Back to top

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

MMG - Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár 2021.

A kiállítóknak, az itt bemutatkozó magyar gazdáknak, termékeknek a sikere ez valójában, mert hát az emberek, a fogyasztók azért jönnek ki, hogy a magyar agrártársadalommal találkozzanak – mondja Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

Ondré Péter, ügyvezető , Agrármarketing Centrum
Ondré Péter, ügyvezető , Agrármarketing Centrum
Idén ezt először két pavilonban szerveztük meg körülbelül tizenötezer négyzetméteren az OMÉK-ot, nagyjából ötszáz kiállítóval. Nagy a kiállítás, sok itt az ember, még csak pénteken vagyunk. Szakmai programban pedig az állattenyésztési őshonos udvaron keresztül az agrárdigitalizációs téren át egészen a különböző agrárgépészeti és élelmiszeripari bemutatókon keresztül a már említett Kárpát-medencei ország legnagyobb vásárának számító kézműves vásárig minden megtalálható itt. Úgyhogy, ha valaki a magyar vidékbe, a magyar agráriumba egy picit bele szeretne kóstolni, annak itt van a helye.

Az OMÉK hagyományosan lenyomata az adott időszak hazai mezőgazdaságának és élelmiszeriparának, ebben az évben hatványozottan, hisz másfél évig lezárások közt éltünk.

Fotó: Dudás Ágnes
Ha szétnézünk itt, akkor a tapasztalás az az, hogy maximálisan a lenyomata, mert hát minden ágazat, fontosabb szereplők, szakmai szervek, az agrár civil társadalom szereplői itt vannak most velünk – hangsúlyozza Ondré Péter. A szakmai programban is arra törekedtünk, hogy a konferenciákban, különböző előadásokban bemutassuk azt, hogy mik a legnagyobb kihívások, a legnagyobb kérdések, az elmúlt másfél év legnagyobb tapasztalásai a covid végén, vagy közepén ezt majd meglátjuk.

Fotó: Csatlós Norbert
A szervező Agrármarketing Centrum az összefogást, a Kárpát-medence teljes magyar agrártársadalmát felsorakoztató Kárpát-medence kincsei, termelői vásárt tartja a kiállítás kiemelendő elemének.

Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról itt vannak velünk a magyar gazdák és hát itt vannak a honi magyar gazdák is. Úgyhogy egy olyan összgazda társadalmi dzsembori van a B pavilonban, amely nemcsak kínálatában, hanem hangulatában is nagyon jó. Mindenkit népzenével, pálinkával fogadnak a magyar gazdák.

Fotó: Csatlós Norbert

Az Agrármarketing Centrumnak kiemelten, fontos megjelenítendő téma volt az élelmiszeripar.

Magyarországnak komoly ambíciói vannak az élelmiszergazdaság területén – emeli ki az ügyvezető. És hogyha szétnézünk a régiónkban, akkor az látszik, hogy kell egy zászlóvivő, aki a kiállítások piacán is azt tudja mondani, hogy egy komoly kínálattal, profi élelmiszeripari bemutatóval végrehajtott kiállítást tudnak szervezni, és az OMÉK az a jövőben lehet ilyen, tehát ezt a profilját mindenképpen szeretnénk az idei esztendőben is fenntartani. Mellette pedig a helyi termékek, helyi ízek, helyi alapanyagok, a magyar alapanyagok az, ami fontos. A B pavilon is erről szól, és éppen itt zajlik mellettünk a szakács iskolák főzőversenye. A Stílusos Vidéki Éttermiséggel szerveztünk meg, ez is erről szól, hogy a magyar alapanyagokat megjelenítsük a magyar gasztronómiában és a fogyasztóknak is csak a boltok polcain, hanem a magyar konyhában is találkozhassanak ezekkel.

Fotó: Csatlós Norbert

OMÉK-ot 80. alkalommal láthatott a hazai közönség, a múltja pedig 190 évre tekint vissza. Múlt, jelen és jövő egyszerre jelenik meg a jubileumi rendezvényen.

