Back to top

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

A klímaváltozás folyamatainak felgyorsulása kikényszeríti, hogy a fafajok nyújtotta kedvező hatásokat ne csak az új telepítések hosszú távú hasznai révén, hanem a rövidebb távúakat és nagyobb mértékben hasznosítsuk. Erre adnak lehetőséget a sűrű telepítésű fűz-, nyár- vagy akácültetvények, amelyek már egy-két éven belül energiaforrásként felhasználható biomasszát nyújtanak – írja a Magyar Nemzet Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának levelére hivatkozva.

Mint azt a növénygenetikus, biotechnológus professzor kifejtette, a biológiai és a technológiai feltételei is megvannak annak, hogy magasabb részarányt érjen el az energiatermelésben a biomassza.

Az elmúlt években, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési programjai eredményeinek alapján érvelt írásában Dudits Dénes amellett, hogy a klímapolitikai döntéseknél indokolt az energiafűz (Salix ssp) nemesítési és biogáz-fermentációs lehetőségeire is támaszkodni.

A tapasztalatok szerint hektáronként 15–25 ezer energiafűz-dugvány telepítéséből a vezető svéd fajták esetében hektáronként 15–20 tonna szárazfa biomassza takarítható be évente. Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont nemesítési programjában

gyors növekedésű, 2,5–3 méter hosszú, vastag szárú hajtásokat növesztő, valamint nagy levelű hibrideket állítottak elő.

Ezek a tulajdonságok azért lényegesek, mert voltaképp ezek határozzák meg a biomasszahozamot. Mivel a klímaváltozás fő okai között a légkör szén-dioxid-koncentrációjának növekedése áll, fontos, hogy az energiafűz-ültetvények évente, hektáronként 12,4 tonnát kötnek meg az üvegházhatású gázból.

A kutatások során olyan energiafűz növényeket nemesítettek – hibridizációval és a kromoszómakészlet megduplázásával –, amelyek a svéd fajtákhoz (Tordis és Inger) képest 10–80 százalékkal több szén-dioxidot kötnek meg – hangsúlyozza az akadémikus.

Vitatott, hogy a faapríték elégetésekor mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe. Erre megoldásként Dudits Dénes a biometán-fermentáció lehetőségét ismerteti. Az eljárás lényege, hogy

mikrobák bontják le a fát alkotó szerves molekulákat (cellulózt és hemicellulózt), amit biometán felszabadulása kísér.

A biogázüzemekben szintén ezt a folyamatot hasznosítják, a magyarországi létesítményekben különböző alapanyagokat alkalmaznak, majd az ötven-hatvan százalékban metánt tartalmazó biogázzal gázmotoros blokkokban villamos és hőenergiát állítanak elő. Egy köbméter biogázból jellemzően két kWh villamos energia nyerhető.

Ahhoz, hogy a fűzből előállított biogáz optimális mennyiséget érjen el, további nemesítés szükséges. Ám az eddigi tapasztalatok is igazolják Dudits Dénes szerint azt, hogy az energiafűz nemesítésével a szén-dioxid megkötése és a biometán-termelés is javítható úgy, hogy közben a szikes talajok hasznosításában is szerepet kaphat.

Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök részvételével, koncerttel vette kezdetét hétfőn este a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a Hungexpón, amelynek már a szervezésénél is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.

A Fülöp-szigetek ideiglenesen korlátozza a Vietnamból származó rizs behozatalát

A Fülöp-szigetek, a világ egyik legnagyobb rizsimportőre, lépéseket tesz a Vietnamból származó gabona behozatalának ideiglenes korlátozására, pont az aratás közepette - közölték a héten.

Német védelem a fatolvajok ellen

A jeladókat és a telematikai eszközöket is bevetik a Németországban a fatolvajok ellen.

A Zagyvától Kékesig

Ha felelevenítjük egykori osztálykirándulásainkat, a legtöbbünknek a Kékestetőről is vannak emlékeink. Az ország legmagasabb pontjának felkeresése minden gyereknek hatalmas kaland, akik később családjukkal, majd unokáikkal visszatérve együtt idézik fel fiatalkori élményeiket.

Mi állhat az energiaválság hátterében?

Az Európai Unió energiapolitikáját kritizálja egy amerikai pénzügyi tanulmány, amely szerint a jelenleg tapasztalható energiaválság elkerülhető lett volna, ha az EU körültekintőbb lenne az éghajlatpolitikai céljai megvalósításában.

3D nyomtatott házak készülnek Amerikában

A világ legnagyobb 3D nyomtatott technológiával épülő lakóparkja valósul meg az USA-ban, a texasi Austinban. Egy ház alig egy hét alatt készül el.