Back to top

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

MMG - Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár 2021.

A kiállítóknak, az itt bemutatkozó magyar gazdáknak, termékeknek a sikere ez valójában, mert hát az emberek, a fogyasztók azért jönnek ki, hogy a magyar agrártársadalommal találkozzanak – mondja Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

Ondré Péter, ügyvezető , Agrármarketing Centrum
Ondré Péter, ügyvezető , Agrármarketing Centrum
Idén ezt először két pavilonban szerveztük meg körülbelül tizenötezer négyzetméteren az OMÉK-ot, nagyjából ötszáz kiállítóval. Nagy a kiállítás, sok itt az ember, még csak pénteken vagyunk. Szakmai programban pedig az állattenyésztési őshonos udvaron keresztül az agrárdigitalizációs téren át egészen a különböző agrárgépészeti és élelmiszeripari bemutatókon keresztül a már említett Kárpát-medencei ország legnagyobb vásárának számító kézműves vásárig minden megtalálható itt. Úgyhogy, ha valaki a magyar vidékbe, a magyar agráriumba egy picit bele szeretne kóstolni, annak itt van a helye.

Az OMÉK hagyományosan lenyomata az adott időszak hazai mezőgazdaságának és élelmiszeriparának, ebben az évben hatványozottan, hisz másfél évig lezárások közt éltünk.

Fotó: Dudás Ágnes
Ha szétnézünk itt, akkor a tapasztalás az az, hogy maximálisan a lenyomata, mert hát minden ágazat, fontosabb szereplők, szakmai szervek, az agrár civil társadalom szereplői itt vannak most velünk – hangsúlyozza Ondré Péter. A szakmai programban is arra törekedtünk, hogy a konferenciákban, különböző előadásokban bemutassuk azt, hogy mik a legnagyobb kihívások, a legnagyobb kérdések, az elmúlt másfél év legnagyobb tapasztalásai a covid végén, vagy közepén ezt majd meglátjuk.

Fotó: Csatlós Norbert
A szervező Agrármarketing Centrum az összefogást, a Kárpát-medence teljes magyar agrártársadalmát felsorakoztató Kárpát-medence kincsei, termelői vásárt tartja a kiállítás kiemelendő elemének.

Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról itt vannak velünk a magyar gazdák és hát itt vannak a honi magyar gazdák is. Úgyhogy egy olyan összgazda társadalmi dzsembori van a B pavilonban, amely nemcsak kínálatában, hanem hangulatában is nagyon jó. Mindenkit népzenével, pálinkával fogadnak a magyar gazdák.

Fotó: Csatlós Norbert

Az Agrármarketing Centrumnak kiemelten, fontos megjelenítendő téma volt az élelmiszeripar.

Magyarországnak komoly ambíciói vannak az élelmiszergazdaság területén – emeli ki az ügyvezető. És hogyha szétnézünk a régiónkban, akkor az látszik, hogy kell egy zászlóvivő, aki a kiállítások piacán is azt tudja mondani, hogy egy komoly kínálattal, profi élelmiszeripari bemutatóval végrehajtott kiállítást tudnak szervezni, és az OMÉK az a jövőben lehet ilyen, tehát ezt a profilját mindenképpen szeretnénk az idei esztendőben is fenntartani. Mellette pedig a helyi termékek, helyi ízek, helyi alapanyagok, a magyar alapanyagok az, ami fontos. A B pavilon is erről szól, és éppen itt zajlik mellettünk a szakács iskolák főzőversenye. A Stílusos Vidéki Éttermiséggel szerveztünk meg, ez is erről szól, hogy a magyar alapanyagokat megjelenítsük a magyar gasztronómiában és a fogyasztóknak is csak a boltok polcain, hanem a magyar konyhában is találkozhassanak ezekkel.

Fotó: Csatlós Norbert

OMÉK-ot 80. alkalommal láthatott a hazai közönség, a múltja pedig 190 évre tekint vissza. Múlt, jelen és jövő egyszerre jelenik meg a jubileumi rendezvényen.

Ondré Péter: Hogyha szétnézünk, az valójában egy híd is, mert egyszerre jönnek a különböző precíziós eszközök, önvezető gépek, drónok, meteorológiai, számítástechnikai alapú technikák, és egyszerre jelennek meg a régmúltnak a hagyományai. Tehát, ha a B pavilonban vagyunk, akkor székely bácsival beszélgettem, például elmondta, hogy negyven éve úgy sütik a kenyeret, ahogy most itt is az OMÉK-on ezt megtették. És hát egyből a bácsi mellett pedig ott voltak az erdélyi gazdák, akik drónnal öntöznek és bemutatták ezeket az új öntöző drónokat, tehát az látszik, hogy a jövő, a múlt, a hagyomány és a fejlődés, az itt találkozik az OMÉK-on.

Fotó: Csatlós Norbert

Az idei év különleges abban a tekintetben, hogy az OMÉK az Egy a természerrel vadászati és természeti világkiállítás része. Épp ezért az élelmiszergazdaság és a vadászat kapcsolódása is hangsúlyt kapott:

Számos kapcsolódás van, egyrészt mindegyik a természetből táplálkozik, a természettel való harmóniát és együttélést jeleníti meg, de hogyha kiállítási szinten nézzük, akkor társrendezvénye a kettő egymásnak, és vannak olyan szakmai kapcsolati pontok, ilyen a környezeti fenntarthatóság, vagy például a vadkárok, amelyek a mezőgazdaságot is sújtják, amely mindenképpen szakmai találkozási pontot nyújtanak a két kiállításnak. Ezen a hétvégén együttes erővel, az OMÉK és az „Egy a természettel”, természeti- és vadászati kiállítás várja ide a látogatókat: mindkét kiállítás bejárható. Azt gondolom, hogy a családoknak a teljes napos családi programot tudunk kínálni.

Fotó: Csatlós Norbert

- Mondjuk a vadászati csarnokban megnézik a szép állatokat. Itt meg a Vadexnél, hogy milyen jó húsa van az állatoknak.

- Zajlik egy vadhúsfogyasztás ösztönző kampány, amit az Agrárminisztérium és az AMC közösen bonyolít le. Ennek keretében a Kovács Lázár séffel zajlik egy vadhús kóstoltatás az E pavilonban. De hogyha állatokat szeretnénk látni, akkor létrehoztunk egy őshonos udvart, ahol a hazai állattenyésztés hagyományai, az őshonos magyar állatfajták valójukban láthatóak. Itt vannak, élnek, bégetnek, meg lehet őket nézni, szerencsés esetben simogatni, úgyhogy ha valaki egy picit az állattenyésztési hagyományainkra kíváncsi, akkor látogasson ki és nézze meg az őshonos udvarunkat is – mondja Ondré Péter.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.

Jobbára száraz, egyre enyhébb az idő

Eddig a márciust nem az előző két évre jellemző száraz és hideg északkeleties áramlás határozza meg, nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. Kedden és szerdán is érkezett egy, melynek csapadéka rendkívül jól jött a mezőgazdaságnak. Északnyugaton és a középső országrészben további csapadékra lenne szükség, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű.

Melyek a legegészségesebb gyümölcsök?

A legegészségesebb gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak, és jó hatással vannak kognitív képességekre, valamint szív- és érrendszer egészségére.