Back to top

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Bálint György emlékére
Bálint György emlékére
Fotó: Nagy Z. Róbert
Az időjárás kezd ősziessé válni, de valószínűleg az első fagyokig „működőképes” lesz kiadónk magaságyása. Még mindig rengeteg paradicsom terem rajta, de paprika is kerül innen a fazékba. A fűszernövények közül a zellerlevél, a metélőpetrezselyem, a snidling is folyamatosan szedhető, valamint az „After Eight” fajtájú menta is jól érzi magát e minikertben.

A magaságyások esztétikusak, és praktikusak is, hiszen gondozásuk egyszerűbb, mint talajszinten gazdálkodni, mert nem kell a földig hajolni gyomláláskor, ültetéskor...

Már itt az ősz, de a növények még jó állapotban vannak
Már itt az ősz, de a növények még jó állapotban vannak
Fotó: Nagy Z. Róbert
Egyre több kiskertben kapnak helyet, lévén egy díszkertben is jól mutatnak. Vásárolhatunk készen is magaságyást, de akár házilag is összeállíthatók, így egyedibbek.

Amellett, hogy a derékfájós kertészek nagy kedvence a magaságyás, az is előnyük, hogy részben elszigeteltek a kert talajától, így sokkal kisebb a talajlakó kártevők megjelenésének az esélye.

Olyan kertbe is ideális, ahol rossz minőségű a talaj, hiszen ha ezt jó minőségű földdel feltöltjük, máris függetlenítettük a kert kedvezőtlen talaj-adottságától. Pár négyzetméteren is hasznot hozhat főleg, ha zöldfűszerek is kerülnek bele, melyek így mindig frissen a rendelkezésre állnak.

A legutóbbi betakarítás eredménye
A legutóbbi betakarítás eredménye
Fotó: Nagy Z. Róbert

Az emeltágyás, magaságyás előnyei

- Nem kell műtrágyázni, mert a talajrétegezéssel létrehoztunk egy jó minőségű, tápanyagban gazdag földkeveréket.

- A jó talaj miatt, jobb minőségűek az itt termesztett zöldségek, és szebbek az ebben nevelt virágok.

- Alig kell gyomlálni.

- A magaságyásban nem lépünk a talajra, nincs tömörödés, laza marad a talaj.

- Bio-terményeket is termeszhetünk, mert nem a fertőzött talajba ültetünk.

- A felesleges víz elszivárog a talajszint felé, nem lesz a termőtalajban pangó víz, ami elrohasztja növények gyökerét, és így a petrezselymet, sárgarépát, retket, salátát is könnyebb ilyen módon termeszteni.

- Kevesebbet kell öntözni, hiszen a komposzttal feltöltött magaságyás lassabban szárad ki, mert a komposzt jobban megtartja a nedvességet.

- Nem kell ásni, csak időnként fel kell tölteni az ágyást komposzt és föld keverékével. Ősz végén növénnyel takarjuk be tavaszig az ágyást.

Jövő tavasszal újra benépesül...
Jövő tavasszal újra benépesül...
Fotó: Nagy Z. Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

Várják a véleményeket a fagyasztott zöldségek-gyümölcsök jó higiéniai gyakorlatához

Elkészült „A gyorsfagyasztott növényi eredetű (zöldség, gyümölcs) termékek jó higiéniai gyakorlatához” útmutatónak, a Magyar Hűtőipari és Konzerv Szövetség tagvállalataival, valamint a Campden BRI Magyarország szakértőivel (egyben, mint szerkesztőkkel), mint ipari munkacsoporttal egyeztetett új változata.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.