0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Akkoriban azt remélték, hogy további optimalizálással ezek a növények egy napon elég fényesek lehetnek ahhoz, hogy megvilágítsanak egy otthoni vagy irodai munkaterületet.

Majd három év elteltével viszont elérkeztünk oda, hogy a korábbi álmok bizony valóra váltak.

Az MIT mérnökei úgy fejlesztették tovább a fényt kibocsátó növényeket, hogy azok mindösszesen 10 másodperc alatt feltölthetők egy LED-del és tízszer erősebben és tovább is világítanak, mint az első generációs növények, ezen felül bármikor újra tölthetőek.

„Olyan fénykibocsátó növényt akartunk létrehozni, aminek a részecskéi elnyelik a fényt, valamennyit tárolnak belőle, majd fokozatosan kibocsátják azt”

– mondta Michael Strano, az MIT Carbon P. Dubbs vegyészmérnök professzora, a kutatás vezetője. „Ez egy nagy lépés a növényi alapú világítás felé” – tette hozzá.

A speciális nanorészecskék bármely más típusú fénykibocsátó növény fénytermelését képesek fokozni. Emellett a nanorészecskék tartalmazzák a luciferáz enzimet is, amely a szentjánosbogarakban is megtalálható.

Ez az eljárás a „növényi nanobionika” terület egyik ékköve, ahol a kutatók újszerű tulajdonságokkal ruházták fel a növényeket.

Annak érdekében, hogy a növények tovább világítsanak, Strano és csapata létrehozott és felhasznált egy „fénykondenzátort”, amely általában az elektromos áramkör azon része, amely képes fotonokat tárolni és szükség esetén felszabadítani.

Ez a „fénykondenzátoros” módszer számos különböző növényfajnál működhet, köztük a thaiföldi elefántfülnél is, amelynek levelei több mint 30 cm szélesek lehetnek. A kutatók reményei szerint az effajta világító növényeket egy napon kültéri fényforrásként lehetne használni.

A kutatók további vizsgálatokat végeztek annak érdekében, hogy a szilícium-dioxiddal bevont nanorészecskék nem zavarják-e a növények normális fejlődését. Azt találták, hogy az izzó növények mindenféle gond nélkül képesek voltak normálisan fotoszintetizálni.

youtube://v/givv4bJWf3A

 

 

Forrás: interestingengineering.com