Back to top

Gímtrófeák a Károlyi-kastély parkjában

Tizenkettedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programnak Füzérradvány, a megújult Károlyi-kastély parkja adott helyet.

Az összegyűlteket köszöntve Zay Adorján, vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egy év kihagyás után tudták megszervezni a mustrát. Megköszönte a szakszemélyzet munkáját, és bejelentette, hogy a szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat Korhut Márton, a Tállyai Erdészet munkatársa kapta.

Fotó: ÉSZAKERDŐ

Sárhegyi Zoltán, az erdőgazdaság felügyelőbizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország túl van egy fantasztikus világeseményen. Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nagyon sok programmal szolgálta a vadászat - sokszor támadott - jó hírének visszaállítását. Kijelentette: a világkiállítás, illetve a trófeamustrához hasonló rendezvények egyaránt segítik, hogy a vadászat elfoglalja azt a helyet a társadalomban, ami megilleti.

Vadász István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője a szezont értékelve azt mondta:

a szarvasbőgés rendszertelen, területenként eltérő intenzitással zajlott.

Fotó: ÉSZAKERDŐ

A hatóság 60 vadászterületről 548 gímbika bírálatát végezte el, ez a tervezett éves teríték 46 százaléka. A legnagyobb súlyú 10,3 kilogrammos trófeát viselő bika a Rakaca-tó és környéke vadásztársaságnál esett, kilenc kiló feletti agancsból 15-öt regisztráltak. Felhívta a figyelmet arra, hogy terjeszkedik a megyei gímállomány, öt év alatt 35 százalékkal nőtt a becsült létszám.

A 122 vadászterület között csak 9 olyan van, ahol még nem ejtettek el gímbikát.

Fotó: ÉSZAKERDŐ

Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati osztályvezetője emlékeztetett, hogy a társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyolc vadászterületen, mintegy 85 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A bőgésről szólva azt mondta: hektikus volt, az időjárás, a csapadékhiány, illetve a nagyragadozó, a farkas jelenléte is befolyásolta a vad mozgását. A társaságnál 147 gímbika került terítékre, ennyi korábban még soha nem esett. Az átlagsúly 5,3 kilogramm, az érmes arány 31 százalék. Kiemelte, hogy a Jósva-Tornai Erdészetnél a 27 elejtett bikából 63 százalékos érmes arány mellett 6,62 kilogrammos átlagsúlyt produkáltak. Itt esett a legnagyobb, 9,35 kilogrammos bika is, ami 196 IP ponttal ezüstérmes lett. A legnagyobb pontszámú, 211 IP pontos bika 8,21 kilogrammos trófeát viselt.

Forrás: 
ÉSZAKERDŐ Zrt. közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Lebegő orchideakert - a természet és az új technológiák mesteri duettje

Egy rendkívüli, lebegő virágokból álló kertet hoztak létre Tokióban, amely egy modern technológián alapuló művészeti kísérlet és tisztelgés a természet előtt.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Februárról áprilisra halasztották a Fruit Logisticát

Ma jelent meg a hír, hogy április 5–7-re halasztják a berlini Fruit Logistica kiállítást. Európa sok országában láthatóan súlyosbodik a járvány, viszont az ágazati szereplők mindenképpen élőben szeretnének találkozni egymással, ezért döntöttek így a szervezők.

Fürjeket és szalonkát is próbáltak Olaszországba csempészni

Nemzetközi hatósági akció keretében több tucat vadmadár, köztük védett fajok csempészett tetemét foglalták le Szlovéniában - közölte szerdán a szlovén pénzügyőrség. A védett állatokat Horvátországból próbálták meg Olaszországba szállítani a tettesek.

A világ egyik legnagyobb virágoskertje

A Dubai Miracle Garden éppen tizedik éve tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. A most induló szezonra a kertet soha nem látott mennyiségű virágegyüttessel díszítették. A szabadtéri látványosságon több mint 120 különböző növényfaj és -fajta mintegy 150 millió példánya tekinthető meg, közülük néhány olyan ritka, hogy a világon sehol máshol nem termesztik.

Nincs megoldás az aranysakál ellen

Az aranysakál bizonyítottan őshonos ragadozó fajunk, mert már a jégkorszak előtti időszakból, a Villányi-hegységből származnak olyan leletek, melyek szerint élt Magyarországon egy állat, amit később sakálnak (Thus aureusnak) neveztek. A sakál a középkortól tagja a hazai faunának, mely kis számban, de állandóan jelen lehetett a Kárpát-medencében.

Erdőlátogatási korlátozás az EGERERDŐNÉL

Az Egri Erdészet területén érintett az Országos Kék Túraútvonal, illetve Szarvaskő és a Szén-hegy környéke.

Hamarosan vége a berregésnek

A muflon a domb- és hegyvidék erdősült területeinek lakója. Nem számít hazánkban őshonosnak, Forgách gróf a XIX. század végén telepítette be ghymesi birtokára. A sikeres telepítés eredményeként további telepítések következtek, így mára az Északi-középhegységben, a Budai-hegységben, a Gödöllői-dombvidéken, a Dunántúlon, a Vértesben, Gerecsében, Pilisben is élnek kisebb-nagyobb állományai.

Lyme-kór elleni vakcina a láthatáron

A Yale Egyetem kutatói olyan új vakcinát fejlesztettek ki, amely tengerimalacokkal végzett kísérletekben védelmet nyújtott a Lyme-kórt okozó baktérium ellen, és más, kullancsok által terjesztett betegségek ellen is védelmet nyújthat - jelentették a Science Translational Medicine című folyóirat novemberi számában.