A kiállítóknak, az itt bemutatkozó magyar gazdáknak, termékeknek a sikere ez valójában, mert hát az emberek, a fogyasztók azért jönnek ki, hogy a magyar agrártársadalommal találkozzanak – mondja Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.




Az Agrármarketing Centrumnak kiemelten, fontos megjelenítendő téma volt az élelmiszeripar.
Magyarországnak komoly ambíciói vannak az élelmiszergazdaság területén – emeli ki az ügyvezető. És hogyha szétnézünk a régiónkban, akkor az látszik, hogy kell egy zászlóvivő, aki a kiállítások piacán is azt tudja mondani, hogy egy komoly kínálattal, profi élelmiszeripari bemutatóval végrehajtott kiállítást tudnak szervezni, és az OMÉK az a jövőben lehet ilyen, tehát ezt a profilját mindenképpen szeretnénk az idei esztendőben is fenntartani. Mellette pedig a helyi termékek, helyi ízek, helyi alapanyagok, a magyar alapanyagok az, ami fontos. A B pavilon is erről szól, és éppen itt zajlik mellettünk a szakács iskolák főzőversenye. A Stílusos Vidéki Éttermiséggel szerveztünk meg, ez is erről szól, hogy a magyar alapanyagokat megjelenítsük a magyar gasztronómiában és a fogyasztóknak is csak a boltok polcain, hanem a magyar konyhában is találkozhassanak ezekkel.

OMÉK-ot 80. alkalommal láthatott a hazai közönség, a múltja pedig 190 évre tekint vissza. Múlt, jelen és jövő egyszerre jelenik meg a jubileumi rendezvényen.
Ondré Péter: Hogyha szétnézünk, az valójában egy híd is, mert egyszerre jönnek a különböző precíziós eszközök, önvezető gépek, drónok, meteorológiai, számítástechnikai alapú technikák, és egyszerre jelennek meg a régmúltnak a hagyományai. Tehát, ha a B pavilonban vagyunk, akkor székely bácsival beszélgettem, például elmondta, hogy negyven éve úgy sütik a kenyeret, ahogy most itt is az OMÉK-on ezt megtették. És hát egyből a bácsi mellett pedig ott voltak az erdélyi gazdák, akik drónnal öntöznek és bemutatták ezeket az új öntöző drónokat, tehát az látszik, hogy a jövő, a múlt, a hagyomány és a fejlődés, az itt találkozik az OMÉK-on.

Az idei év különleges abban a tekintetben, hogy az OMÉK az Egy a természerrel vadászati és természeti világkiállítás része. Épp ezért az élelmiszergazdaság és a vadászat kapcsolódása is hangsúlyt kapott:
Számos kapcsolódás van, egyrészt mindegyik a természetből táplálkozik, a természettel való harmóniát és együttélést jeleníti meg, de hogyha kiállítási szinten nézzük, akkor társrendezvénye a kettő egymásnak, és vannak olyan szakmai kapcsolati pontok, ilyen a környezeti fenntarthatóság, vagy például a vadkárok, amelyek a mezőgazdaságot is sújtják, amely mindenképpen szakmai találkozási pontot nyújtanak a két kiállításnak. Ezen a hétvégén együttes erővel, az OMÉK és az „Egy a természettel”, természeti- és vadászati kiállítás várja ide a látogatókat: mindkét kiállítás bejárható. Azt gondolom, hogy a családoknak a teljes napos családi programot tudunk kínálni.

- Mondjuk a vadászati csarnokban megnézik a szép állatokat. Itt meg a Vadexnél, hogy milyen jó húsa van az állatoknak.
- Zajlik egy vadhúsfogyasztás ösztönző kampány, amit az Agrárminisztérium és az AMC közösen bonyolít le. Ennek keretében a Kovács Lázár séffel zajlik egy vadhús kóstoltatás az E pavilonban. De hogyha állatokat szeretnénk látni, akkor létrehoztunk egy őshonos udvart, ahol a hazai állattenyésztés hagyományai, az őshonos magyar állatfajták valójukban láthatóak. Itt vannak, élnek, bégetnek, meg lehet őket nézni, szerencsés esetben simogatni, úgyhogy ha valaki egy picit az állattenyésztési hagyományainkra kíváncsi, akkor látogasson ki és nézze meg az őshonos udvarunkat is – mondja Ondré Péter.