Ondré Péter: Hogyha szétnézünk, az valójában egy híd is, mert egyszerre jönnek a különböző precíziós eszközök, önvezető gépek, drónok, meteorológiai, számítástechnikai alapú technikák, és egyszerre jelennek meg a régmúltnak a hagyományai. Tehát, ha a B pavilonban vagyunk, akkor székely bácsival beszélgettem, például elmondta, hogy negyven éve úgy sütik a kenyeret, ahogy most itt is az OMÉK-on ezt megtették. És hát egyből a bácsi mellett pedig ott voltak az erdélyi gazdák, akik drónnal öntöznek és bemutatták ezeket az új öntöző drónokat, tehát az látszik, hogy a jövő, a múlt, a hagyomány és a fejlődés, az itt találkozik az OMÉK-on.

Fotó: Csatlós Norbert

Az idei év különleges abban a tekintetben, hogy az OMÉK az Egy a természerrel vadászati és természeti világkiállítás része. Épp ezért az élelmiszergazdaság és a vadászat kapcsolódása is hangsúlyt kapott:

Számos kapcsolódás van, egyrészt mindegyik a természetből táplálkozik, a természettel való harmóniát és együttélést jeleníti meg, de hogyha kiállítási szinten nézzük, akkor társrendezvénye a kettő egymásnak, és vannak olyan szakmai kapcsolati pontok, ilyen a környezeti fenntarthatóság, vagy például a vadkárok, amelyek a mezőgazdaságot is sújtják, amely mindenképpen szakmai találkozási pontot nyújtanak a két kiállításnak. Ezen a hétvégén együttes erővel, az OMÉK és az „Egy a természettel”, természeti- és vadászati kiállítás várja ide a látogatókat: mindkét kiállítás bejárható. Azt gondolom, hogy a családoknak a teljes napos családi programot tudunk kínálni.

Fotó: Csatlós Norbert

- Mondjuk a vadászati csarnokban megnézik a szép állatokat. Itt meg a Vadexnél, hogy milyen jó húsa van az állatoknak.

- Zajlik egy vadhúsfogyasztás ösztönző kampány, amit az Agrárminisztérium és az AMC közösen bonyolít le. Ennek keretében a Kovács Lázár séffel zajlik egy vadhús kóstoltatás az E pavilonban. De hogyha állatokat szeretnénk látni, akkor létrehoztunk egy őshonos udvart, ahol a hazai állattenyésztés hagyományai, az őshonos magyar állatfajták valójukban láthatóak. Itt vannak, élnek, bégetnek, meg lehet őket nézni, szerencsés esetben simogatni, úgyhogy ha valaki egy picit az állattenyésztési hagyományainkra kíváncsi, akkor látogasson ki és nézze meg az őshonos udvarunkat is – mondja Ondré Péter.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

Kampány indul a nyári sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy emberre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Új vezető a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri üzemeinek élén

Lidia Wronska veszi át a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárainak irányítását, az új vezető a Nestlé egyesült királyságbeli Fawdon gyáregységből érkezik Magyarországra - közölte a vállalat kedden az MTI-vel.

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

Egy új tanulmány szerint már napi 128 gramm tőzegáfonya támogathatja a memória és az agy egészségét, miközben csökkenti a "rossz" koleszterinszintet.

Lehet-e jótékony hatása a varroa atkának?

Erre a kérdésre a méhészek gondolkodás nélkül vágják rá a választ: természetesen nem. Ez a parazita sok problémát okoz, és nemrég megjelent az utolsó kontinensen, ahol korábban még nem okozott gondot: Ausztráliában. Itt azonban a háziméh sem őshonos, és kivadult állományai komoly kompetíciót jelentenek a bennszülött méh-fajoknak.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Embertelen körülmények között a mezőgazdasági idénymunkások

Olaszország déli régiójában, a mezőgazdasággal foglalkozó Pugliában megtiltották a déli órákban a munkavégzést a földeken. Ezzel is próbálják védeni azokat az idénymunkásokat, akik főként Afrikából érkeznek a gazdaságokba, és embertelen körülmények között dolgoznak.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.