Back to top

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

(illusztráció)
(illusztráció)
A máskülönben Supplant™ név alatt forgalmazott készítmények a tradícionális cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak, és csak kevéssé emelik a vércukorszintet. Az új édesítőszerek ezen felül prebiotikusak, vagyis – csakúgy, mint a rostok – a bélrendszerben megtalálható, jótékony hatású baktériumok „motorjaként" szolgálnak. Azért hizlalnak kevésbé, mint a cukrok, mert a rostokhoz hasonlóan nem bomlanak le és nem szívódnak fel a szervezetben - írja a Store Insider.

A gyártó szerint bármennyire is eltérő forrásból származnak, az ételek ízét, állagát és küllemét a tradícionális cukorral gyakorlatilag azonos módon befolyásolják.

A növényi rostok a természetben fellelhető, leggyakoribb cukorforrásnak tekinthetők.

Fenntarthatósági szempontból mindig örvendetes fejlemény, ha a termények korábban hasznosíthatatlannak minősülő részeit valamiképpen sikerül biztonságosan bedolgozni az élelmiszerekbe. Az már csak hab a tortán, ha ez az integráció még előnyös egészségügyi hatásokkal is megajándékozza a fogyasztókat.

A gyártás folyamata

A The Supplant Company először is különböző gazdaságoktól és élelmiszeripari létesítményektől, illetve erdőkből beszerzi a szárhoz, héjhoz és csutkához hasonló, megfelelő növényi alkotóelemeket. Ezt követően a cég a saját szavai szerint ezeket a részeket „kezelhető” méretű darabokra aprítja, hogy könnyebben hozzáférhessen a bennük rejlő rostokhoz. Következő lépésként gombákból származó enzimekkel rövidebb szakaszokra bontják a rostokban meghúzódó, poliszacharidnak nevezett, hosszú és komplex cukorláncokat.

Végeredményben a beavatkozás következtében létrejött morzsalék állítólag főzésnél és sütésnél cukorpótlékként remekül megállja a helyét, mert bár számos, főleg a rostokra jellemző tulajdonsággal rendelkezik, alapvetően cukorként „viselkedik” az élelmiszerekben.

Forrás: 
storeinsider.hu/The Supplant Company

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.