Back to top

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Akkoriban azt remélték, hogy további optimalizálással ezek a növények egy napon elég fényesek lehetnek ahhoz, hogy megvilágítsanak egy otthoni vagy irodai munkaterületet.

Majd három év elteltével viszont elérkeztünk oda, hogy a korábbi álmok bizony valóra váltak.

Az MIT mérnökei úgy fejlesztették tovább a fényt kibocsátó növényeket, hogy azok mindösszesen 10 másodperc alatt feltölthetők egy LED-del és tízszer erősebben és tovább is világítanak, mint az első generációs növények, ezen felül bármikor újra tölthetőek.

"Olyan fénykibocsátó növényt akartunk létrehozni, aminek a részecskéi elnyelik a fényt, valamennyit tárolnak belőle, majd fokozatosan kibocsátják azt"

- mondta Michael Strano, az MIT Carbon P. Dubbs vegyészmérnök professzora, a kutatás vezetője. "Ez egy nagy lépés a növényi alapú világítás felé" – tette hozzá.

Fotó: kép forrása: https://news.mit.edu/

A speciális nanorészecskék bármely más típusú fénykibocsátó növény fénytermelését képesek fokozni. Emellett a nanorészecskék tartalmazzák a luciferáz enzimet is, amely a szentjánosbogarakban is megtalálható.

Ez az eljárás a "növényi nanobionika" terület egyik ékköve, ahol a kutatók újszerű tulajdonságokkal ruházták fel a növényeket.

Annak érdekében, hogy a növények tovább világítsanak, Strano és csapata létrehozott és felhasznált egy "fénykondenzátort", amely általában az elektromos áramkör azon része, amely képes fotonokat tárolni és szükség esetén felszabadítani.

Ez a "fénykondenzátoros" módszer számos különböző növényfajnál működhet, köztük a thaiföldi elefántfülnél is, amelynek levelei több mint 30 cm szélesek lehetnek. A kutatók reményei szerint az effajta világító növényeket egy napon kültéri fényforrásként lehetne használni.

A kutatók további vizsgálatokat végeztek annak érdekében, hogy a szilícium-dioxiddal bevont nanorészecskék nem zavarják-e a növények normális fejlődését. Azt találták, hogy az izzó növények mindenféle gond nélkül képesek voltak normálisan fotoszintetizálni.

Light Glowing Plants Are Here

 

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Fülöp-szigetek ideiglenesen korlátozza a Vietnamból származó rizs behozatalát

A Fülöp-szigetek, a világ egyik legnagyobb rizsimportőre, lépéseket tesz a Vietnamból származó gabona behozatalának ideiglenes korlátozására, pont az aratás közepette - közölték a héten.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.