0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

A megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 34/2021. (X. 6.) AM rendelete megfogalmazza, hogy mely feltételek együttes fennállása esetén beszélhetünk fenntarthatóan termesztett biomasszáról – olvasható a NAK honlapján.

A rendelet szerint a mezőgazdasági biomassza nyersanyag akkor minősül fenntarthatóan termesztett nyersanyagnak, ha

  • azon a földterületen termesztik, amelyre egységes területalapú támogatási kérelmet nyújtottak be, és
  • betartják a rendeletben meghatározott előírásokat.

Meghatározásra került, hogy mely területeken nem lehetséges ezen növények termesztése, így többek között – a 2008 januárjában vagy azt követően érzékenynek minősülő

  • az Országos Erdőállomány Adattárban (a továbbiakban: OEA) nyilvántartott természetes erdő;
  • magas fokú biológiai sokféleséget képviselő erdő, illetve egyéb fás terület;
  • olyan területek, amelyek természetvédelmi oltalom alatt álló vagy védelem alá vonásra kijelölt területek vagy Natura 2000 területek, vagy többek között azon egységek amelyek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió jegyzékében szerepelnek;
  • egy hektárnál nagyobb kiterjedésű, a biológiai sokféleség szempontjából nagy értéket képviselő, nagy biodiverzitású gyepterület.

Fentieken túl további területek kizárása is rögzítésre került, melyek a rendeletben részletesen megtekinthetők.

2022. január 1.-től a mezőgazdasági biomassza nyersanyagául szolgáló földterületen évente tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni, mely terv alapja az öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmény. A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező be kell tartania. A tervet minden évben szeptember 30-ig – ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – elektronikus úton kell benyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (a továbbiakban: NÉBIH). A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez a NÉBIH segédletet tesz közzé a honlapján.

Ha a biomassza-termelő felsőfokú agrárszakirányú képesítéssel rendelkezik, a tápanyag-gazdálkodási tervet önállóan készítheti el, egyéb esetben a tápanyag-gazdálkodási tervet a biomassza-termelő által felkért szaktanácsadó vagy szaktanácsadó szervezet készíti el. A szaktanácsadóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilvántartásában talajvédelem, tápanyag-gazdálkodás szakterületre vonatkozóan kell a szakértői jogosultsággal rendelkezniük.

Hatályát veszti a bioüzemanyag alapanyaga fenntartható termelésének területi lehatárolásával kapcsolatos részletes szabályok megállapításáról szóló 42/2010. (XII. 20.) VM rendelet.

Forrás: NAK