a betegségre érzékeny fajták esetén (pl. Chardonnay, Ezerfürtű, Furmint, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Rizlingszilváni stb.) figyeljünk nagyon a felbukkanására. Járványveszély azonban csak tartósan csapadékos, meleg időjárás esetén alakul ki.

A szőlőfürtök elsősorban a korábbi sérülések, fertőzések (pl. szőlőmolylárva rágása, darázskártétel, lisztharmatos bogyórepedés) nyomán fertőződnek meg, de nem ritka az ép bőrszöveten, a légzőnyílásokon vagy a parás foltokon át bekövetkező fertőződés sem.

A tömött fürtű, vékony héjú szőlőfajták rothadásra általában érzékenyebbek (pl. Rizlingszilváni, Leányka, Oportó, Cardinal).

A szürkerothadás következtében a bogyók barnulnak és összezsugorodnak. Általában több egymás mellett lévő bogyó fertőződik meg, ami a fürtök részleges vagy teljes pusztulását okozza. A beteg részeken szürke konídiumtartó gyep fejlődik, amelyről porszerű konídiumfelhő hullik szét. A szőlő felületén gyakran apró, fekete szkle­róciumok is láthatók.

A vesszők is károsodhatnak, a felületükön fakóbarna, majd barnásfehér foltok jelennek meg, konídiumtartó gyeppel, később a kifehéredő háncsszövetbe ágyazódó fekete szkleróciumok képződnek. A beteg vesszőkből készült oltványok gyenge minőségűek, rosszul erednek és sokszor már a hajtatás során elpusztulnak.

A szürkerothadás elleni utolsó permetezéskor vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, és ügyeljünk annak szigorú betartására (pl. Botector biológiai növényvédő szer: nk, Teldor 500 SC: 14 nap, Cantus: 28 nap, Switch 62,5 WG: borszőlőnél 21 nap).

Az érés előrehaladtával, erős fertőzés esetén, inkább gyors szüret javasolt a kémiai védekezés helyett.

A betegség megelőzésére a szőlőtőkéket szellősen kell nevelni, és a bogyósérülés elkerülése érdekében a kártevők és a lisztharmat ellen a tenyészidőszakban rendszeresen kell védekezni! Az elhalt növényi részek és a beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózóollóval) is megelőzhetjük a nagyobb kárt.

A permetlébe szükség szerint kéntartalmú szert is tegyünk a lisztharmat ellen (pl. Thiovit Jet, Microthiol Special, Kumulus S).

 

Forrás: Kerti Kalendárium