Back to top

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fotó: www.pixabay.com
Gotabaya Rajapaksa miniszterelnök még idén májusban rendelte el az agrokemikáliák import tilalmát, mondván szeretné, hogy a sri lankai mezőgazdaság csak biogazdaságokból álljon.

Az ültetvényekért felelős miniszter, Ramesh Pathirana elmondta, hogy a visszalépéssel a szigetország számára jelentős, évi 1,3 milliárd dolláros exportot generáló ceyloni tea termelőket szeretnék segíteni.

"Figyelembe véve, hogy az feldolgozóüzemekben termelt tea minősége romlott, a kormány úgy döntött, hogy ammónium szulfátot hozat be" - nyilatkozta újságíróknak Pathirana Colomboban.

Azt is elmondta, hogy

a műtrágyák importját addig folytatják, amíg a szigetország nem fog tudni saját részre megfelelő mennyiségű organikus műtrágyát előállítani, mely kielégíti a mezőgazdasági igényeket.

Rajapaksa irányelve felháborodást keltett a teaültetvény tulajdonosok és más gazdák között is, akik figyelmeztettek: az organikus műtrágyák hiányában csökkenni fog a termésmennyiség, ami áruhiányhoz vezethet.

Ez magában hordozta az amúgy is súlyos problémák tovább romlását egy olyan kormány számára, mely már egyébként is példátlan mértékű devizahiányban szenved üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerimport terén.

Nemrégiben a kormány saját maga szegte meg az műtrágya import tilalmat azzal, hogy "organikus műtrágyának" titulálva vásárolt 30 ezer tonna kálium-kloridot Litvániából.

A kormányszóvivő Dullas Alahapperuma azzal magyarázta a visszalépést, hogy az ország vezetése nem makacsolja meg magát ilyen kérdésekben, az emberek igényeire figyelve hoz döntést.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Felbecsülhetetlen károkat okozott a műtrágyakartellezés

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.