Szőlészek, borászok, szaktanácsadók, tanárok és diákok, kutatók és a hatóság szakemberei, vállalkozások és vállalkozók jelentkeztek a szerdán megtartott Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban című online konferenciára. A téma iránti érdeklődést mutatja, hogy közel 250 szakembert regisztráltak a négy órássá bővült eseményre.

Rohanó világunkban egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció, a különböző informatikai megoldások alkalmazása a szőlőtermesztési – borászati ágazatban is. A konferencia igyekezett bemutatni azon megoldásokat, amelyek elérhetők hazánkban, illetve lehetőség nyílt megvitatni azt, hogy a rendelkezésre álló eszközöket mire és hogyan alkalmazhatjuk tevékenységünk során.
A konferencia kiváló alkalom, hogy bevezesse az érdeklődőket, az ágazatban tevékenykedőket a precíziós szőlőtermesztés és borászat világába, megismertetve az alapvető kérdésköröket, mint például a várható piaci tendenciák, vagy, hogy miben másabb a precíziós gazdálkodás, mint a hagyományos gazdálkodás, valamint szó esett a digitalizáció előnyeiről is. Mindezek megismerése, alkalmazása hozzájárulhat a szőlészeti-borászati ágazat versenyképességének javításához, mikroszinten pedig komoly piaci versenyelőny megszerzéséhez. Mindebből pedig nem csak a gazdák – a szőlészek és borászok –, hanem a fogyasztók is nyernek.